Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Alvar Aalto

Arkitekt, glaskunstner og møbeldesigner. Manden, der kaldes modernismens fader i Norden, Alvar Aalto lod sig ikke sætte i bås og hans organiske og skulpturelle design finder fortsat nye fans.

Alvar Aalto portræt

© bobedre.dk

Fulde navn: Hugo Alvar Henrik Aalto
Dato: 03.02.1898-11.05.1976
Uddannelse: Arkitekt fra Helsinkis Tekniske Universitet 1921
Retning: Funktionalisme/Modernisme

Den finske arkitekt Alvar Aalto er en af de vigtigste skikkelser i den nordiske modernisme, hvor hans funktionalistiske og organiske design hurtigt sikrede ham et internationalt gennembrud. Til at begynde med virkede han primært inden for arkitekturen, men senere hen videreførte han sin humanistiske stil i møbeldesign, glaskunst og sågar byplanlægning. Hans forkærlighed for naturmaterialer ses blandt andet i hans stoledesign, hvor særligt det finske bøgetræs dominerer og giver hans møbler et særegen nordisk præg.

Mest kendt er måske Aalto-vasen som under navnet ”Eskimokvindens skindbukser” i 1936 vandt en konkurrence udskrevet af Iittala. Vasen med de bølgende former, der siden er blevet en designklassiker under det mere mundrette navn Savoy, understreger langtidsholdbarheden i Aaltos enkle og organiske formsprog.

Alvar Aalto modtog hædersbevisninger i form af en guldmedalje fra Royal Institute of British Architects i 1957, Sonningprisen i 1962 samt American Institute of Architects’ guldmedalje i 1963. Derudover fungerede han som formand for Finlands Akademi i 1963-1968.

Håndplukket til dig