Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Le Corbusier

Stole er arkitektur, sofaer er borgerlige, lyder et citat fra det schweiziske multitalent Le Corbusier, der hverken manglede meninger eller visioner. Hans banebrydende design har sat eftertrykkeligt præg på den europæiske modernisme.

Le Corbusier portræt

© bobedre.dk

Fulde navn: Charles-Édouard Jeanneret-Gris
Dato: 06.10.1887-27.08.1965
Uddannelse: ingen, selvlært arkitekt, byplanlægger, møbelarkitekt og kunstner
Retning: Modernisme, futurisme

Manden, der siden 1920 kaldte sig Le Corbusier, formåede til trods for manglende formel uddannelse at sætte sit præg på arkitekturen i det 20. århundrede. I 1923 udgav han den skelsættende bog Vers une architecture, der var inspireret af hans rejser på Balkan-halvøen, Grækenland og Tyrkiet samt hans ophold hos arkitekterne Auguste Perret og Peter Behrens. Dette arkitekturmanifest fastslog nødvendigheden af at frigøre sig fra tidligere tiders stile og historisk inspiration og i stedet lade funktionen komme til udtryk i såvel form som facade. Arkitekturen skulle anvendes aktivt i samfundet til at skabe bedre forhold for alle mennesker og dette mål kunne opnås gennem simple former, der egnede sig til teknologisk masseproduktion.

Hans idealer om form og funktion kom ikke blot til udtryk i hans arkitektur, men også i de møbler som han i samarbejde med Charlotte Periand og fætteren Pierre Jeanneret skabte til Salon d’Automne i Paris i 1929. Den innovative møbelserie i metal og læder er både stram og strømlinet i sit udtryk, men understreger stadig møblets funktionalitet i sin enkelthed.

Udover arkitektoniske værker, bøger og møbeldesign var Le Corbusier også med til at skabe Purismen, en kunstnerisk modreaktion på kubismen, sammen med Amédée Ozenfant samt oprettelsen af CIAM sammen blandt andet Gerrit Rietveld og Walter Gropius.

Håndplukket til dig