Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Gylden glamour i New York

Med udsigt til New Yorks på én lang svimlende og hypnotiserende skyline har arkitekt Teresa Sapey indrettet sig i en luksuslejlighed.

© Mads Mogensen

Central Park Syd er bedre kendt som Plaza-bygningen. Tilbage i 1907 blev hotellet designet af Henry Hardenbergh i fransk renæssancestil. Gennem de sidste fire år har Plaza-bygningen gennemgået en omfattende renovering, hvorefter en del af den er konverteret til luksuslejligheder med udsigt til Fifth Avenue og Central Park.

I en af disse lejligheder har arkitekt Teresa Sapey indrettet sine 180 m² i en glamourøs og minimalistisk stil. Beboeren har i høj grad ladet sin indretning inspirere af skyskrabernes betagende himmelflugt.

–Jeg ville skabe den samme dramatiske, sort-hvide farvesymfony indenfor for at få dialog med de ydre omgivelser, siger Teresa Sapey og fortsætter:

–Her har du alle elementer fra den amerikanske myte: skyskrabere plus luksus fra en svunden æra. Det er en temmelig stor historie til at begynde med, siger hun med reference til bygningens fortid som eksklusivt og sagnomspundent hotel.

© Mads Mogensen

I spisestuen er møbleringen sparsom, som den i øvrigt er i hele lejligheden. Stolene er model Louis Ghost, designet af Philippe Starck for Kartell, og det hvide bord og den store guldlampe er begge fra Cyrus Company.

© Mads Mogensen

I den rummelige stue er den sort-hvide farveholdning meget iøjnefaldende. Opstillingen af møblerne er inspireret af byens huse udenfor. Fra venstre står et af amerikansk design­histories største guldkorn i form af stolen La Chaise af Ray og Charles Eames for Vitra.

© Mads Mogensen

Kaminen er mere dekorativ end den er brugbar. Spejlet over kaminen er Francois Ghost af Philippe Starck for Kartell. Til højre ses stolen La Chaise af Ray og Charles Eames for Vitra, som Paustian forhandler.

© Mads Mogensen

Arkitekt Teresa Sapey var i 2007 med på Wallpapers top ti-liste over de 10 mest talentfulde unge arkitekter. Hun har blandt andet været med i projektet om hotel Puerta America i Madrid sammen med store navne som Zaha Hadid, Marc Newson, Norman Foster og Jean Nouvel.

© Mads Mogensen

Stolen i gangen er en stilmæssig reference til lejlighedens fortid som eksklusivt newyorker-hotel.

© Mads Mogensen

Arne Jacobsens hvide Ægget fra Fritz Hansen står i sove­­værelset, hvor vintagesengebord og -lampe også har plads. Den gyldne skærm skjuler den mindre kønne air condition.

© Mads Mogensen

I gangen stikker indretningen lidt ud fra resten af lejligheden. Konsolbordet ved navn Alpha er fra Andrew Martin.

© Mads Mogensen

Hvilket urbant elskende menneske drømmer ikke om at have udsigt over Central Park fra sin lejlighed? For Teresa Sapey er udsigten til den grønne og berømte have hverdagskost.

Håndplukket til dig