Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Kaare Klint

Det er ikke uden grund at Kaare Klint kaldes den moderne møbelkunsts fader. Som grundlægger af Kunstakademiets møbelskole viste han vejen for fremtidige møbeldesignere som Hans J. Wegner og Børge Mogensen.

Kaare Klint portræt

© bobedre.dk

Fulde navn. Kaare Klint
Dato: 15.12.1888-28.03.1954
Uddannelse: uddannet arkitekt under Carl Petersen og P.V. Jensen-Klint og ved Kunstnernes Studieskole
Retning: Funktionalisme

Arkitekturen lå Kaare Klint i blodet som søn af arkitekten P.V. Jensen-Klint, der tegnede Grundtvigskirken i Emdrup, et bygningsværk som Kaare Klint selv var med til at færdiggøre. Det blev dog som møbelarkitekt at Kaare Klint kom til at sætte sit præg, ikke kun gennem sine egne værker, men som inspirator og underviser af en række danske møbelarkitekter, der senere skulle bane vejen for dansk designs guldalder. I 1923 var han med til at grundlægge Kunstakademiets møbelskole og i 1924 blev han udnævnt til docent og professor ved selv samme institution, hvor han sammen med sine elever udforskede kroppens proportioner.

Klints fokus på ergonomi, funktionsanalyse og materialemuligheder udsprang af hans idéer om møbler som redskaber mere end dekoration, de skulle tjene et formål og ikke dominere rummet. Trods sin nytænkende undervisning var Klint ikke interesseret i at følge Bauhaus-skolens eksempel og forsage alle traditioner, derimod tog han udgangspunkt i den klassiske møbelkunst, som han forenklede uden at gå på kompromis med hverken design eller kvalitet, hvilket også afspejles i hans valg af nigerskind og cubansk mahogni som foretrukne materialer. Hans klassiske referencer ses i en række af hans mest berømte møbler som Faaborgstolen (1914) og Safaristolen (1933), hvoraf førstnævnte stadig er i produktion den dag i dag. Derudover står han bag lampen Frugtlygte fra familiefirmaet Le Klint, der blev grundlagt af Kaare Klints far og senere videreført af hans bror.

Klint fortsatte som professor indtil sin død i 1954 og modtog igennem sin karriere blandt andet Eckersberg medaljen (1928) og C.F. Hansens medalje i 1954.

Håndplukket til dig