Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan skaber man rum til privatliv i en fælles stue?

Arkitekten giver sine bedste tips til indretning af værelse og stue i ét rum. Du finder hendes råd her.

Kære Lone Barslund

Jeg er en ivrig læser af BO BEDRE, derfor ved jeg at I har en særlig service hvor læsere med udfordringer i indretningen kan få hjælp til gode løsninger.

Nu har jeg selv fået en udfordring, som jeg har beskrevet herunder, jeg håber meget at I kan hjælpe med ideer til en løsning.

I foråret fik jeg tildelt en skøn, nybygget andelslejlighed i Grønttorvet i Valby. Den er på 70 m2 og rummer ét soveværelse, som min datter på 16 år har fået.

Køkken-alrum og stue er i åben forbindelse med fantastisk lysindfald fra begge sider. Min datter er pt. på efterskole og flytter hjem igen næste sommer.

Udfordring: Stuen er primært 'min' og rummer alle disse funktioner: Arbejdsplads (skrivebord, printer og bøger – jeg er selvstændig og arbejder hjemmefra), soveafdeling samt et lille lounge område. Jeg streamer tv/film fra min iMac og har ikke, hverken nu eller i fremtiden, tænkt mig at købe et tv.

Ønsker: Jeg vil gerne have stuen til at virke indbydende, enkel og luftig – selv med alle disse funktioner. Væghængt reolsystem til bøger vil udnytte vægpladsen bedre, med plads til (integreret) skrivebord, tænker jeg.

Behov: Når min datter er hjemme på weekend sover jeg i stuen og når hun flytter hjem igen til næste sommer vil stuen blive mit permanente soveværelse, i hvert fald i nogle år fremover. Min udfordring er derfor at finde en løsning ift. at skabe lidt privatliv i stuen.

Dvs. en form for afskærmning af hele stuen eller bare af sengen, mod resten af lejligheden.

Den enkleste løsning vil være et loft-gulv forhæng der kan trækkes fra mod gangen/døren til min datters soveværelse (se stiplet linje på grundplan) – det er selvfølgelig udelukkende en visuel løsning – men bedre end slet ingenting. Når forhænget er trukket for, vil det også markere at jeg har brug for arbejdsro.

Har af flere fået det råd at 'afslutte' gangen med en gipsvæg og dør mod stuen (evt med glas i) – simpelthen skabe et lukket rum – men har svært ved at se hvordan det kan gøres uden at ødelægge lejlighedens flotte åbne planløsning (og lysindfaldet fra begge sider)? Så det har jeg ikke umiddelbart lyst til.

Jeg håber I kan hjælpe mig – og glæder mig meget til at høre fra jer.

Bedste hilsner, Birgitte.

Kære Birgitte

Jeg er jo nok tilbøjelig til at være enig med dine venner i at en fast adskillelse imellem jeres værelser ville være det bedste.

Det dejlige dagslys igennem lejligheden er fantastisk men med en næsten-voksen datter, der også får brug for privatliv og ret sikkert bliver boende nogle år endnu, kan det være at det er en mindre vigtig ting at skulle undvære i en periode.

Fravælger du den faste væg, er gardinet den næstbedste løsning, men du får ikke lydisoleringen med og vel nok heller ikke følelsen af at være helt privat, når hun har gang i venner og en travl hverdag.

Med hensyn til dit værelse, gælder det om at skabe en mere privat indretning, og her ville jeg flytte sengen væk fra det mest overbegloede hjørne, hvor den står i dag, og hen i et privat hjørne i stedet for.

Hvis du placerer et par højskabe bredde 120 cm ligesom sengen, som vist på tegningen, får du dels et fredeligt hjørne uden indkik og dels mere god skabsplads med nogle gode hylder blandt andet til din store printer, som du i dag har stående på gulvet på et lille bord. Kan være den så fremover skal være trådløs.

Bruger du også noget af skabspladsen til mapper og lignende tunge ting, vil du få mere luft i dine reoler, som du så sagtens kan genanvende.

I stedet for at integrere bordet i en reolvæg, vil jeg nemlig meget hellere have at du kommer til at sidde med front mod værelset og dagslyset, og det kan du ved at placere bordet ud fra facaden ved det smalle vindue.

Tilbage er din lille hyggelige opholdsafdeling, hvor du i dag samler to lette lænestole og et bord med et ægte tæppe.

Det kan du sagtens blive ved med, men du kan eventuelt også få lidt mere komfort ved at anskaffe en lille to-personers sofa som erstatning for den ene lænestol. Sofacompany har for eksempel Flynn, som måler L 150 x D 84 cm.

Bedste hilsener Lone.

© Lone Barslund – FØR

© Lone Barslund – EFTER

Håndplukket til dig