Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Den mest optimale rumfordeling i stor, delevenlig lejlighed

Det er vigtigt, at ændringerne også fungerer, når ejeren en dag skal bo i lejligheden alene. Arkitekten giver sine bedste råd.

Hej Lone,

Jeg bor nu i Malmö i en kæmpe lejlighed, som jeg har overtaget efter min farmor.

Min plan er at leje to eller tre af værelserne ud i en periode på 3-4 år for at kunne få råd til at begynde at studere igen.

Problemet er, at det er en klassisk, gammel ruminddeling med køkken og pigekammer længst væk fra stuerne og et badeværelse i midten, så jeg får svært ved at dele det op.

Jeg ønsker at flytte køkken og få et bad mere, og håber du kan hjælpe mig på vej.

Der er altansnak i ejendommen ud fra spisestuen.

Vh Mikkel

Kære Mikkel,

Det er jo super vigtigt at dine ændringer også fungerer den dag, du selv vil bo i lejligheden alene eller med en familie.

Når det er sagt, så er der under alle omstændigheder nogle ændringer, der vil gøre lejligheden mere tidssvarende. For eksempel den kæmpe spisestue i midten, der er gennemgangsrum og derfor et meget uroligt rum.

Det vil være helt oplagt at lægge det nye køkken her, fordi det er en funktion med naturlig aktivitet og liv.

Jeg kender ikke så meget til svensk lovgivning, men du bør kunne få tilladelse til at koble det nye køkkens installationer på badeværelsets ved siden af.

På samme vis kan du ændre det gamle køkken bagerst i lejligheden til et nyt badeværelse, der så enten bruges af lejerne i de tre bagerste værelser, eller du lejer de to af værelserne ud med adgang til badet ved siden af køkkenet og så laver du eksklusiv adgang til badet fra dit eget, bagerste soveværelse.

Den sidste løsning er den, jeg har tegnet.

(Lejer du alle tre, bagerste værelser ud med adgang til fælles bad, kommer du selv til at få dit soveværelse i herreværelset og så er der langt til badet bagved køkken- alrummet.)

Det nye køkken- spiserum i den store midterstue kan indrettes med en halv ø med vask, vaskemaskine og skuffeelementer, hvor vandet og afløb føres via soklen direkte til badeværelset ved siden af.

Da vinduespartiet skal fredes på grund af en mulig, kommende altan, kommer kogesektion og højskabe over på den anden side af glasset.

Ganglinjen igennem rummet viser, at det er mest naturligt at holde køkkenet på denne side, og så placere et stort spisebord på den anden. Det tegnede bord er 2,5 meter langt og kan stå på de to viste ledder.

Da der her er nogen afstand til dagslys er det vigtigt at du indretter gavmildt med lamper over spisebordet og i hjørnerne.

Vh Lone

© Lone Barslund – FØR

© Lone Barslund – EFTER

Håndplukket til dig