© bobedre.dk

Amanda Betz

Fænomenal til at folde papir og kan forvandle det til poetiske designskulpturer.

Amanda Betz er 33 år. Hun har det seneste år være BO BEDRE-ambassadør og har sin egen blog her på bobedre.dk. Hun er uddannet arkitekt og har tidligere arbejdet for den danske tekstildesigner Astrid Krogh og for arkitektfirmaet Bosch og Fjord.

Da BO BEDRE møder 33-årige Amanda Betz er hun netop vendt hjem fra New York nogle få timer forinden. Hun har deltaget i Danish Design Review NYC 2012 arrangeret af konsulatet i New York, DDC og designskolen Parsons. Amanda var med som Rising Star i et felt, der også talte otte andre unge designere. Og det er ikke tilfældigt, at Amanda Betz er en af dem, der hives frem når Danmark skal vise, hvilken vej dansk design bevæger sig lige nu. Hun har det seneste års tid fået sit helt store gennembrud med sit finurlige, smukke og personlige design i foldet papir. Inspirationen er hentet i japansk origami, og foldeteknikkerne er blevet så forfinede, at hun med succes har skabt designlampen Cassiopeia for danske Le Klint og senest Shayk-lampen for amerikanske Artecnica.

  • Det med folderierne opstod under mine arkitektstudier. Jeg var og er meget fascineret af det, der sker mellem tegning og model - fra at noget er todimensionalt til det bliver tredimensionalt, fortæller Amanda Betz.

  • Jeg ville gerne lære et håndværk, og derfor kastede jeg mig over origami, som kan bruges i et bredere perspektiv end bare tegning og model. Jeg kom med på en udstilling, hvor jeg foldede papirmøbler i størrelsen én til én, og det var i den forbindelse, at jeg fik kontakt til Le Klint, fortæller hun.

Amanda Betz har to børn - et på seks år og et på bare tre måneder, og til trods for at det ligger mange, mange år fremme i tiden, så har hun en lille drøm om at sidde som gammel bedstemor og kaste det ene origamidyr efter det andet ud til børnebørnene, men nu handler det om noget andet.

  • Det er sjovt at folde ting, men der er langt fra det tidspunkt i processen, hvor du sidder og leger dig frem til dér, hvor du har noget, der virkelig fungerer. Cassiopeia er utrolig svær at folde, og i starten sad de og bandede mig væk i foldestuen hos Le Klint i Odense. Den er helt klart en udfordring og har et foldemønster, der ikke er set før i Le Klints historie. Men efterhånden er de blevet glade og hurtige til at folde den, og den sælger godt. Det er ikke sådan, at jeg på forhånd tænker på, om en lampe er svær at folde. Jeg laver noget, der fungerer og som er smukt og vil også gerne skabe noget nyt, fortæller Amanda Betz, hvilket kunne være en skjult hentydning til de ansatte hos Le Klint, der måske ikke har fået deres sidste foldeudfordring fra Amandas hånd.

Senest har hun formået at få hul igennem til den amerikanske producent Artecnica. Og den kontakt blev skabt på usædvanlig vis.

  • Jeg har altid beundret Artecnica og havde lavet en prototype af lampen, som jeg tog med på en familieferie til USA. Da vi kom til New York, skrev jeg en mail til dem, og de skrev overraskende nok hurtigt tilbage. De sagde, at de gerne ville mødes med mig, når vi kom til Los Angeles. Jeg holdt et møde med dem, og inden dagen var omme, havde jeg en kontrakt i hånden. Der sker som sagt ikke noget ved at prøve lykken, fortæller Amanda Betz velvidende, at den slags lykketræf ikke sker særlig tit i designverdenen.

Shayk, som lampen hedder, bliver stanset ud, og så er det meningen, at folk selv skal samle den derhjemme. På den måde kommer den kun til at koste 105 dollars i USA, men dog lidt mere i Danmark.

  • I forhold til Cassiopeia-projektet har jeg tænkt mere over Shayk-lampen. Da jeg startede på Cassiopeia var jeg ikke klar over, at det var en lampe, jeg var ved at lave. Det var et eksperiment til en udstilling. Med den nye gik jeg anderledes til værks. Jeg vidste, at jeg skulle skabe en lampe, og var meget inspireret af arkitekturen og lyset i moskeen Shayk Lutfallah i den iranske by Isfahan, så processen var en helt anden. Jeg vidste også fra starten, at jeg ville lave en lampe, der kunne pakkes fladt. Cassiopeia fylder vildt meget, og det er lidt dumt at pakke så meget luft. Jeg vil gerne lave ting, der er fornuftige rent bæredygtigt, lyder det fra Amanda Betz, der lige nu også går rundt med tanker om at udvikle en lampe, der bygger på LED-teknologi og solenergi.

  • Jeg er ikke færdig med at lave lamper, men har også en drøm om at arbejde med andre ting fx møbler, men det ene udelukker ikke det andet, siger hun. Hun holder dog fast i, at det stadig er papiret, der skal være det primære materiale. - Jeg har en fetich for papir. Det er rart at arbejde med, og man kan gå helt ned i detaljen. Man er ikke afhængig af så meget værktøj, og frem for alt, så har de mange forskellige typer papir en stoflighed, som er helt utrolig. Jeg kunne også godt tænke mig at undersøge, om jeg kan få noget spændende ud af gamle aviser og bøger osv. Hele recycling-delen kunne jeg godt tænke mig at undersøge nærmere, fortæller Amanda Betz.