Nedlagt værft blev bæredygtigt hus

Fem familier har selv betalt det spændende byggeri i Malmø, hvor nøgleordene er økologi og godt naboskab.

© Karsten Damstedt

Da skibsværftet Kockum i Malmø lukkede i 1988, efterlod det et ar i malmøboernes bevidsthed som industriby, og på havnefronten, hvor skibsværftets store grund nu lå øde og forladt hen.

Men som det ofte er tilfældet, åbnede lukningen op for helt nye muligheder, og Kockum-grunden i Västre Hamnen er nu et spændende boligområde. Det gælder fx UrbanaVillor, som er et bæredygtigt byggeri, der er finansieret af de fem familier, der bor i byggeriet, og tegnet af landskabsarkitekt Karin Larsson og arkitekterne Pontus Åqvist og Cord Siegel. Sidstnævnte bor selv i en af de spændende lejligheder sammen med sin kone Karin Larsson og et barn.

De forklarer, at projektet blev en mulighed for at udvikle og realisere deres egen boligdrøm. Idéen om at overføre de bedste egenskaber fra villa-med-egen-have og kombinere dem med en bæredygtig tankegang til en ny, økologisk boform i et nært nabofælleskab.

I UrbanaVillor er fem villaer stablet ovenpå hinanden, der er balkoner med økologisk have til hver lejlighed, sceniske udsigter over sundet fra de øverste lejligheder, fælles tagterasse med udendørsspa på toppen og fælles orangeri og have i gården.

Det hele er forbundet af en indre, central elevator, der er stor nok til at fragte cykler, samt en udvendig vindeltrappe, der fungerer som en vertikal sti mellem villahaverne.

  • Og så er huset placeret centralt i Malmø med København blot en halv time væk, siger Cord Siegel.

I tæt dialog med familierne, der skulle bo i huset, udformede arkitekterne fem helt individuelle lejligheder. Da der ingen bærende vægge er i byggeriet, kunne idéerne få fri udfoldelse, og kun køkkenerne er lagt det samme sted på alle etager.

  • Vi havde mange forskellige ideer til, hvordan vores lejlighed skulle indrettes, og dem har vi alle sammen kunnet realisere, fortæller Cord Siegel, mens han kigger rundt i lejligheden, hvor indretningen er bevidst minimalistisk og meget velovervejet. Enkelte 70’er-inspirerede ting får lov at pynte op, og hist og her er der dekoreret med nogle få, stærke farver.

  • Vi ønskede os fx et bad med havudsigt og integreret soveværelse. Og det viste sig fint at kunne fungere, da vi havde mulighed for at etablere to badeværelser.

Det bedste ved lejligheden er dog balkonen, der især om sommeren er en grøn oase midt i det tidligere indutriområde. Her har Karin plantet bla. hjortetak-, fersken- og cinestræ, og syv m3 jord sørger for, at planterne og træerne har gode vækstbetingelser.

  • Vi behøver ikke et sommerhus, vi har det hele på balkonen, smiler Cord Siegel.

© Karsten Damstedt

Rådhusvinen snor sig om rækværk og gelænder, hvor også det smukke hjortetaktræ viser efterårsfarverne frem. Fra balkonen har man bla. udsigt til Malmøs vartegn Turning Torso.

© Karsten Damstedt

Arkitekt Cord Siegel med datteren Ada i “balkon-haven”.

© Karsten Damstedt

Familien bruger gerne de farverige blade fra haven som dekoration.

© Karsten Damstedt

Spiseafdelingen vender mod vest, hvilket er lig med havudsigt og smukke solnedgange. Spisebordsstolene Non Chair er fra Komplot Design, og bordet har ejerne selv designet. Lænestolen er en Dux-model fra 1970’erne.

© Karsten Damstedt

Lejligheden har flere arbejdspladser - her er bordet lavet af en enkel plade på to bukke. Bogstaverne er fra Griffenshop, og den blå stol er fra Hay. Messinglampen på bordet er et antikkøb. Pendlen er en Chestnut Origami fra Studio Snowpuppe.

© Karsten Damstedt

Stigerne i køkkenet har to funktioner: dels fremhæver de, at loftshøjden er 3 m, og dels anvendes de til opbevaring af aviser og magasiner.

© Karsten Damstedt

Den grønne elevator er indrettet, så der er plads til at tage cykler med op i lejligheden - antallet af cykeltyverier i Malmø er eksploderet de senere år. I skabene i væggen er et vaskerum til hver lejlighed. Det sparer plads inde i lejlighederne. Lampen i loftet hedder Bumlingen og er en svensk klassiker designet af Anders Persson.

© Karsten Damstedt

Fra denne vinkel ser man tydeligt det rå og minimalistiske look, der er gennemgående i lejligheden.

© Karsten Damstedt

En gren fra balkonen lyser op sammen med salt- og peberkværnene fra Helgo.

© Karsten Damstedt

Beton er brugt i mange sammenhænge i lejligheden. Køkkenbordet med nedfældet vask og kogeplader har ejerne selv designet og derefter lagt en Witt-bordplade på.

© Karsten Damstedt

Stuen er indrettet helt enkelt med pendlen Shady Tree designet af Nicolette Brunklaus og en vintage-sofa med tilhørende stol. Sofabordet er en Ikea-model fra 1970’erne.

© Karsten Damstedt

Et kig fra opholdsrummet ind i kontoret. De japansk-inspirerede skydedøre er næsten lydløse og sparer plads. Akvariet skal symbolisere nærheden til havet. Ved siden af det står skabelonen til en japansk DIY-stol.

© Karsten Damstedt

På taget er en skøn tagterrasse med spa til beboerne i lejlighederne. Herfra kan man se ned på familien Siegels balkon.

© Karsten Damstedt

Familien har stor glæde af planterne på balkonen: De giver skygge på varme dage, skaber stemning ude og er skønne at se på, når man er inde. Og ikke mindst nyder familien af hente farvestrålende grene ind som kontrast til det minimalistiske og rå hjem.

© Karsten Damstedt

Soveværelset og badet er integreret, og kun en tynd glasvæg adskiller rummene. Den røde lampe på sengebordet er en vintagelampe fra den svenske butik Ataljé Lyktan. Vasken er ejernes eget design. Armaturet er fra Hans Grohe.

© Karsten Damstedt

Som en hilsen til havet og skibsværftet, der tidligere lå på grunden, har trappeopgangen fået monteret koøjer på tagetagen.

Relaterede Artikler