Ahhh ... her føler man sig hjemme!

Sanserne bliver forkælet i dette hjem, hvor enkle greb i indretningen skaber ro og en følelse af at være velkommen.

bolig indretning dansk design
© Mads Mogensen

Doriana de Petris er keramiker. Her sidder hun ved siden af to store hvide vaser, som hun selv har skabt.

bolig indretning dansk design spisestue
© Mads Mogensen

Spiseområdet fyldes af en let, stille atmosfære. De mørke døre og vintagestole står i skarp kontrast til det hvide bord Y! fra Gubi, loftslampen Model 2065 af Gino Sarfatti for Astep og rummets hvide vægge. Tæppet er fra Society, og maleriet på væggen er af Patrizia Cassina. Doriana de Petris er glad for at blande sit italienske design med dansk design, fordi hun synes, at danske designvirksomheder er særligt gode til at lave produkter, der både er æstetiske og funktionelle, og som har den rigtige sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Sanserne forkæles

I en bygning fra det femtende århundrede i det gamle centrum af Como ligger en lejlighed, hvor sanserne forkæles. Øjet mødes af hvide vægge med antracitgrå overraskelser og vintagemøbler i mørkt træ, som bades i dagslys fra de generøse vinduer. Materialernes overflader mødes i et spændende taktilt miks, imens en svag duft af parfume blander sig med tonerne af behagelig musik i baggrunden.

– Samlingen af boligtekstiler, møbler, lamper, kunst, rammer, bøger, planter og parfumer har jeg udvalgt spontant med mit hjerte og min mavefornemmelse. Objekterne skaber tilsammen et lykketræf, forklarer ejeren Doriana de Petris, som er keramiker.

bolig indretning dansk design stue sofa
© Mads Mogensen

Malerierne i stuen afspejler kompositionen af farver i rummet. Sofaen er fra Hay, puderne er fra Society, og malerierne er af Patrizia Cassina. Den slanke, hvide lampe, der folder sig ind over sofaen, hedder 265 og er designet af Paolo Rizzatto for Flos. Sidebordene ved sofaen er designet af Draga & Aurel. På tæppet fra Society står danske vintagestole og sofabordene Pedrera fra Gubi.

bolig indretning dansk design kontor stol skænk
© Mads Mogensen

Blødt lys kravler ind i stuen fra vinterhaven og lander på vintage-møbler blandet med moderne kunst og design. Ved væggen ses en stol fra 50'erne, hvor metal, træ og stof mødes. Kunstværket over den er af Patrizia Cassina. På det franske vintage-skab står et fotografi fra serien Split-leaf fra Kristina Dam Studio.

Et hjem, som byder en velkommen

Første gang hun så stedet, bestod det af en serie af små rum med lave, falske lofter, døre i forskellig stil og ødelagte sildebensparketgulve. Nu er to lejligheder blevet lagt sammen, og vægge er blevet væltet for at skabe store, åbne rum. Døre er blevet flyttet, lofter er blevet hævet, og de gamle gulve er blevet sandblæst.

– Mit udgangspunkt var at spørge mig selv om, hvad vi har brug for, og hvad vi ønsker os. Jeg konkluderede, at vi har brug for et hjem, som omfavner og byder velkommen. Et hjem som reflekterer os, hvor vi føler os tilpas og sikre, og hvor vi er omringet af ting, som har en speciel æstetik, forklarer Doriana de Petris om grundlaget for renoveringen af lejligheden, som hun kalder for Spazio Dep.

bolig indretning dansk design sort entre spejl
© Mads Mogensen

Ved indgangen til køkkenet hænger store stålfade dekorativt på den antracitgrå væg. På gulvet under dem står et udvalg af store skærebrætter og skåle i træ og skaber en afslappet atmosfære. Doriana de Petris er vild med den kontrast, der opstår mellem det mørke rum, det varme træ og det kolde stål.

