Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Eero Aarnio

Drengen, der blæste sæbebobler, mens bomberne faldt, voksede op og blæste bobler i 1960’ernes nye materialer på en måde, der har sikret ham ikonstatus som popkunstens møbeldesigner.

Eero Aarnio portræt

© bobedre.dk

Fulde navn: Eero Aarnio
Dato: 21.07.1932-
Uddannelse: industriel designer og indretningsarkitekt fra Institute of Industrial Arts 1957, Helsinki
Retning: Pop/modernisme

Den finske designer Eero Aarnio har siden 1960’erne indkapslet humor og farver i sit plastik fantastiske møbelunivers. Som freelancedesigner begyndte han i starten af 1960’erne at eksperimentere med organiske former i glasfiber, hvilket resulterede i Ball chair eller kuglestolen. Det tog cirka et år at fremstille den første prototype af stolen, der blev lavet i hånden og tre år senere gav Eero Aarnio hans internationale gennembrud ved møbelmessen i Køln i 1966. Stolens futuristiske form afspejler tidens fremtidstro, men også rent ergonomisk og teknisk er Ball chair innovativ.

Hans legesyge, enkle stil med former og farver baseres på hans hovedregel om, at” En stol skal være komfortabel at sidde i alt derudover er frit spil”, en indstilling der passede perfekt ind i popkunstens storhedstid. Kuglestolens succes blev fulgt op af Pastilstolen og Boblestolen i 1968, hvoraf sidstnævnte er en videreudvikling af Kuglestolen. Ligesom Kuglestolen skaber Boblestolen en hulefornemmelse, en slags rum i rummet, men i modsætning til sin forgænger både omslutter og udstiller den transparente Boblestol brugeren. Stolen, der støbes ligesom en sæbeboble i smeltet akryl, figurer ofte i populærkulturen, eksempelvis film, magasiner og modeshows.

Eero Aarnio er stadig aktiv og har i sin lange karriere høstet priser som International Design Award of the A.I.D. (American Institute of Interior Designers) 1968, New York, USA, og The Finland Prize 2005 fra det finske Undervisningsministerium.

Håndplukket til dig