Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Bertjan Pot

Bertjan Pot er et af Hollands største designnavne. BO BEDRE mødte ham i Milano...

Der er nok stjerner

© bobedre.dk

Bertjan Pot er ikke specielt glad for at blive interviewet. De fleste journalister vil nemlig vide, hvordan han gør. Hvordan de skøre idéer opstår, og hvor han finder sin inspiration. Det kunne være sækkestolen på ben fra Montis med det sjove og rammende navn Lazy Bastard.

Det kunne være nyklassikeren Random Light i glasfiber fra Moooi eller den strikkede stol Network fra Arco.

– Jeg arbejder meget intuitivt og tegner ikke særlig meget. Jeg går i gang og ser, hvad der sker. Det intuitive er en stor del af hollandsk design efter en række år, hvor det var meget konceptuelt. Derfor er det også meget svært at tale om, hvordan ideerne opstår, for det gør de bare, siger Bertjan Pot.

Det karakteristiske ved hans design er en formmæssig legesyge og glæden ved at udforske det uvante. Og hans ideer tager som regel udgangspunkt i et nyt materiale.

– I modsætning til en arkitekt, der først tegner bygningen og derefter finder ud af, hvilken type mursten der skal bruges, så er min proces omvendt. Jeg finder et materiale og finder ud af, hvad man kan få ud af det, fortæller Bertjan Pot.

– Revolving Chandelier er en lampe designet til en trestjernet Michelin-restaurant i Holland. Den eneste måde at få smukt lys på er at bruge varme, så det var mit udgangspunkt for at bruge den type plast, jeg har brugt. Da plasten var opsporet, begyndte jeg at tænke over, hvordan den så kunne se ud.

Resultatet blev en lampe med et drømmeudtryk, hvor varmen fra halogenpæren får skærmen til at dreje rundt og spejle omgivelserne, fortæller han.

– Jeg var i Danmark for første gang sidste år og blev overrasket over, hvor meget dansk og hollandsk design har til fælles. I begge lande er der en stærk anerkendelse af det fattige udtryk eller det enkle, om man vil. Og så rummer dansk design et legende element, som også er vigtigt i hollandsk design, fortæller han.

Med navne som Blue, Lazy Bastard, Jumber, Old Fruits og Skinny er Bertjan Pot kendt for sine alternative produktnavne, og det er ikke tilfældigt.

– Det er med til at gøre det hele lidt sjovere og give tingene lidt personlighed i modsætning til en stol, der bare har et nummer. Og så giver det naturligvis omtale, smiler han.

Relaterede Artikler