© David Stjernholm

Kunstneren Ai Weiwei udstiller på Charlottenborg Kunsthal

Den verdensberømte kinesiske kunstner Ai Weiwei har skabt en udstilling specielt til Charlottenborg Kunsthal i København, der sætter kritisk fokus på flygtningenkrisen.

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei blev verdensberømt, da han i blev i 2011 fængslet i 81 dage i Kina uden retssag efter en række samfundskritiske værker. Han fik samtidig konfiskeret sit pas,, som han først fik tilbage i 2015, hvorefter hanflyttede til Europa.

Blandt kunstnere og kunstinteresserede var Ai Weiwei allerede et kendt navn inden da. Men det var fængslingen og den efterfølgende internationale debat, der gjorde Ai Weiwei til et verdensnavn, og han regnes nu blandt de mest anerkendte internationale kunstnere.

Derfor er det lidt af et scoop for Charlottenborg Kunsthal, at de denne sommer kan præsentere et værk, Ai Weiwei har lavet specielt til dette udstillingssted. Der er tale om værket Soleil Levant, som består af tusinder af redningsveste, der fylder samtlige vinduesramme ud mod Nyhavn ud.

Som du måske allerede har regnet ud, er Soleil Levant en skarp kommentar til den flygtningekrise, der lige nu folder sig ud på Middelhavet, hvor tusinder af flygtninge og migranter forsøger at komme ind i EU.

I 2015 og 2016 ankom ifølge UNHCR 1.377.349 mennesker til Europa via havet. I løbet af samme periode er over 8000 mennesker døde eller forsvundet efter at have gennemført denne rejse. Det er denne humanitære krise, som Ai Weiwei med installationen på Kunsthal Charlottenborg ønsker at skabe opmærksomhed omkring.

Det er ikke første gang Ai Weiwei sætter fokus på samfundvigtige spørgsmål – ofte med et lille svirp til vores dårlige samvittighed: her er værket fx placeret umiddelbart overfor de mange cafeer og restauranter. Og lige op af kanalrundfartens både, som hver dag sejler danskere og turister rundt i Københavns rolige kanaler i fartøjer, der er mange gange mere sikre, end de spinkle fartøjer, flygtningene bruger til at krydse Middelhavet.

Al Soleil vil være udstillet frem til 1. oktober 2017.

© David Stjernholm
© David Stjernholm
© David Stjernholm