Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Boligens svar på en Mercedes

Der er meget højt til loftet i denne gamle lejlighed, som et dansk-tysk arkitektteam har totalrenoveret. I mere end en forstand.

© Andreas Mikkel Hansen

Tyskerne elsker teknik, fortæller Jesper Reinholt med et skævt grin. Den danske arkitekt har boet i Berlin i 15 år og har firmaet apool sammen med sin tyske kollega Dominik Franz. Og de to har virkelig haft gang i teknikken i den berlinerlejlighed, de har totalrenoveret og skabt møbler til.

Lejligheden ligger tæt på Kurfürstendamm og virker langt større end sine 125 m2. Både på grund af sine gennemtænkte løsninger, og fordi den helt reelt er 125 m2 – i Tyskland tæller man nemlig kun gulvmål, hverken trapperum, loftsrum eller yder- og indervægge tæller med.

Lejligheden kostede 1,2 mio. kr. for halvandet år siden og var i en miserabel stand, så ejeren Yilmaz Subasi, der sælger it-teknologi for et stort amerikansk firma, bad de to arkitekter om en totalløsning.

© Andreas Mikkel Hansen

Frugtbart samarbejde Danske Jesper Reinholt (tv.) og Dominik Franz (th.) driver sammen arkitektfirmaet apool i Berlin. De to arkitekter arbejder blandt andet med design af møbler, hotelrenoveringer, totalentrepriser på lejligheder, indretning og design af udstillinger og boligbyggeri helt fra bunden.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra sengen kan du både se tv og holde øje med, hvornår super-ellipse­karret er klar til en dukkert.

© Andreas Mikkel Hansen

Væggen bag sengen designet i mdf gemmer to skydedøre, så portalen kan lukkes om natten.

© Andreas Mikkel Hansen

Ko-øjevinduet og brusekabinen i corian er specialdesignet til gæstebadeværelset. Vand og lys kommer fra samme sted i loftet, så du står i en lysende vandsøjle. Afløbet er skjult. Vandet forsvinder elegant ind under en plade.

© Andreas Mikkel Hansen

Hvor lang tid tager det at skrue 120 pærer i Achille Castiglionis enorme Taraxacum-lampe?Håndledssmertende lang tid. Arkitekterne har skabt det 3,09 m lange spisebord i indfarvet mdf. Det vejer 250 kilo, har kostet ca. 30.000 kr. og er bygget efter broprincipper – udelukkende i mdf og uden understøttende bjælker.

© Andreas Mikkel Hansen

Den kampklare kaktus er designet af Guido Drocco og Franco Mello for Gufram i 1972. Fra Rooms Interior i Berlin.

© Andreas Mikkel Hansen

De to meget forskellige lysekroner går fint i spænd i de to stuer en suite. Dørene har arkitekterne haft stående i et “skatkammer” i kælderen – de er fundet på gaden i Berlin. Dominik Franz’ tre billedrammer er uden samlinger, glas og ramme går i ét. De koster 5000 kr. pr. stk. De farvede stykker papir, der illuderer en varm solnedgang kostede til gengæld kun 30 kr. i alt.

© Andreas Mikkel Hansen

Dominik Franz har designet kubebordene det lange lowboard med skjulte skuffer og de sprøjte-lakerede grebsløse vægskabe. På lowboardet står Baccarat glasfigur og Achille CastiglionesTaccia-lampe for Flos. Sofaen er Philippe Starcks for Cassina. Stolen er af Le Corbusier. Lysekronen i Muranoglas er et fund til 37.000 kr., der blev købt 20 minutter, før en lampebutik lukkede for altid.

© Andreas Mikkel Hansen

Boffi-køkkenet ligger i direkte forbindelse med spisestuen, men er stadig et rum for sig selv. Lejlighedens ejer laver sandt at sige ikke meget mad i sit køkken og mener selv, at hans næste lejlighed skal designes helt uden, for han kan spise ude i ti år for det, et nyt køkken koster ... Så køleskabet rummer kun champagne, mælk til caffelatten og en bakke petitfours fra KaDeWe.

© Andreas Mikkel Hansen

Yilmaz Subasi arbejder altid under sit “kernekraftværk”, som han i sjov kalder Achille Castiglionis lampe.

© Andreas Mikkel Hansen

Et sandt herreværelse til afstresning er der også blevet plads til. De australske, miljøvenlige bioethanol-brændere behøver ikke skorsten. Arkitekterne har placeret dem i italiensk basalt-sten. Stolene er designet af Le Corbusier.

© Andreas Mikkel Hansen

Det ultimative wellness-kar med rigelig plads til to er designet af de to arkitekter. Armaturet er egentlig til indbygning i en væg, men giver her en fin vandfalds-fornemmelse. Karret har ikke overløbshul, men aktiverer selv afløbet, hvis vandet kommer for tæt på overkanten. Det har kostet ca. 100.000 kr.

Relaterede Artikler