Cigarboksen

"Helmi" hedder lejligheden, hvor et par i 30'erne har skabt et fantastisk hjem i en tidligere bank. Det betyder "Perlen" - et navn, der passer godt på lejligheden.

© Pelvo + Saukkonen

Ejendommen på den centrale gade Bulevardi i Helsinki har tidligere huset en bank og derefter et forsikringsselskab. Derfor var en af de første - og største - udfordringer i forbindelse med ombygningen at fjerne den tykke ståldør ind til den tidligere bankboks, så lejligheden kunne blive et tidssvarende hjem for et par i slut-30’erne med fart på karrieren,

− Vi måtte skære den op i små stykker, så vi kunne få den ud. Det var et kæmpe arbejde. Så stort, at vi overvejede at lade den sidde og bruge den aktivt i indretningen.

Men jeg ville have det flotte kig ned ad gangen til parrets bibliotek, som altså ligger i den tidligere bankboks, forklarer arkitekten bag ombygningen, 33-årige Teemu Saukkonen fra arkitektfirmaet Pelvo + Saukkonen.

Han er uddannet ved University of Art and Design i finske Helsinki og har desuden studeret ved Kunstakademiets Designskole i København. Et ophold, der bredte hans forståelse for design ud og gav ham et internationalt blik med bund i den skandinaviske tradition.

Et udtryk, der faldt godt i hak med det billede, ejerne havde af deres fremtidige hjem. Både han og hun arbejder mange timer, og de ønskede et hjem, hvor de basale funktioner er i top, men ikke fylder for meget.

Derfor har den 220 m2 store lejlighed blot et enkelt soveværelse og toilet/bad (med sauna naturligvis - vi er vel i Finland), mens der til gengæld er brugt plads på at lave opholdsrum, der afspejler ejernes interesser i form af bibliotek, et funktionelt køkken, en stor stue og ikke mindst et rygeværelse til manden.

Her kan han nyde en cigar og være sikker på, at den kraftige ventilation sørger for, at der ikke kommer røg i resten af lejligheden.

Indretningen er en blandning af klassikere fra især Finland og Danmark, fx Eero Saarinens Tulip-stol, Ægget af Arne Jacobsen, Eero Aarnios Ball Chair og speciallavede møbler.

− Lejligheden var meget misligeholdt efter at have været et kontor i mange år, så vi har arbejdet med at genskabe stilen fra den oprindelige bygning fra 1894, siger Teemu Saukkonen.

Det indebar bl.a helt nye stuklofter, som en af Finlands dygtigste stukkatører har udført, hvilket til gengæld åbnede en mulighed for at skjule alle installationer, ledninger og kabler til tv, computere o.lign.

Det eneste, man i dag ser på vægge og lofter, ud over stikkontakter, lamper og kunst, er de lovpligtige brandalarmer. Det giver en renhed, der passer til de lyse og lette møbler, og giver lyset fri adgang gennem de store vinduespartier, der også åbner op for en flot udsigt over en af Helsinkis centrale parker.

© Pelvo + Saukkonen

Den tidligere bankboks anvendes i dag som herreværelse og bibliotek, hvor manden i huset nyder en cigar efter arbejde. Gulvet er fra Dinesen og reolen er speciallavet. Stolen, Ægget, har været i familiens eje i mange år. Den er designet af Arne Jacobsen, der også står bag AJ-standerlampen bagved. Forrest skamlen Stool af Eames fra Vitra. Lampen i loftet er købt antikvarisk.

© Pelvo + Saukkonen

De store vinduer uden sprosser sender kaskader af sol ind i stuen. Overfor ligger en park, så der er ikke andre bygninger til at tage lyset. Sofaen er fra Minotti og sofabordet er Eames’ Elliptical Table ETR. Til venstre for det står La Chaise Lounge Chair også af Eames-parret. Bag AJ-standerlampen fra Louis Poulsen ser man Eero Aarnios Ball Chair. Kobberlampen i vinduet hedder Fat Spot og er designet af Tom Dixon.

© Pelvo + Saukkonen

Ejerne holder meget af at lave med, men ville have et køkken, der var integreret i spisestuen. Valget faldt på et køkken fra italienske Valcucine, der er bygget specielt til rummet. Alle flader er fremstillet i sandblæst glas, og de to køleskabe og fryseren er skjult i skufferne. I stedet for traditionelle lamper har de valgt Tolomeo fra Artemide over køkkenbordet. Eero Saarinens Tulip-spisebord og stole fra Knoll fører den sort-hvide stil fra stuen videre til køkkenet. Over bordet PH’s Artichoke-lampe.

© Pelvo + Saukkonen

B&O-fjernsynet har fået en fremtrædende plads i stuen, men virker med sit stramme design som en integreret del af indretningen. Den røde farve bryder den sort-hvide ensartethed - en detalje, der går igen i flere rum. Fra stuen er der adgang og kig til køkken og spisestue. Overalt i lejligheden ligger der brede Dinesen Douglas-planker behandlet med lud og hvid sæbe.

© Pelvo + Saukkonen

Allerede i entréen konfronteres man med ejernes sikre og minimalistiske stil, hvor møbelklassikere er en vigtig ingrediens. Her Arne Jacobsens Svanen og Eames’ Stool. Pendlen er købt antikvarisk.

© Pelvo + Saukkonen

De basale funktioner i lejligheden er neddroslet til et minimum. Det gælder fx soveværelset, som er ret småt i forhold til lejlighedens areal. Lampen i loftet er købt antikvarisk. Lamperne ved sengen er Alvar Aaltos Artek-pendler.

© Pelvo + Saukkonen

Der er maser af plads til tøj og sko ved siden af soveværelset. Skamlerne hedder Backenzahn og er designet af Philipp Mainzer for e15. Navnet betyder kindtand på tysk - hvad de jo også ligner.

© Pelvo + Saukkonen

Toilet og håndvask er placeret i en lille ovenbelyst niche, hvilket giver en fin effekt.

© Pelvo + Saukkonen

En sauna skal der til, hvis man er finne - og her i lejligheden er det en damp-sauna. Skifer-vægge og -gulve er olie-behandlet for ikke at kalke så voldsomt til. De skal dog afkalkes en gang om ugen, siger ejerne. Skamlen Sauna Stool er af Antti Nurmesniemi. Den røde Buddha er fra en rejse til Østen og sat her som den røde detalje, der skaber modvægt til det sorte.

Relaterede Artikler