©

Dansk design - en eksportsucces

Medredaktør Charlotte Ravnholt giver sine bedste tips til skønne oplevelser i Istanbul - en af tidens hotspot­metropoler.

Istanbul er en af tidens hotspot-metropoler, især for folk, der elsker kultur og historie, men også upcoming design, visionær arkitektur og spændende gastronomi. Det er en by i vækst. En by, der bygger bro mellem det gamle og det ultramoderne. En by fyldt med moskeer og skyskrabere. Med mytisk og mystisk tusind og én nat-stemning og med cool butikker, gode restauranter, hippe hoteller, lækre barer og fine konditorier. Infernalsk, men samtidig pittoresk og smuk, især om aftenen. Et sted, man bare må besøge netop nu.

Så jeg har lige tilbragt en uges ferie i den 15 millioner befolkningstunge storby på grænsen mellem Vesten og Østen. Meget forventningsfuld i forhold til designscenen dernede. Og især til at opleve Autoban og Derin, to af Tyrkiets mest prestigefulde designbureauer og -butikker med deres helt særlige etnisk-cool stil a la boutique og salon. Men … da jeg besøgte de to steder var der fyldt med dansk design! Hay fyldte stort set hele Autobans vinduesstrøg, og hos Derin var der Montana, Kvadrat, Fritz Hansen og meget, meget mere med dansk signatur. Helt ærligt, det var i de første minutter en ret stor skuffelse, men ved nærmere refleksion: en ret stor stolthed. Hvis én af de mest omtalte designdestinationer i øjeblikket i den grad retter spotlightet mod Danmark - ja, så kan vi vel godt tillade os at kalde dansk design for en eksportsucces.

CHARLOTTES TIPS Bo i Sultanahmet, den gamle bydel, så er du tæt på de største attraktioner.

Must see: Den blå moské, Basilica-cisternerne og Topkapi-paladset, alle ligger i den gamle bydel Sultanahmet. Samt Maidens Tower, lille ø med fyrtårn i Bosporusstrædet (kendt fra James Bond-filmen The World is Not Enough), en hurtig sejltur, fantastik 360 graders view over byen på begge sider af strædet.

Design: Autoban, Sinan Pasa Mah, Süleyman Seba Cad. 16-20, Akaretler-Besiktas. Tyrkiets ypperste designere. Studie, butik og showroom. De har indrettet en lang række af byens hotteste restauranter og hoteller. www.autoban212.com.

Stormagasiner: Demidören, gammelt stormagasin på hovedstrøget Istiklad Cad., mest på grund af deres smukke loft. Samt det futuristiske og mere eksklusive Kanyon på Esentepe Mh., Büyükdere Cad no. 185, Sisli, tegnet af den californiske arkitekt Jon Jerde.

Hoteller (du behøver ikke at bo der, du kan også blot gå ind og få en drink eller te):
Hotelgruppen House Hotel, www.thehousehotel.com
Sumahan, www.sumahan.com

Gastronomi: 360 Istanbul, restaurant, bar og natclub, Caferaga Mah Albay Faik Sözdener Cad. No 31.
Hafiz Mustafa på Taksim-pladsen, legendarisk salon og konditori fra 1864.
The House Café Beyoglu på hovedstrøget Istiklad Cad.
Karafirin, konditori og café på Cankurtaran Mah. Akbiyik Cad. no. 56, Sultanahmet.
Tarihi Subasi Lokantasi, lille og meget lokal restaurant (ingen turister) på Emirler Han Sokak no. 8.
Changa Restaurant, Siraselviler Cad. No 47, www.changa-istanbul.comDelicatessen, Mim Kemal Öke Cad. No 19, Nisantasi.

Kunst: Galleri Arter, Istiklad Cad. No 211, www.arter.org.tr
Istanbul Modern, www.istanbulmodern.org

Køb: Hammamhåndklæder, tæpper, æblete … og turkish delight fra Hafiz Mustafa!