Her behøver kunsten ikke passe til sofaen

BO BEDRE har været på besøg hos gallerist Nils Stærk.

© Tim Wahlfried

Kunsten kommer dig i møde, fra det øjeblik, du træder ind ad døren til lejligheden i indre København. Gennem gangen med vægmalerier, der er skabt særligt til Nils Stærk og hans kone af den islandske kunstner Birgir Andrésson og videre ind i spisestuen og stuen, hvor kunstværker inden for næsten alle medier hænger på væggene, står på gulvet og tager plads i vindueskarmene.

Kunsten er tæt på og en fuldstændig naturlig del af livet her i hjemmet, hvor også parrets fire børn i alderen 1 til 12 år bor. Med alt, hvad det indebærer. Sådan er det blevet, for sådan har Nils Stærk det selv.

Han, der som 13-årig brugte sparepengene på sin første kunst. Tre små værker af Hans Henrik Lerfeldt, som i dag hænger inde på datteren Esthers værelse. Selv læser Nils Stærk stort set ingen bøger og ser meget lidt film og fjernsyn. I stedet finder han indholdet, fascinationen og inspirationen i de værker, han omgiver sig med – også derhjemme.

© Tim Wahlfried

Esther på ni år har kigget op på maleriet af Michael Kvium fra sin seng, siden hun blev født. De tre små værker i midten er af Hans Henrik Lerfeldt. Herover hænger et værk fra 50’erne af Frede Christoffersen og modsat sengen er et værk af Olafur Eliasson og andre værker af blandt andre Joe Jackson, Lois Renner, Lawrence Weiner m.fl.

© Tim Wahlfried

I gangen har den islandske kunstner Birgir Andresson skabt to værker direkte på væggen. Det gule værk med teksten ”Here comes the sun”, som parret ser som det første om morgenen, og det grålige værk med skriften ”Here comes the moon”, som de ser, når de kommer ind ad hoveddøren om aftenen. Lamperne i loftet er lysende værker af kunstnergruppen Superflex.

© Tim Wahlfried

Gustav på 12 år har den største kunstsamling af børnene, da han er ældst. I forgrunden anes en rockplakat fra 70’erne af bandet Gasolin, signeret af guitaristen Frans Beckerlee, der med jævne mellemrum lærer Gustav at spille guitar. Herunder værker af JP Muro, Gert & Uwe Tobias, Runo Lagomarsino, Husk Mit Navn og meget mere.

© Tim Wahlfried

I stuen hænger et værk af Thaddeus Strode. Nils Stærk forsøger at udskifte kunsten, i lejligheden mindst en gang om året, hvor nogle af de værker, familien har på lager, flytter ind. Skulpturen i hjørnet er af Jone Kvie skabt over formen på en gasformation fra Mælkevejen, observeret fra Hubble-teleskopet, sofaen er af Le Corbusier, Acapulco-stolen er fra OK Design.