Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Fanny Aronsen

Den svenske tekstildesigner Fanny Aronsen, hvis firma er under danske Kvadrats vinger, har skabt en ny, flot kollektion af møbelstoffer, gardiner, puder og plaider til boligen.

Fanny Aronsen portræt

© bobedre.dk

Hun er en mester i farver og materialer. Hendes møbelstoffer, gardiner, puder og plaider er i den lækreste kashmir, mohair, silke, velour, chenille og uld. Jo, den svenske tekstildesigner Fanny Aronsen ved, hvad der sælger i disse år: kvalitet – og gode historier bag produkterne. Hendes nye univers er både opulent og elegant.

De tunge velourgardiner i sensuelle farver hænger side om side med bløde plaider, som beder om at blive rørt ved. Fanny Aronsen klæder simpelt hen møblerne på, som var de menneskelige modeller. Hun kalder det selv »to dress up the interior«, at klæde et rum på og give det identitet gennem tekstilerne. Og hun kan om nogen kunsten at mikse og matche.

Fanny Aronsen er født i Malmø. Hun har en svensk mor og en norsk far, men er bl.a. uddannet på skolen for Brugskunst i København. Så mere skandinavisk bliver man næppe – eller international for den sags skyld. Fanny Aronsen, der de seneste 12 år har været bosat og haft eget atelier i Amsterdam, har nemlig også arbejdet og boet i Paris og Bruxelles. Og hun er sideløbende med sit arbejde professor ved universitetet i Stockholm, hvor hun underviser de studerende ved “Konstfack” en uge hver måned.

Hendes signatur er tydelig: Først ser man farverne og så hendes evne og mod til at sætte forskellige over lader og mønstre sammen og kombinere mat og blank, groft og fint. Hendes design er individuelle, men samtidig gode sammen. På den måde er alle hendes tekstiler i samme familie og kan bruges på kryds og tværs.

Inspirationen henter hun bl.a. på sine daglige ture på markedet. Oliven, aubergine eller andre grønsager, frugter eller blomster giver hende ideer til farver og mønstre. Rejser, tidligere tiders og andre kultures væverier og broderier gør også. Og når hun designer stofferne, sidder hun ikke blot ved computeren, hun tegner og draperer om møbler, leger og føler sig frem som en modedesigner.

Fanny Aronsen er kendt for sine stærke farver. Og hendes tekstiler er nærmest levende, for de skifter nuance alt efter, hvordan lyset falder på dem. Fanny Aronsen kombinerer forskellige garner og væveteknikker. Det grove møder det fine og overdådige. Og strukturer og overflader blandes. Spor af nordisk historie og kulturarv, myter og sagn, ses i valget af navnene på tekstilerne: Vidar, Frigg, Bergliot, Idun osv. Her tone i tone, afdæmpede naturfarver på de nye plaider Gandalf i fin uld med silkekant, 130 × 180 cm, fire farver, 1975 kr. pr. stk.Puder, 45 × 45 cm, i fem mønstre og syv farver, 595-795 kr. pr. stk. Fås bl.a. i Kvadrats shop-in-shop i Illums Bolighus.

Relaterede Artikler