Bruno Mathsson

Bruno Mathsson blev bogstaveligt talt født til at lave møbler. Som søn af en møbelfabrikant lærte han faget indefra og den selvlærte møbelarkitekt betragtes i dag som en af de største svenske formgivere

Bruno Mathsson portræt

© bobedre.dk

Fulde navn: Bruno Mathsson
Dato: 13. 01.907-17.08.1988
Uddannelse: Selvlært
Retning: Funktionalisme/Modernisme

Bruno Mathsson begyndte allerede i 1930’erne at eksperimentere med at formbøje lamineret træ i former, en teknik der senere skulle blive hans kendetegn. Med udgangspunkt i de gamle håndværkstraditioner designede han møbler, hvis organiske former er ligeså elegante som de er funktionelle. Succesen var dog ikke umiddelbar, da Mathsson i 1931 skabte stolen Græshoppen til hospitalet i hjembyen Värnamo, hvor stolen hurtigt blev forvist til loftsrummet, indtil den senere kom til ære igen i kølvandet på Mathssons succes.

Stolen Eva fra 1934, der ligesom Græshoppen er i formspændt træ og beklædt med flettede hampegjorde, fik dog en anderledes positiv modtagelse og var med til at bane vejen for Mathssons gennembrud. Derpå fulgte hvilestolen Pernilla i 1944, der videreførte Mathssons idéer om ergonomi og æstetik.

I 1940’erne og 1950’erne fokuserede Bruno Mathsson primært på arkitekturen, indtil han i 1960’erne atter vendte tilbage til møblerne, denne gang med udgangspunkt i læder, stof og stål. Det var i denne periode at stolen Jetson 66 (1965) så dagens lys samt Ellipsebordet (1968), hvor Mathsson stod for udformningen af bordbenene til Piet Heins design.

I 1981 blev han tildelt titlen af professor af den svenske regering, ligesom han har modtaget en række hædersbevisninger som Gregor Paulsson-statuetten (1955), Prins Eugens guldmedalje (1965), Ridder af Kungliga Vasaorden (1967), medlem i The Royal Society of Art, London (1978).

Relaterede Artikler