Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

X-traordinært typehus i Skanderborg

Den særprægede X-form har givet det arkitekttegnede hus sit navn. Som ung børnefamilie kan Diane og Jens Højmark mærke, at udformningen af huset passer godt til deres behov for et enkelt og funktionelt hjem.

© Jesper Ray

Fra huset i Skanderborg Bakker er der en fantastisk udsigt over Skanderborgsøerne. For få år siden lå her en brakmark, men nu er det vindblæste areal tryllet om til et overflødinghedshorn af arkitektegnede boliger. Et af de mest spektakulære er X_House, hvis grundplan er formet som et kryds.

–Vi synes, at huset gør op med den traditionelle firkantede rumopdeling. Vi har fået et hjem, der både har en smuk grafisk form og en indretning, der tilgodeser fælleslivet, fortæller Jens Højmark.

Diane og Jens Højmark flyttede ind i huset for et halvt år siden, og indretningen bærer præg af en ung og nyetableret familie med et lille barn.

© Jesper Ray

Fra huset tager det fem minutter at komme til Skanderborgsøerne, hvor Jens Højmark dyrker sin store fritidsinteresse kajakroning.

© Jesper Ray

De store vinduer i stuen inviterer sollyset indenfor. Bænken med læderpuderne harmonerer fint med de firkantede vinduer. De store gulvflader indbyder til race på humlebien, som Magnus på knap to år flittigt bruger. I baggrunden anes en Corona-stol i sort læder.

© Jesper Ray

Stuen set udefra Hvis familien ønsker privatliv kan dette justeres ved at dreje lamellerne. Fra stuen er der udgang til terrassen.

© Jesper Ray

Gæsteværelset ligger i samme længe som børneværelset. Lamelgardinerne fra Debel gør det nemt at justere, hvor meget lys der skal ind i værelset.Magasinholder fra Trip Trap.

© Jesper Ray

Køkken-alrummet er familiens samlingspunkt Spisebord og stole i massiv eg er produceret af Hammel Møbelfabrik. Lampen over er fra Studio Italia. Bænken med de hvide læderfirkanter er købt i Sinnerup (tidligere Bahne).

© Jesper Ray

Grundplanet på X_House har form som et kryds, og gør op med den traditionelle, firkantede planløsning. Facaden består af det specielt udviklede materiale STO, der gør skarpe hjørne-afslutninger mulige.

© Jesper Ray

Centrum i X_House er køkkenet Herfra stråler de fire længer i x’et ud i fire retninger. Køkkenelementerne er fra Cuisines Schmidt. Alle hårde hvidevarer er fra Siemens. Lamperne over køkkenbordet er fra Flos, designet af Philippe Starck. De grønne barstole er fra Hee Welling Design.

© Jesper Ray

En gul udgave af bordet Don’t leave me af Thomas Bentzen står i kontrast til den mørke sofa fra Idémøbler. Gulvtæppe fra Ikea, hvide reoler fra Montana, og PH-lampen ovenpå reolerne er en bryllupsgave. Cd-holderne i træ er designet af Jesper Holm, og gulvene er lagt i mat egeparket.

© Jesper Ray

Carporten er en integreret del af husets facade – en detalje, som parret synes, er elegant.

© Jesper Ray

Kendetegnende for det aflange badeværelse er et smalt vindue, som går fra gulv til loft. Armaturene er fra Hans Grohe, og saniteten er fra Duravit og designet af Philippe Starck. Skabe og hylder er ligesom køkkenet fra Cuisines Schmidt. Knagerække fra Knarck.

Relaterede Artikler