©

Gør en forskel

Hans Sandgren Jakobsen har været i vælten som designer i næsten 25 år og har vundet priser og hæder næsten lige så længe. Man han har stadig den samme trang til at skabe ting, der gør en forskel.

Da danske Hans Sandgren Jakobsen modtog BO BEDREs møbelpris i 1999, var hans karriere allerede godt på vej, og da han i 2009 modtog Finn Juhls Arkitekturpris, var det i anderkendelse af, at han gennem årene var blevet en af landets vigtigste designere.

Han er egentlig uddannet møbelsnedker og har en uovertruffen fornemmelse for træ, men nysgerrigheden bevæger ham rundt i formgivningens verden, på udkig efter nye materialer og udfordringer.

  • Det er jo ikke sjovt kun at designe spiseborde eller træstole. Træ er et meget ædelt og varmt materiale. Det er organisk og tæt på kroppen. Materialer som plast er jo kommet til meget senere, men det giver jo nogle andre spændende muligheder, siger han.

For nylig designede han en ny barnestol for danske Flexa, der siden lanceringen blandt andet har modtaget en Red Dot Award for det innovative design, og der brugte han plast af flere grunde.

  • Den fungerer ofte godt, når forskellige materialer mødes, og det møde er lykkedes i den nye høje stol, hvor plasten og birketræet nærmest smelter sammen. Men den vigtigste effekt er nok, at den måde, skallen er støbt på, gør den til et møbel, der ikke fremstår som en alien i en moderne indretning. Den ser godt ud ved siden af en Eames-stol eller en skal-stol fra Hay, og det betyder altså meget for mange mennesker - den skal jo stå et sted, hvor familien samles, men også hvor du har gæster og sidder med rødvin, siger han.

Senest har Hans Sandgren Jakobsen arbejdet sammen med italienske Porada, og der skulle den klassiske snedker-identitet findes frem.

  • Min Twist and Turn-kollektion er den første, jeg har lavet sammen med en italiensk producent - eller den første, der er blevet til noget!
  • Den er inspireret af Superleggera-stolen, som den italienske mesterarkitekt Gio Ponti (1891-1979) designede fra 1951-57, og det er så kombineret med danske håndværkstraditioner, som er en del af mig. Porada er virkelig gode til træ, men også ret eksklusive, så det når nok ikke vildt bredt ud, men jeg er virkelig glad og stolt af resultatet, og vi har allerede gang i et nyt projekt, siger han.

  • Jeg kan godt lide at lave ting, der ikke er så betrådt. Jeg har fx lige designet en dispenser til kaffekapsler; det var skægt og et sted, hvor det er nemt at gøre en forskel. Det er sværere at lave en stol, der virkelig gør en forskel. Da jeg var helt ung, drømte jeg om at gøre en stor forskel, men nu er jeg mere pragmatisk - det nytter jo ikke noget, hvis de ting, du designer, bliver for mærkelige og ligner noget, der kommer fra det ydre rum, og så også koster en million. Det redder ikke verden. Som designer skal du skabe noget, som andre kan have glæde af, og som forbedrer hverdagen - ellers kan det være det samme. Men hvis du kan det, så har du også gjort en forskel, siger han.