© bobedre.dk

Knaster er cool

De fleste betragtede Jacob Plejdrup som naiv og skør, da han i 2009 startede virksomheden dk3 og holdt fast i, at der var en fremtid for rå borde i træ med knaster.

Som i alle gode eventyr skulle helten gå en hel del igennem, før alt blev godt og endte lykkeligt. For Jacob Plejdrup startede eventyret i 2009, da han smed et stort plankebord ind i bagagerummet og begyndte at køre land og rige rundt for at overbevise folk om, at træborde var cool. Han havde netop startet virksomheden dk3, og nu skulle hans borde ud over rampen.

  • Jeg havde været møbelagent i en årrække, men savnede at have indflydelse på, hvordan produkterne så ud. Der var alt for mange farveløse møbler uden kant. Jeg ville gerne lave store plankeborde, men i 2009 var det overhovedet ikke et tema. Der var ingen, der ville have rå planker og knaster. Jeg kom ud som et no name med et dyrt produkt i en hård krisetid. Jeg var godt klar over, at det var enten eller og kan huske, at mine venner sagde, at det aldrig ville gå, og at der ikke var nogen, der ville give så mange penge for et plankebord. Men de sagde også, at hvis jeg fik hul igennem, så ville jeg stå stærkt, når det blev en trend, og det er jo netop det, der er sket, fortæller Jacob Plejdrup med et smil.

  • Idéen med at køre rundt, så folk med egne øjne kunne se, hvad det var, jeg havde, hjalp. De kunne jo se, at det var et lækkert produkt, fortæller han.

Efter en periode med hårdt arbejde begyndte BO BEDRE og andre magasiner at vise bordet og langsomt kom de rigtige butikker også med på idéen.

Dk3 styrede også båden perfekt ind i den grønne bølge, der i 2008-2009 skyllede ind over designverdenen, og som nu er blevet en naturlig del af vores måde at tænke det meste på. Og i dag kan forbrugerne nærmest ikke få nok af naturmaterialer og ting, der dufter af gamle håndværkstraditioner.

  • Vores plankedage er fx blevet en kæmpe succes. Det er dage, hvor kunderne selv kan komme ned på fabrikken og vælge de planker, de gerne vil have til deres bord. På samme tid får de en fornemmelse af, hvordan vores møbler bliver til - alt bliver jo lavet i hånden, og det gør indtryk på dem, når de ser, at der står en mand og høvler bordkanten med en gammeldags håndhøvl - så kan de godt forstå, at de koster lidt mere end et bord fra Ikea, fortæller han.

Men i lige så begejstrede toner, som Jacob Plejdrup fortæller om rå træplanker, i lige så høj grad pointerer han, at planker ikke er alt.

  • Hvis alt bliver planker, bliver det jo kedeligt. Det, jeg godt kan lide, er kontrasterne - fx rå planker på et tyndt stel i metal eller et råt bord sat sammen med nogle moderne stole - det må ikke blive for gennemført råt, fortæller han.

Af samme grund sikrede dk3 sig for nylig rettighederne til Royal System, som Poul Cadovius designede i 1948, og som ikke har været i produktion siden 1980’erne.

  • I starten var det svært for folk at se, hvordan Royal System passede ind i dk3’s portefølge, men det er netop pointen. Efter min mening er det et af de smukkeste reolsystemer gennem tiden og et af de første møbler, man skulle montere på væggen. Jeg kontaktede selv Poul Cadovius, som boede i Svendborg (han døde i 2011 som 99-årig). Der gik nogen tid og mange besøg, før jeg fik ham overtalt, og jeg er meget stolt over, at han gav mig lov til at tage ansvaret for hans design, som der stadig er enorm interesse for over hele verden, fortæller Jacob Plejdrup.

Og det er netop verden, der er næste stop for dk3.

Se mere på dk3.dk