Årets nomineringer

Vi viser dig her alle de nominerede produkter til årets største boligpris: Design Awards 2014.

For første gang nogensinde er danmarks tre stærkeste bolig- og designmagasiner gået sammen om det, der bliver årets største designpris: BO BEDRE, Costume Living og Bolig Magasinets store Design Awards 2014, hvor vi peger på det, der netop nu lyser stærkest på den danske designhimmel. Alle vindere offentliggøres ved storstilet prisuddeling den 18. september.

SÅDAN KÅRER VI VINDERNE
Redaktionerne på Bolig Magasinet, Costume Living og BO BEDRE har udvalgt de 42 nominerede, mens et dommerpanel udvælger vinderne i de syv viste kategorier. Derudover kåres Årets ildsjæl, og der uddeles en række specialpriser. Dommerpanelet består blandt andre af Anne-Louise Sommer, direktør for Designmuseum Danmark, Uffe Buchard, ejer og kreativ direktør i Grenaa Buchard, Erik Rimmer, chefredak- tør på BO BEDRE, og Helle Blok, chefredaktør på Bolig Magasinet.

Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet

ÅRETS MØBELPrisen gives til et møbel, som er afklaret både æstetisk, funktionelt og teknisk. Det skal være orginalt samt have en høj og gerne lang brugsværdi.

Design: RASMUS B. FEX
Producent: FRAMA CPH
Man må kippe med hatten for producenten Frama, der valgte at sætte Rasmus B. Fex’ møbelkunstværk i produktion. Hvor mange producenter vælger den sikre vej, er det forfriskende at se en stol, der gør én næsten svimmel, men overrasker ved at være komfortabel og funktionel.

**2) GUEST
Design: KASPER SALTO OG THOMAS SIGSGAARD
Producent: MONTANA** Guest er designet af Salto & Sigsgaard som en anderledes gæstestol til det lille hjem. Stellet kan foldes sammen og gemmes væk i sædet, så skamlen kan sættes ind i reolen, som var det en bog. De kræfter, der er lagt i at udvikle foden, er imponerende og udtryk for en dejlig nørdethed, og det er alt for sjældent, at man ser et nyt møbel, der rent faktisk rummer noget banebrydende og innovativt. **3) FLIP AROUND
Design: NORM ARCHITECTS
Producent: MENU** Med Flip Around har Norm Architects designet et finurligt og smukt bud på et møbel med flere funktioner. Ved at vende bordpladen forvandles bakkebordet til en skammel, man kan bruge, hvis man får brug for en ekstra siddeplads, og det er uden at gå på kompromis med det æstetiske udtryk.4) O-TABLE
Design: DENNIS MARQUART
Producent: OX DENMARQ
Nogle gange skal man ikke gøre tingene sværere, end de er. O-table er enkelt og velproportioneret med sine grafiske ben og den runde bordplade. Bordet passer ind alle vegne, vi er specielt glade for denne kombination af messing og marmor.

5) FERDIINAND
Design: OeO
Producent: BRDR. KRÜGER
Ferdinand-loungestolen er et studie i, hvordan man løfter det klassiske snedkermøbel ud af fortiden og ind i fremtiden. Stolen er lækkert udført og ekstremt æstetisk i sin imponerende enkelhed. Absolut et af årets smukkeste møbler.

6) TOWARD Design: ANNE BOYSEN Producent: ERIK JØRGENSEN Med Toward har det unge stjerneskud Anne Boysen skabt et møbel med karakter. Den kombinerede sofa og daybed er en skulptur fuld af detaljer, som man kan ændre udtrykket på ved at arrangere de flytbare armlæn. Det var et sats af Erik Jørgensen at tage den ind i produktionen, men Toward er blevet en fortjent bestseller.

Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet

ÅREST LAMPEPrisen gives til en lampe, der forener god formgivning, nytænkende materialevalg og optimal belysning, der fungerer naturligt i et moderne hjem.
 
