Se den idylliske balletmesterbolig med nostalgi og julehygge i højsædet

Så snart parret, Maja og Kristian Porsgaard Rosasco, så den idylliske stråtagsbolig, var de solgte og tænkte, at det var det perfekte hjem at fejre jul i. Kig med indenfor her.

I forbindelse med at stråtaget blev skiftet, blev forhaven fjernet, og gårdspladsen blev i stedet åbnet op. Når sneen falder, bliver gården endnu mere idyllisk med sine tre længer, stråtaget og den åbne gårdsplads – og Maja har suppleret julehyggen med granranker, dørkrans og lygter.

© Lene Samsø

"Projektmennesker, som vi er, blev vi selvfølgelig smaskforelskede"

– Vi håbede nok inderst inde, at vi ville løbe skrigende bort, når vi så huset. Det trængte til en kærlig hånd og havde en ret uoverskuelig planløsning. Men projektmennesker, som vi er, blev vi selvfølgelig smaskforelskede. Der var så mange smukke detaljer og muligheder – og så var det jo ren bondegårdsidyl med den gamle hestestald og stråtaget, fortæller Maja Rosasco om parrets første møde med deres hus.

Maja og Kristian Porsgaard Rosasco

Maja Porsgaard Rosasco, 38, journalist, boligstylist og indehaver af Rosasco Living, som tilbyder indretningshjælp og salgsstyling, Kristian Porsgaard Rosasco, 39, tv-producent hos Warner Bros.

© Lene Samsø
Bolig opført af balletmester Hans Beck

Huset er opført af balletmester Hans Beck og var oprindeligt en sommerbolig. Huset er siden blevet udbygget ad flere omgange og er i dag i alt 422 m2. Ud over hovedhuset er der et anneks og en lejlighed over garagen, som familien lejer ud.

© Lene Samsø

En gennemførende renovering

Cirka et år tog det for parret at få opdateret gården til den både smukke og funktionelle bolig, de så i den fra starten. Da de overtog huset, var hovedhuset delt op i to boliger, og der var bl.a. etableret et ekstra køkken i hallen. Planen var at leje den ene del ud, men efter et par måneder valgte de alligevel at lægge huset sammen og føre det tilbage, som det oprindeligt var tænkt.

– Det var en ret vild forvandling, da vi bankede væggen ned og pludselig gik fra at have to stuer en suite til fire. Den tidligere ejer havde heldigvis gemt de smukke, gamle gerigter, som vi kunne genbruge.

Rødlig indretning

Maja har brugt en gennemgående rødlig teglstensfarve i hallen på både karlekammerskab, væg og tilbehør. Det giver en både overraskende og enkel, rolig effekt. Vægfarven hedder Kristianstad 1626, NCS: 4040-Y70R, og er fra Beckers. Kelimtæppet er fra CarpetVista.

© Lene Samsø
Stemningsfuldt gennemgangsrum

Selv i et gennemgangsrum som hallen er der masser af stemning med gran, levende lys og pakker, der pynter.

© Lene Samsø

Den ultimative julebolig

Stråtaget blev skiftet, og en stor terrasse rundt om huset blev etableret, ligesom alle vægge og lofter indvendigt blev malet, og gulvene blev slebet. Huset blev opført i 1900 af en balletmester, som brugte det som sommerbolig på landet.

I disse dage er der dog ikke så meget sommer over omgivelserne, men til gengæld masser af sne på gårdspladsen og lun julestemning i Maja og Kristians smukke stuer. Julen er vigtig for familien, og de nyder, at deres nye, gamle hus er den perfekte kulisse for en stemningsfuld fejring af højtiden.

Stearinlys, ild i pejsen og et stort juletræ

– Jeg kan huske, at da vi lige havde set huset, talte vi på vejen hjem om, hvor fantastisk et hus det ville være at fejre jul i. Og det er det. Det er første gang, vi skal holde juleaften her, og jeg glæder mig helt vildt. Huset i sig selv oser jo af julehygge, så der skal ikke så meget til at skabe den rette stemning. Det er faktisk et utroligt taknemmeligt hus at pynte op, da rummene i forvejen indbyder til stearinlys, ild i pejsen og plads til et stort juletræ i midten af det hele.