Et sted, hvor alt er til salg

Under renoveringen fik hun malet hele køkkenet, hele entreen og dørkarmene i flere rum i en antracitgrå, som står i kontrast til de hvide vægge, der ellers er flest af. Hun synes, farven giver en overraskelseseffekt og får objekter i både entré og køkken til at udstråle stærk intensitet.

Doriana de Petris bruger de fleste af sine vågne timer i lejligheden, selvom det faktisk ikke er her, hun bor. Hendes egentlige hjem ligger på bygningens øverste etage. Spazio Dep er et sted, hvor besøgende føler sig komfortable, og på samme tid er det en butik, hvor alt er til salg, inklusive Doriana de Petris' egne keramiske værker. Spazio Dep er et sted, hvor der er liv, hvor du kan vandre rundt, sætte dig ned og læse en bog. Det er et sted, hvor mennesker mødes til kaffesmagninger, til madlavningskurser og efterfølgende fællesspisning, til konferencer og til lanceringer af parfumer, bøger og designkollektioner.

– Jeg ville skabe et sted, der føles som mit hjem, da jeg bruger flere timer her end i mit faktiske hjem på øverste etage, forklarer Doriana de Petris. Hun vil I fremtiden åbne flere steder som Spazio Dep, men for nu nyder hun skønheden og hjemligheden i de sanselige omgivelser.

bolig indretning dansk design sort køkken
© Mads Mogensen

Køkkenet var tidligere lillebitte. Efter Doriana de Petris fik væltet vægge, blev det forvandlet til et stort rum, som hun bruger til madlavningskurser og andre events. I det store antracitgrå rum bruges hyldesystemet String til at opbevare og fremvise æstetiske køkkenredskaber i forskellige afskygninger. Både redskaber, mad og vintagestolen i træ får en kraftig intensitet af den mørke grå, synes Doriana.

bolig indretning dansk design spisestue spisebord stol
© Mads Mogensen

Dørkarmene i spisestuen er malet antracitgrå, så de står i skarp kontrast til de hvide vægge. Herinde skabes et eklektisk mix af kunst og design fra forskellige årtier og lande; tæppet fra Society, bordet Y! fra danske Gubi, vintagestolen betrukket med sort silke og malerierne på væggen af italienske Patrizia Cassina.

bolig indretning dansk design sort entre
© Mads Mogensen

Når man træder ind i lejligheden, bydes man velkommen af en entré, hvor næsten alt er antracitgråt. Farven brydes af de grønne planter, den slanke knagerække Matègot Coatrack fra Gubi og vintagestolens træsider og lysegrå polstring.

bolig indretning dansk design stue skænk
© Mads Mogensen

Ved væggen ses en vintage-skænk, der er genopfrisket af designerne Draga & Aurel. I luften svæver den lette, gyldne mobile Golden Rhythm fra Flensted Mobiles.

bolig indretning dansk design skænk lysestage vase
© Mads Mogensen

På vintage-skænken står en glaslampe og gyldne lysestager fra House Doctor.

bolig indretning dansk design kontor skrivebord stol
© Mads Mogensen

De antracitgrå dørkarme har også fundet vej til kontoret. Her indbyder skrivebordet fra 50'erne og stolen polstret med gult stof til en stille arbejdsstund akkompagneret af skrivebordslampen fra House Doctor.

bolig indretning dansk design stol stue pejs
© Mads Mogensen

Den originale marmorramme på ildstedet og sildebensparketgulvene sladrer om, hvordan Spazio Dep engang har set ud. Sammen med den moderne kunst af Patrizia Cassina, vintagestolen og spejlet af Gio Ponti for Gubi skaber de en mangeartet helhed.

bolig indretning dansk design soveværelse seng spejl
© Mads Mogensen

I soveværelset er en seng og en kommode med spejl fra 50'erne og 60'erne sat sammen med sengetøj og puder fra Society og et stribet tæppe fra Affari. Kobber-uret er fra Menu, og radioen fra Tivoli Audio.