Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan indretter man bedst en lejlighed på 50 kvm?

Vores arkitekt giver sit bud på den mest optimale indretning og planløsning for lejligheden.

Kære Lone,

Tak for en virkelig god brevkasse, som altid giver inspiration til mere gennemtænkte løsninger!

Nu håber vi, at du kan hjælpe os med at få det optimale ud af planløsning og indretning i vores nye andelslejlighed - som trænger til en kærlig hånd.

Lejligheden er cirka 50 m2, og stue og køkken har et dejligt lysindfald med udsigt til vores eget havestykke, som vi gerne vil have det bedste ud af.

Vi har mange idéer, men er i tvivl om, hvor mange af dem den - trods alt - begrænsede plads kan rumme.

Vi vil med det samme gerne lave et nyt køkken, da det gamle ikke står til at redde. På længere sigt snakker vi også om at udvide badeværelse lidt på enten den ene eller anden led, så der bliver lidt bedre bruseplads.

Væggen mellem stue og køkken er ikke bærende, og vi tænker at åbne op mellem stue og køkken og blænde den eksisterende køkkendør for at udnytte kvadratmeterne bedst muligt.

Vi er dog i tvivl om åbningens størrelse og indretningen af det nye køkken. I køkkenet er det vigtigt med plads til en vaskemaskine, da der ikke er vaskekælder i ejendommen.

I stuen tænker vi at bygge en bænk foran det første vindue. Vi tænker både bænken kan være dejligt sted at ligge med en bog, men også at den kan udnyttes som siddepladser ved spisebordet.

Vi skal have anskaffet et nyt spisebord, og vil meget gerne have et så stort spisebord som muligt og gerne med plads til seks personer i hverdagen.

En drøm er også at have plads til en tremmesofa ud over den sofa, vi allerede har, men måske bliver pladsen alt for trang til dette? Vi har intet fjernsyn, så indretningen i stuen skal ikke orienteres efter dette.

Da vi indimellem arbejder hjemmefra er lille arbejdsplads også et ønske, vi er dog i tvivl om placeringen af denne.

Skabet i soveværelset river vi ned i forbindelse med nyt filt og maling på væggene.

Derudover har vi disse øvrige møbler, hvor der forhåbentlig kan findes plads til de fleste:
Sofa (210 cm. lang), en CH25, en mindre lænestol, to små sofaborde, et Wegner Ry32-skrivebord samt diverse Montanareoler:
fire h70 x b70 x d30
to h70 x b70 x d38 (hvor det ene er et skab)
to h35 x b70 x d30
et h35 x b35 x d30 cm.

Jeg har vedhæftet plantegningen med mål i cm. med angivelse af den nuværende indretning af køkken og badeværelse.

Vi overtager lejligheden til februar og planlægger at gå i gang med renoveringen hurtigt derefter, så vi krydser fingre for at høre fra dig.

Mange hilsener Tobias og Kaja

Kære Kaja og Tobias,

Her er hvad jeg vil foreslå jer, og så rigtig megen tillykke med den nye lejlighed.

Regn med at udvide badeværelset med en bruseniche, der indvendigt måler 80 cm plus den nye væg, i alt 90 cm ud i køkkenet. Det giver jer mulighed for at placere 2 stk. højskabe á 60 cm i forlængelse, både på køkken siden (kølefryseskab og koloníal) OG mod entreen, hvor I kan få god brug for kosteskab og garderobeplads. Afstanden imellem de to sider er 120 cm.

Selve køkkenet udnytter I bedst ved at lave det L- formet, med et hjørneskab med et Le mans udtrækssystem samt kogetop, ovn og en smal skuffe inderst. På den måde får I også mere arbejdsplads imellem vask og kog.

Langsiden indrettes med vaskemaskine ind mod hjørnet, vaskeskab i midten og opvaskemaskine på højre side af vasken.

Der sluttes af med et 80 eller 100 cm bredt skuffeelement, der slutter ved vinduet.

Jeres bænk (er der 180 cm imellem de to radiatorer?) vil stå allerfinest imellem de to vinduer, for så kan der udover de 6 pladser på hver side af bordet også siddes ved enderne.

Stuen kan ikke rumme mere end et bord på ca.180x85 cm, men på denne måde er der altid plads til 8. Når stuen ikke er større, er det ekstra vigtigt at I kan komme uhindret til vinduerne og ikke blokerer dem, da det vil få rummet til at virke mindre.

En ekstra sofa udover den I har og de to lænestole vil blive alt for klemt og tænker jeg, helt unødvendigt med så mange pladser.

Jeres reoler har jeg fundet plads til op ad væggen ind til soveværelset, se skitsen.

Ved at placere dem som foreslået, får I det kompakt ind mod hjørnet og enklere og lettere hen imod døren, hvor der så er plads til lampe, plante og andet nips samt billede oven over.

Vægstykket imellem entreen og køkkenet bør ikke møbleres da det er hovedganglinjen igennem rummet, og smal allerede, men det er her I kan få brug for at placere et højt vitrineskab som supplement til køkkenopbevaringen. Gå efter en max dybde på 35 cm, så det fylder så lidt som muligt ud i rummet.

Det resterende lille 35 x 35 cm reolmodul kan I bruge i soveværelset hvor skrivebordet er kommet ind.

Ved at bruge endevæggen kan I få plads til hele 5 højskabe á 60 cm eller som vist 3 stks. skabe á 100 cm.

Bedste hilsener Lone

© Lone Barslund – FØR - test caption

© Lone Barslund – EFTER

© Lone Barslund – Reol

Relaterede Artikler