En moderne strandhytte

Kravet til arkitekterne var, at huset skulle afspejle det afslappede strandliv, der er karakteristisk for surferparadiset Seal Rocks i Australien.

© Mads Mogensen

Omme på den anden side af jorden, i Seal Rocks i Australien, har en entreprenør og galleriejer og hans hustru bygget et hus, der svarer til deres livsstil: De er kreative og åbne mennesker, der elsker at omgive sig med masser af venner.

Huset er inspireret af de strandhytter, man finder i det lille lokalsamfund i New South Wales, der kun huser ca. 130 mennesker, som deler kærligheden til naturen og kampen mod, at området bliver overtaget af kommercielle interesser.

Huset er tegnet af det unge arkitektpar Rachael Bourne og Shane Blue, som har skabt en åben bolig med mange vinduer og skydedøre, så man fra alle rum har udsigt til den australske bush og stranden. Men samtidig lukker huset sig omkring en kombineret gårdhave og grillplads, hvor man sidder beskyttet mod vinden og solen.

De gennemgående materialer er beton, træ og bølgeblik, som i kombination med brugen af industriporte, der kan rulles op under taget, understreger det primitive og luftige, som ejerne har ønsket at fremhæve.

De mange muligheder for at gå ind og ud, sætte sig i en krog udenfor, slænge sig i et hjørne indenfor eller tage plads i gårdhaven gør, at man kan være alene og samtidig være sammen med de gæster, der næsten altid er på besøg.

Et åbent og imødekommende hus, præcis som ejerne ønskede - en moderne strandhytte.

© Mads Mogensen

En lille gruppe øer og forrevne klipper omkranser stranden. Det er et perfekt sted at snorkle rundt efter fisk og skaldyr til middagen.

© Mads Mogensen

Ved betonkøkkenbordet tilbereder ejerne de friskfangede krabber og fisk. Køkkenbordet går helt ud til industri-portene, der kan rulles op under taget. Det giver indtryk af, at køkkenet fortsætter ud i gården. Portene er praktiske på varme dage, hvor de rulles op, så den kølige havbrise kommer ind. Fra terrassen har man et fantastisk vue over Seal Rocks, der er kendt i hele Australien som et paradis for surfere. Møbleringen er bevidst afslappet og giver mulighed for nemt at rykke rundt i forhold til sol og skygge.

© Mads Mogensen

Huset består af flere småhuse, der er bygget omkring en indre gård, hvor BBQ-grillen har en naturlig, central plads, som det sig hør og bør i Australien. Den sejlformede konstruktion er flot, men har også en helt praktisk funktion som afskærming for solen. Vil man helt væk fra sol og vind, kan man sætte sig på den beskyttede træveranda i hjørnet af huset. Det er netop dette, ejerne ville opnå med huset - at man altid har en krog, der passer i forhold til humør, vejr og årstid. Industri-portene er en smart løsning i huset, hvor de tilfører det rå præg, ejerne søgte, og samtidig åbner huset op, så ude og inde smelter sammen. Det runde bord er fra Extremis.

© Mads Mogensen

Stolene af Hans J. Wegner og søstjerne-skulpturen af den colombianske kunstner Maria Fernando Cardoso er flot placeret mellem de symmetriske vinduer.

© Mads Mogensen

Ejernes tærede surfbræt er med tiden blevet en del af hajfinne-installationen af den belgiske kunstner Koen Wastjin.

© Mads Mogensen

Buddha-statuer fra Vietnam vogter over den indre gårdhave.m

© Mads Mogensen

Badet ligger i en pavillon, som helt bevidst er primitiv og rå. På bagsiden af bygningen er et par gamle betonvaske sat op, så det er nemt at rense fisk og grøntsager.

© Mads Mogensen

Ejernes soveværelse ligger i en pavillon for sig selv. Værelset er holdt i orange og hvidt og har udsigt til både stranden og bushen. Et kraftigt ventilationssystem sikrer nattesøvnen selv i de varmeste nætter.

© Mads Mogensen

Et par fiskerbåde ligger klar til at stævne ud.

© Mads Mogensen

Manden i huset og hans tre-årige datter har altid deres sandaler stående, så de er klar til at træde lige ud i.

© Mads Mogensen

En nyanlagt gangsti fører direkte ned til stranden - til ejernes fortrydelse: De foretrak det, som det var før, hvor man skulle gå gennem sand og buske for at komme ned til vandet.

Relaterede Artikler