I cedertræets skygge

På den lille, uberørte, græske ø, Antiparos, har Christy Dosiou og Andreas Stavropoulos skabt et sommerparadis, hvor døren altid står åben for venner fra hele verden.

© Mads Mogensen

Søfuglene skriger, æslerne trisser afsted på grusveje og her dufter af vild timian og frisk havvand. Den lille græske ø Antiparos i Det Ægæiske Hav er en sand perle. Det er et sted, hvor du stadig kan finde traditionelle landsbyer, vilde dyr og en intakt natur.

Så det er ikke mærkeligt, at det unge par Christy Dosiou og Andreas Stavropoulos forelskede sig i stedet. Deres hjem er i Californien, men de ledte efter et tilflugtssted i Grækenland, hvor deres familier oprindeligt stammer fra. På Antiparos fandt de den perfekte grund, som levede op til deres ideer om en arkitektonisk bolig. De fandt grunden Kedros.

–Vi forelskede os i øen allerede første gang, vi satte vores fødder her. Antiparos er stadig uberørt. I stedet for hotelresorts og turiststrande finder du geder, indfødte på æsler og vilde søfugle. I stedet for bil- eller knallertos indånder du vild timian og havluft. Alligevel er øen bare et par timer væk fra Athen, siger parret.

© Mads Mogensen

Husets indvendige side er nøje gennemtænkt af interiørdesigner Marilena Rizou. Hun har skabt en lys, frisk, ren og minimalistisk stil. Den herskende farve er hvid, den traditionelle farve i de varme middelhavslande, og en vilter gren fra en lokal busk står nærmest som et lille kunstværk.

© Mads Mogensen

Et kig ud over poolen og den fantastiske udsigt. Den store åbning fører ind til dagligstuen. Skydedørene er lukket på blæsende dage, men der er stadig frit udsyn til bakkesiden og havet.

© Mads Mogensen

De rustikke stenvægge vækker tanker om traditionelle stenhytter og får bygningen til at smelte sammen med omgivelserne. I baggrunden ses det 500 år gamle cedertræ, som huset i høj grad er planlagt efter, så man undgik at ødelægge træets rodnet under udgravningen. Stole og solsenge er fra Piet Boon.

© Mads Mogensen

Dagligstuens lyse og enkle møbler udstråler en stille og fredfyldt atmosfære. Bløde og organiske materialer og teksturer er blevet brugt for at tilføre en hjemlig fornemmelse i den ellers meget hvide og minimalistiske stil.

© Mads Mogensen

Entreen med den tilstødende dagligstue er placeret i et forskudt niveau neden for nogle trapper. De lysfyldte og hvide rum giver interiøret en overjordisk atmosfære. Firkantede lysskakter, der gennemborer de tykke stenvægge, og tone i tone-belysning tilfører et stærkt grafisk element til entreen.

© Mads Mogensen

Udsigt, udsigt, udsigt Det er nærmest ligegyldigt, hvilket rum eller hvilken terrasse man befinder sig i eller på, så er der en fantastisk udsigt over den blanke pool og Det Ægæiske Hav. Bevoksningen og land-skabets form inspirerede arkitekterne til at lege med geometriske former i hus og pool.

© Mads Mogensen

Køkkenet følger resten af husets strømlinede design. Også her dominerer hvid og naturlige toner. Et farverigt maleri smykker køkkenets endevæg og bliver et iøjenfaldende og dekorativt element. Kogeøen indeholder vaske-maskine og en vask.

© Mads Mogensen

Vinduer, skodder og døre er alle malet i en brun-grøn-khaki-farve, som også falder i et med naturen. Murene er bygget op med en traditionel, græsk byggesten, der passer perfekt ind i landskabet. Et stort parti vinduer tillader kig direkte ind i dagligstuen.

© Mads Mogensen

De materialer, der er valgt til bygningerne, er bevis på den fine tilgang til landskabet og den store respekt for den sceniske ø. Takket være brugen af den traditionelle, meget smukt udfærdigede sten, er huset genialt “kamoufleret” og finder sig fint til rette midt i det rustikke landskab.

© Mads Mogensen

Om aftenen står poolens samt den omkransende terrasses form tydeligt frem på grund af lyset. Poolområdet er belagt med sandblæste kalksten i sildebensmønster. Stole og solsenge er fra Piet Boon.

© Mads Mogensen

Naturen, der omkranser huset bliver også trukket indenfor ved hjælp af sten, grene og andet. Det bløder minimalismen op og skaber hygge. Da huset for det meste er i brug i sommerferien, er det møbleret til det lette liv.

© Mads Mogensen

De mange rum både inde og ude tillader familie og venner at vælge frit mellem lidt privatliv eller social fælleshygge. Taget af pergolaen over terrassen er dækket af piletræsmåtter, som bliver fjernet hver vinter.

Relaterede Artikler