Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Jean Prouvé

Håndværker, møbeldesigner, ingeniør og arkitekt, Jean Prouvé lader sig ikke sådan sætte i bås, men hans sans for materiale, form og funktion er ikke til at komme uden om, uanset hvilken etiket man vil sætte på ham.

Jean Prouvé portræt

© bobedre.dk

Fulde navn: Jean Prouvé
Dato: 08.04.1901-23.03.1984
Uddannelse: Smedelærling, selvlært arkitekt og designer
Retning: Ingen specifik

Jean Prouvés fortid som smedelærling fornægtede sig ikke i hans virke, hvad enten det gjaldt materialevalg eller håndværksmæssige kunnen. I 1923 åbnede han efter endt læretid sit første værksted, hvor han eksperimenterede med nye materialer og metoder til at skabe elegante, funktionalistiske møbler. Prouvés søgte at styrke båndet mellem kunst og industri, og i 1930 var han med til at grundlægge Union des Artistes Modernes med mottoet ”Vi holder af logik, balance og renhed”.

Med åbningen af Ateliers Jean Prouvé i 1931 kastede Prouvé sig over arkitekturen gennem sit samarbejde med en række kendte franske arkitekter, hvor nogle af de første præfabrikerede arkitektoniske elementer så dagens lys, herunder dele af Maison du Peuple i Cliché, konstrueret i stål og metal.

Under krigen forlod Prouvé sit foretrukne materiale, metallet, på grund af materialemangel, men efter krigen fortsatte han med at udforske metallets muligheder på fabrikken Maxéville, hvor han konstruerede en række bygninger i aluminium. Jean Prouvés fornemmelse for produktion og konstruktion kombineret med hans materialekendskab gjorde det muligt at masseproducere møbler, der kombinerede metallets soliditet med en moderne lethed.

Prouvés evne til at kombinere det industrielle med det kunstneriske har givet hans møbler en renæssance, ligesom en række af hans innovative bygningsmoduler er blevet bevaret og stadig kan ses.

Håndplukket til dig