Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Skævt kunstnerhjem på 24. etage

Turning Torso - det fantastiske vartegn for Det nye Malmø - rummer mange spændende boliger. En af dem tilhører kunstneren Monika Larsen Dennis, som vi har besøgt.

© Martin Sølyst

Man kan se den helt ovre fra København, selv i smådiset vejr. Bygningen Turning Torso, der snor sig 190 meter op i himmelen, er bygget af arkitekten Santiago Calatrava på initiativ af Johnny Örbäck, og den har lagt sin drejede ryg til mange meninger. Skismaet imellem det feminine og det maskuline er en af kæphestene hos kunstneren Monika Larsen Dennis, som vi har besøgt i Turning Torso. Hun har boet i ejendommen med de 54 etager, siden den åbnede for indflytning i 2005. På 24. etage.

  • Efter flere henvendelser var jeg så heldig at få en af de toværelses lejligheder, og jeg flyttede ind som en af de første.

Monika Larsen Dennis synes, at det giver perfekt mening for hende som kunstner at bo i netop Turning Torso.

© Martin Sølyst

Stue og køkken er kun adskilt af en halvvæg. På denne hænger et af Monika Larsen Dennis' værker The Sleep. Det runde Johanson-bord er fundet brugt og omkranses af Hans J. Wegners lufthavnsstole. Verner Pantons Mother of Pearl-lampe hænger over bordet.

© Martin Sølyst

Kunsten hænger og står side om side i stuen. De sort-hvide billeder er et værk af Monika Larsen Dennis og hedder Gotya. I midten står værket Tenen, mens rensdyrhornene på væggen er i latex og af Michael Joo. Det hvide arbejdsbord med et smart rum til computeren har Monika Larsen Dennis selv designet. Det samme gælder den hvide puf, mens stolen er Philippe Starcks Eros fra Kartell.

© Martin Sølyst

Stuen på 24. etage har en overvældende udsigt over Malmø. Men udsigten må alligevel ud i en hård kamp om beskuerens interesse. De mange kunstgenstande og skulpturer kræver i den grad opmærksomhed og stillingtagen. Samtidig er lejligheden kendetegnet af skæve vinkler og buer. Sofaen for enden af rum-met hedder Aspen og er af Terence Conran. Læderstolen er fra R.O.O.M.

© Martin Sølyst

I køkkenet har Monika Larsen Dennis placeret et lille bord og to stole fra Finnart, der er fundet second hand. Verner Pantons Flower Pot hænger over bordet, og billedet på væggen er et fotografi af Monika Larsen Dennis' skulptur The Kiss.

© Martin Sølyst

Gardinet ved køkkenet kan skydes gennem stuen i en cirkelbue og på den måde understrege boligens skulpturelle form.

© Martin Sølyst

Funktionaliteten er i højsædet i lejlighedens enkle køkken. Elementerne er lavet af Kvänum, og gulvet er olieret egetræ. Hvidevarene er fra Miele og Gaggenau.

© Martin Sølyst

Soveværelset har udsigt over Ribersborg-stranden, der ligger centralt i Malmø. Over sengen hænger billedet Count to Hundred af Martin Gustavsson. Puderne på madrassen er fra Tricia Guild.

© Martin Sølyst

Svensk kunstner Monika Larsen Dennis er for de fleste svenskere kendt som kunstneren, der laver kæmpeskulpturer i granit og marmor, videoinstallationer på svenske slotte og på husfacaden til P.S.1 i New York (en filial af Museum of Modern Art, det ældste og næststørste ikke-private museum i New York). Hun har også lavet store udendørsskulpturer til Statens Kunstråd i Stockholm. ? Jeg interesserer mig for det, der er usynligt imellem os mennesker og især for, hvordan vi elsker hinanden, siger Monika Larsen Dennis om, hvad der berører hende som kunstner. Se mere på monikalarsendennis.com

© Martin Sølyst

Badeværelset er lige så skulpturelt defineret som resten af huset, og det runde vindue giver associationer til skibsmiljøet. Blandingsbatteriet er af Philippe Starck, og læderbarstolen er fra Johanson Design.

© Martin Sølyst

På 43. etage er indrettet en wellness-afdeling. Her kan man leje jacuzzi og ligge i fred og ro og nyde stjernehimmelen over Malmø.

Relaterede Artikler