1) BALLROOM Design: DESIGN BY US Producent: DESIGN BY US BallRoom tager den klassiske glaspendel ind i en ny tid med sit moderne udtryk, lækre farver og gennemtænkte detaljer. Pendlen er på én gang både dekadent og funktionel, og det mundblæste glas giver et smukt lys til alle sider. En anden lækker detalje er åbningen, der er håndmalet med sølv og messing. 2) LUNE LAMP Design: SVERRE UHNGER Producent: BRDR. KRÜGER Bordlampen er en smuk kombination af håndværk, materiale og moderne teknologi. Mødet mellem det rå træ og LED-lyskilden giver et blødt og varmt lys, der gør den til en rigtig hyggespreder - også når den er slukket. 3) ROPE TRICK LIGHT Design: STEFAN DIEZ Producent: WRONG FOR HAY Gulvlampen udfordrer den visuelle sans og inviterer til et nærmere kig ved at ligne et opretstående reb, der på magisk vis holder lampeskærmen, som kan rettes i mange forskellige positioner - et trick, der er gjort muligt ved hjælp af specialudviklet plastik. 4) COPENHAGEN PENDANT Design: SPACE COPENHAGEN Producent: &TRADITION Lampen forener det klassiske med det moderne, og det rå, industrielle look står i flot kontrast til den silkematte overflade og de fine douce nuancer. 5) MUTATIO Design: CHRISTIAN TROELS Producent: LE KLINT Bordlampen er et smukt stykke design, som leger med forvandling og geometri, fordi den kan åbnes og lukkes og har en mat, sort yderside mod en blank, hvid inderside. Og så passer lampens slanke udtryk perfekt til steder, hvor pladsen er trang. 6) VOLUME Design: GAMFRATESI Producent: LIGHTYEARS GamFratesi er mestre i at kombinere tradition og fornyelse i deres design. Med inspiration fra knapperne på en 80’er-stereoforstærker tilsat LED-lysdioder, der mindskes eller øges ved en simpel rotation af skærmen, har de skabt en lampe, der både i form og funktion er i topklasse. Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet

ÅREST KUNSTHÅNDVÆRKERPrisen gives til en designer, der mestrer sit håndværk og med kreativ tæft formår at overraske og nytænke sit felt.
 

1) AAGE & KASPER WÜRTZ Far Aage eksperimenterede med ler sammen med bl.a. Bjørn Nørgaard og Peter Brandes allerede i keramikkens storhedstid i 70’erne. I dag har Aage Würtz - stærkt hjulpet på vej af sin mere sælger-mindede søn Kasper - specialiseret sig i at lave stentøj til specifikke retter på Michelin- restauranter som Noma og Geranium. Vi hylder det gode miks mellem to talenter, ihærdighed og design, der stadig du’r - 40 år senere.

2) TORA URUP
Få designere ved så meget om glas som Tora Urup. Hun leverer sublim glaskunst, hvor ens øje uvægerligt drages mod det fantastiske farvespil, hun er i stand til at skabe på en enkel glasskål. Tora Urups tidløse farvevalg er desuden en perfekt makker til moderne keramik og træ.

3) ALEXANDRA RABEN-LEVETZAU
Alene det at få ideen til at bruge 78 timer på at vikle hæklegarn rundt om et stålstel, der forinden har været en tur i smedjen for at blive omviklet med jerntråde, for at lave en lampe, bør hædres. At resultatet så er superelegant og feminint, får os ikke til at tøve med at give Alexandra Raben-Levetzau en nominering. Den 25-årige designer er nyuddannet fra TEKO Design and Business, og vi tror helt klart på flere wauw-design fra hendes talentfulde hænder.

4) ANDERS ARHØJ
Anders Arhøjs finurlige keramik med naive ansigts- træk binder på elegant vis 70’ernes klassiske keramik og moderne indretning sammen med sine fine glasurer i pasteller, der er næsten lige til at spise. Desuden mestrer Anders Arhøj den ædle kunst at kombinere unikt design med en fornuftig pris.

5) HENRIETTE DUCKERT
Henriette Duckerts kendetegn og ideen med at forsyne et blødt og “venligt” materiale som keramik med spidse pigge er utraditionel, banebrydende og giver Henriette Duckert en særlig evne, som mange designere eftertragter: Det skiller sig ud og bliver dermed genkendeligt.

6) GURLI ELBÆKGAARD
Det er ikke uden grund, at Gurli Elbækgaards bod altid er pakket med kunder, når hun dukker op på designmarkeder ude i landet, for hendes karakteristiske fade og tallerkener har ramt lige i hjertet hos designbevidste danskere med hang til moderne nostalgi.

Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet

ÅREST UPCOMMINGGår til en designer, som de færreste havde hørt om i 2012/13, men som i det forgangne år for alvor stillede sig op på designscenen.
 