Julebord med udsigt over Øresund

Julebord er centrum i spisestuen, som er den mellemste af de i alt fire stuer. Når man sidder bænket her, kan man nyde udsigten over Øresund gennem de småsprossede vinduer og terrassedøre.

© Lene Samsø
En kunstnerisk væg

For at fremhæve træværket har Maja valgt en beige vægfarve til spisestuen, som hedder Nyköping 1187, NCS: 1005-Y20, fra Beckers. Gallerivæggen er et miks af arvestykker, gaver og gamle litografier og plakater fundet brugt. Parret er altid på jagt efter billeder og kunstværker, så billedvæggen skifter ofte udseende. Det klassiske Wegner-bord med Y-stole får et moderne løft af pendlen fra George Store, og det smukke sildebensparket er blot en af de mange originale detaljer, som heldigvis er bevaret.

© Lene Samsø
Julebord i balletmesterboligen

Maja har dækket julebordet med hørdug, grønne kviste og tørrede blomster, som hun har samlet som små buketter og sat i forskelligartede vaser. Levende lys – både snoede og almindelige – kogler og julekugler fuldender det rustikke, naturlige look. Tallerkenerne er fra Menu, og vandglassene er loppefund ligesom vinglassene, Atlantic, fra Holmegaard. Bestikket er fra Erik Bagger, dug og servietter er fra Zara Home.

© Lene Samsø
IKEA-skænk fra 60'erne

På en gammel IKEA-skænk fra 60'erne fundet på Lauritz.com står adventskransen, som Maja har lavet på et rundt messingfad. Den er bundet af tørrede blomster og blomster, der holder længe uden vand. Blomsterne er stukket i våd oasis, så de holder sig flotte hele december, og sat i lyseholdere, så lysene nemt kan skiftes. Billedet over reolen er fra Studio HOLU.

© Lene Samsø

Julepynt til både børn og voksne

Majas julepynt følger den stil, de har valgt i boligen i forvejen. Pynten er naturlig, enkel og afstemt i de farver, der er brugt i den eksisterende indretning. I år er det brændte farver og toner i støvet grøn, grå og blå, der får lov til at slå stemningen an.

– Man skal kunne se, at det er jul, men der skal ikke være pynt ud over det hele, og farverne må gerne harmonere med de farver, der ellers er her. Vi har to små piger, og de skal selvfølgelig også have lov at pynte op, uden at det matcher væggene, så de får lov at gå amok med nisselandsbyer, peberkagehuse og guirlander på deres værelser.

Hjemmelavet julepynt

Englene, som pynter på hver tallerken, er lavet af gavepapir, et silkebånd og en valnød.

© Lene Samsø
Dekorative julegaver

Vælg gavepapir og bånd i farver og stil, der matcher indretningen, og lad dem ligge fremme og pynte hele december.

© Lene Samsø
Juletræsstuen

Et kig til mellemstuen, som i anledning af julen er blevet dedikeret til “juletræsstuen”, hvor det store træ får lov til at stråle og hygge med bunken af pakker, som vokser, i takt med at julegaverne kommer i hus. Loftet i denne stue adskiller sig fra de andre, hvor der er stuk.

© Lene Samsø

LÆS OGSÅ

Naturen inviteres indenfor

Julepynten er især centreret omkring julebordet, som Maja har dækket op med hørdug, grønne kviste fra haven og tørrede blomster, som hun har samlet som små buketter og sat i forskelligartede vaser. Levende lys, kogler og julekugler fuldender det rustikke, naturlige look.

– Jeg går ikke ud og køber en masse ny julepynt hvert år. Jeg køber et par enkelte ting, og resten er noget, vi har fundet brugt eller arvet, som går igen år efter år. Jeg kan også godt lide at invitere naturen med indenfor i julen. Vi har en stor have, så der går jeg på jagt efter skulpturelle grene til vinduerne og mos og grønt til dekorationer og borddækningen.

