Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Jørn Utzon

Hans navn er uløseligt forbundet med Operahuset i Sydney, der i dag er en af verdens mest ikoniske bygninger, men Jørn Utzons talent rakte langt videre end det.

Jørn Utzon portræt

© bobedre.dk

Jørn Utzon
Fulde navn: Jørn Oberg Utzon
Dato: 09.04.1918-29.11.2008
Uddannelse: Arkitekt fra Kunstakademiet, København 1942
Retning: Modernisme, ekspressionisme, funktionalisme

Selvom det var den tyske besættelse under anden verdenskrig, der i første omgang fik Jørn Utzon til at prøve lykken i udlandet, udspillede en stor del af hans karriere sig også siden hen på den internationale scene. Efter sin afgang i 1942 arbejdede han for kendte skandinaviske arkitekter som Gunnar Asplund og Alvar Aalto, indtil han i 1950 åbnede sin egen tegnestue i København, i dag under navnet Utzon Arkitekter.

Selvom Utzon rene, organiske linjer for mange indkapsler essensen af dansk design lod han sig ofte inspirere på sine rejser til Marokko, USA, Mexico og Asien ved at benytte elementer fra islamisk arkitektur og Mayatemplerne, elementer som blandt andet kan ses i hans mest ikoniske værk af alle Operahuset i Sydney.

At det netop blev Utzon, der løb af med sejren i konkurrencen i 1957 om det prestigefyldte byggeri, skyldtes især den finske arkitekt og jurymedlem Eero Saarinen, der overbeviste de øvrige medlemmer af juryen om at genoverveje danskerens forslag efter det i første omgang blev forkastet. Operahuset endte med at både at blive både en triumf og en fiasko for Utzon, der måtte forlade projektet i 1966 efter uoverensstemmelser med Sydneys bystyre og derfor ikke gjorde det færdigt. Operaen er siden blevet Sydneys mest prominente vartegn og i 1998 modtog Utzon en undskyldning fra Sydneys bystyre samt nøglerne til byen, men han vendte aldrig tilbage for at se sit ufuldendte værk.

Netop operahuset er et lysende eksempel på den kærlighed til naturen, der gennemtrænger Utzons design og kommer til udtryk i hans organiske, skulpturelle linjer og humanistiske indstilling til arkitekturen.

Blandt de mange priser som Jørn Utzon modtog kan nævnes Eckersberg Medaljen (1957), C.F. Hansen Medaljen (1967), Prins Eugen Medaljen (1973), Gold Medal, Royal Institute of British Architecture (1978), samt Sonningprisen i 1998. Derudover modtog han i 2003 "arkitekturens Nobelpris” Pritzker Architecture Prize

Håndplukket til dig