1) RO Designeren Rebecca Uth er den kreative hjerne bag dette nye firma. Ros univers er enkelt og lækkert med mundblæst glas, smukt forarbejdet træ m.m., og der er intet fra den første kollektion, vi ikke ville ønske stod i vores egne hjem.

2) NORRMADE
De gamle kendinge fra Tools, alias Claus Jensen og Henrik Holbæk, står bag det nye brand Norrmade. Deres første kollektion er en imponerende serie møbler til entreen, der, udover at være funktionelle og lækkert udført, rummer humor og legesyge.

3) NORDIC TALES
Jonas Højgaard står bag Nordic Tales, der er kendetegnet ved det rå, skandinaviske udtryk. Ideen er, at hvert design skal fortælle en historie via materiale, design eller indpakning, og det er allerede lykkedes til fulde, så hold øje med navnet Nordic Tales fremover.

4) MAKERS WITH AGENDAS
Designpolitisk trio, der består af danske Walter Ravn, belgiske Julien de Smedt og hollandske Wouter Dons. De vil ruske op i vores måde at tænke design på, og deres fine debutkollektion emmer af lysten til at lege kombineret med ansvarlighed og et stramt, skandinavisk udtryk.

5) FRIENDS & FOUNDERS
Danske Rasmus og Linea Hildebrand har slået pjalterne sammen med svenske Ebba Möller, og deres første kollektion er bred, gennemtænkt og superæstetisk. Her er med andre ord tale om en upcoming, der er blæst ind på scenen på yderst overbevisende og stilsikker vis.

6) GEJST
Det går som bekendt ikke uden gejst, og det er absolut kendetegnende for denne duo, der består af Søren Nielsen og Niels Grubak. De deler gladeligt deres designideer på nettet for at få input fra brugerne, og måske derfor er duoens første kollektion både sjov, original og brugbar.

Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet

ÅREST DESIGNPrisen gives til design, der manifesterer nytænkning, kreativitet og omtanke i forhold til livet og hverdagen i boligen i dag og i fremtiden.
 
1) READY MADE CURTAIN Design: BRØDRENE BOURELLEC Producent: KVADRAT Brødrene Bouroullec har løst et problem for tusindvis af minimalister med deres enkle gardinophæng, der kan monteres på et hvilket som helst vindue. Tak! 2) FUNGI Design: GRIDY Producent: MENU Hylden Fungi er et poetisk, dekorativt og funktionelt design, der gør det muligt at give dine vægge et personligt præg med skiftende udstillinger og et herligt forfriskende 3-d-pust til den klassiske billedvæg. 3) MIRROR MIRROR Design: MARIA BRUUN Producent: PAUSTIAN Maria Bruun har skabt en iøjnefaldende kollektion af spejle, der giver brugeren en oplevelse ud over det sædvanlige. Hjørnespejlet indtager både vægge og lofter på en helt ny måde, og designet er så teknisk elegant udført, at du formentlig aldrig vil nænne at skille dig af med det igen. 4) ALDO BAKKER-KOLLEKTIONEN Design: ALDO BAKKER Producent: GEORG JENSEN Form, funktion og tradition forenes på smukkeste vis i den organisk formede køkkenserie fra Georg Jensen. Med sine flydende former og blanke overflade emmer serien af luksus, samtidig med at den er et funktionelt og friskt indslag på tebakken eller den åbne køkkenhylde. 5) COPENHAGEN Design: DESIGN-PEOPLE OG VIFA Producent: VIFA Copenhagen er en trådløs højtaler, der med sit elegante og nytænkende design skiller sig markant ud. Her går æstetik og teknik op i en højere enhed takket være den elegante front svøbt i lækkert Kvadrat-stof. 6) COPENHANGER Design: LISE VILSLEV OG MATHILDE MØBERG Producent: COPENHANGER Lise Vilslev og Mathilde Møbergs Copenhanger rammer plet i tendensen med, at vi skruer os ned på mindre og mindre plads. Den svævende stumtjener optager nul gulvplads, er funktionel og smuk, og vi kan komme på uanede muligheder for at indrette med den minimalistiske knage. Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet

ÅREST DESIGNERPrisen går til en designer, der har sat et tydeligt aftryk på designscenen med karakteristisk, orginalt og holdbart design.
 

1) BYKATO Karl Rüdiger Rossell og Tonny Glismand står bag byKato, og de har igen i år vist en forbløffende arbejdsiver og entusiasme, der har udmøntet sig i en lang række stilsikre design. De har deres helt eget formsprog, men trækker tydelige tråde til idoler som Finn Juhl og Børge Mogensen, og de gør det overbevisende godt!