Hjemmelavet julekugler

Da Maja fandt kassen med julekugler frem, gik det op for hende, at de alle havde mærkelige farver. I stedet for at gå ud og købe nye malede hun dem med farveprøver fra kælderen. Tricket er at blande lidt bagepulver i malingen; så får man en smuk struktur, som nærmest ligner keramik. En nem og billig måde at opdatere sin julepynt på.

© Lene Samsø
Jul i balletmesterboligen

Da familien overtog huset, var bjælkerne malet mørkebrune, og der var sat spots op imellem bjælkerne. De blev afmonteret, og det hele blev malet hvidt for at skabe større ensartethed mellem stuerne.

© Lene Samsø

LÆS OGSÅ

Hjemmelavet julepynt

Gør det selv-projekter er en del af juleforberedelserne, og Maja kan godt lide at få og udføre idéer, som hun finder i magasiner samt på Instagram og Pinterest, hvor der er meget inspiration at hente til kreative sysler.

– I år har jeg valgt at opdatere mine julekugler, da farverne ikke rigtig passede ind, så i stedet for at købe nye malede jeg dem med malingrester fra kælderen, som jeg blandede med lidt bagepulver. Det giver en struktur, der ligner keramik og er en ret fin effekt, som passer ind i vores stil.

Sofa fra Sofakompagniet

Huset er bygget for over 120 år siden, og stuen er tilbygget efterfølgende. Her er god plads og et fantastisk lysindfald, som bidrager til en let og imødekommende fornemmelse. Det er vigtigt for Maja og Kristian, at deres møbler og stil passer til huset og stemningen. Kristian havde længe ønsket sig et klaver og fandt det elektriske miniflygel, som han og pigerne flittigt øver julesange på. Sofaen er fra Sofakompagniet, sofabordene Plinth er fra Menu, og loungestolene er Den Spanske Stol af Børge Mogensen købt på DBA.

© Lene Samsø
En alternativ julekrans

Man behøver ikke klassisk julegrønt som gran og mos for at lave en krans – her er det eukalyptusgrene og tørret hortensia viklet vildt omkring en guldring, og resultatet er romantisk og skødesløst.

© Lene Samsø
Balletmesterbolig med hyggelig pejs

Maja genbruger sine buketter i julepynten; tørrede blomster og grene med kogler bliver samlet i kranse, små buketter og dekorationer rundtom i hele huset.

© Lene Samsø
Lysegrønne hørgardiner fra H&M Home

Den gennemgående farvetråd i Maja og Kristians hjem er grøn. De har brugt forskellige nuancer inden for den samme støvgrønne familie, og det giver en ro og sammenhæng til de mange kvadratmeter. De lysegrønne hørgardiner er fra H&M Home, og sengegærdet er fra Idémøbler.

© Lene Samsø

Fælles juletræsfældning

Hvor julepyntning er en stor ting for familien, er juletræet også en anden vigtig tradition, som de holder i hævd hvert år. Der bliver gjort plads til et stort træ, og i år har træet fået sin helt egen stue at pynte i. Mellemstuen, der normalt bliver brugt til pigernes tumle- og legerum, bliver ryddet i december og dedikeret til det store juletræ.

– Den dag, vi skal hente juletræ, er en stor dag. Det foregår på Gurre Julemarked, som er vildt hyggeligt med små boder, masser af dyr, ponyridning og æbleskiver. Det er blevet en fast tradition, efter at vi er flyttet til Espergærde. Så finder og fælder vi sammen årets juletræ, og denne jul kan vi vælge et lidt større træ.

Reol fra Montana

Huset er forkælet med ikke mindre end fire stuer en suite og forstuen bruges som læserum og kontor. Kunsten over Montana-reolen er fra Studio HOLU.

© Lene Samsø
Gammelt snedkerkøkken fra 90'erne

Køkkenet er et gammelt snedkerkøkken fra start-90’erne. Elementerne var intakte, og køkkenet blev opgraderet ved at male elementerne grønne og skifte de hårde hvidevarer.

© Lene Samsø