2) NORM ARCHITECTS
Jonas Bjerre-Poulsen og Kasper Rønn har vundet priser for deres indretninger, nærmest genopfundet designproducenten Menu med deres bud på en ny gennemarbejdet identitet og er skræmmende stilsikre formgivere, uanset om de kaster sig over møbler eller peberkværne.

3) GAMFRATESI
Stine Gam og Enrico Fratesi er umulige at komme udenom. Deres poetiske funktionalisme er unik. De er det p.t. største internationale designnavn, Danmark har at byde på, og i år var deres navne igen på alles læber, uanset om man var i København, Stockholm eller Milano.

4) HEE WELLING
Hee Wellings organiske udtryk har altid fokus på funktionalitet kombineret med en stærk forankring i skandinavisk design. Han har skabt en lang række ny-klassikere og er for alvor på vej til at blive et internationalt topnavn. Derfor er det helt på sin plads at nominere ham i denne kategori.

5) ISKOSBERLIN
Boris Berlin og Aleksej Iskos er trods deres russiske og ukrainske rødder danske ind til benet. De er dansk designs historiefortællere, og de leger konstant med former uden at miste et tydeligt nordisk udtryk. De er hele tiden opsøgende med hensyn til nye materialer og produktionsformer. Og ikke uden grund ser man altid frem til at opdage, hvad de nu har fundet på.

6) HELENE BLANCHE
Tekstil og tapet-designer og medindehaver af Tapet-Café. Håndtegner mønstre i sit helt særegne sarte og fine univers. Med talent for materialer og farver og en udsøgt sans for æstetik. Hun favner både det poetiske blomster- og naturmotiv, de elegante harlekintern og de art deco-inspirerede linjer, og hendes kollektioner sælges i dag over hele verden.

Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet

ÅREST COMEBACKDer ligger mange glemte skatte i skuffer og arkiver, hvilket de senere års mange relanceringer vidner om. Prisen går til et stykke design, der lander rigtigt i sin nye kontekst og tid.
 
1) BACHELOR-STOLEN Design: VERNER PANTON Producent: MONTANA Verner Pantons loungestol fra 1955 leveres i en flad pakke og kan samles uden værktøj. Stolen er let i sit udtryk og et moderne møbel, der lige så godt kunne være designet i dag - og så har den tilmed en pris, hvor alle kan være med. 2) PARIS CHAIR AJ11 Design: ARNE JACOBSEN Producent: SIKA DESIGN Hvem havde forestillet sig, at Arne Jacobsens allerførste møbel var udført i flettet rattan. Stolen blev præsenteret for første gang på Paris-Art-Deco-messen i 1925, da han stadig var en ung studerende, men viser, at han allerede på det tidspunkt var en yderst talentfuld formgiver. 3) URSULA Design: URSULA MUNCH-PETERSEN Producent: KÄHLER Verden blev et fattigere sted, da Royal Copenhagen i sin tid valgte at droppe Ursula-stellet. Nu har Kähler genoptaget produktionen af det vellykkede design - tak for det! 4) SØBORG STOLEN Design: BØRGE MOGENSEN Producent: FREDERICIA FURNITURE Børge Mogensen designede Søborg Stolen i 1950 og ønskede at eksperimentere med kombinationen af formbøjet finér og traditionelt snedkerhåndvæk, hvilket her går op i en højere enhed. 5) WIINBLAD-KOLLEKTIONEN Design: BJØRN WIINBLAD Producent: ROSENDAHL DESIGN GROUP Bjørn Wiinblads fabulerende streg har altid været et godt bekendtskab, og derfor er vi glade for gensynet med de finurlige mønstre, som Rosendahl Design Group lancerer på en lang række produkter i forskellige materialer. 6) DRÅBEN Design: ARNE JACOBSEN Producent: FRITZ HANSEN Den blev oprindelig skabt i et meget begrænset antal til SAS Royal Hotel i 1958, hvor den har stået i blandt andet snackbaren. Den har aldrig før været i produktion, men har levet et liv som eksklusivt samlerobjekt i mere end 50 år. Den er et lille ikonisk mesterværk, som stadig fremstår supermoderne og nu endelig får det liv, den fortjener. Hvilken er din favorit? Stem på Årets Læserfavorit og vind et årsabonnement på Bolig Magasinet