Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Skab luft i dit hjem med nye dørplaceringer

Optimer dit hjem med nye døre – og lad dagslyset fylde rummet.

© Kira Brandt

Hej Lone.

Vi er en lille familie på to voksne og et barn der har købt et 1960’er hus, og har boet i huset i et år. Nu har vi en ide om, hvad der fungerer godt, og hvad der fungerer mindre godt. Jeg har lidt udfordringer med to dele af huset: Køkkenet i sammenhæng med stuen, samt optimal plantegning for stue, værelser og fordelingsgang.
Køkkenet: Vi har et gammelt 70’er køkken, der skal renoveres – men uden at det skal koste alt for meget. Det er smalt og proppet med overskabe, og døren fra entreen går op i skabet bagved og når opvaskemaskinen er åben, kan man ikke åbne døren til entreen. Det fungerer ikke optimalt – men det fungerer.
Jeg overvejer om vi skal bruge den vestvendte væg i køkkenet til skabe/køkken, eller om vi skulle sætte et vindue i væggen i for at få mere lys ind eller… Lige nu bruges den vestvendte væg til et lille ekstra spiseområde, men det er ikke nødvendigt, da vi også har spisebord i stuen. Desuden leger vi med tanken om åbne op ind til stuen og lave en køkkenø eller en halvø. Men bliver det for stort et rum med køkken, spisestue og stue i et?

Entreen er også lidt lille, fordi vi pga. trapperne kun kan bruge området lige inde til venstre for døren til jakker og sko. Så hvad tænker du ift. Køkken-sammenhængen med stuen? Hvad giver mening for dig?
Plantegning for stue, værelser og fordelingsgang: Jeg har også tænk på, om vi skal lave noget om i ruminddelingen i stueplan. Evt. om vi skal lukke op mod øst – altså der hvor der er en fordelingsgang til værelser nu, så det bliver mere oplagt at gå ud i haven, som er på østsiden af huset. Haven er på den måde delt op i to – på østsiden af huset og vestsiden af huset. Vinduer fra stuen og havedør fra stuen giver udgang til den vestvendte del af haven, hvorfor vi bruger den del af have mest lige nu. Men hvordan kunne vi lukke op mod haven i øst? Alternativt kunne vi lave en vinduesvæg i væggen mellem østhave og vesthave, så lyset kan komme hele vejen igennem.
Desuden er indhakket mellem entre og fordelingsgang lidt ubehjælpeligt. Det bliver brugt til en skænk med opbevaring, hvilket er OK, men kunne det også tænkes ind i en nytænkning af stue + fordelingsgang + værelser?
Så vi gør med lidt forskellige tanker ift. plantegning. Hvis du havde frit spil, hvordan så din plantegning for stueplan så ud? Vi vil gerne stadig have fire værelser i alt.

Jeg håber du kan hjælpe os.
Med venlig hilsen Mille

Kære Mille.

En nytænkning af bevægelsen rundt i huset vil kunne give jer bedre møbleringsmuligheder, bedre opbevaring og mere lys fra syd.
Lad mig starte med køkkenet, hvor jeg vil foreslå at I erstatter døren med en skydedør, der løber i entreen, så I slipper for dør indad i køkkenet.
På samme vis flytter I opvaskemaskinen om på venstre side af vasken, så lågen kommer væk fra åbningen.
Umiddelbart ville jeg nøjes med at rive den korte væg ned imellem stue og køkken, så I ikke sidder helt inde i sofagruppen og kikker ud i køkkenet, men får en god møblerbar væg fra stuesiden, til bogreol eller billeder.
For enden af køkkenet på vestvæggen kan I placere et stort vitrineskab til alt jeres service, så det nye køkken bliver mere luftigt uden overskabe. I stedet for at sætte et nyt vindue i mod vest ( det har I allerede), vil jeg foreslå at I sætter et stort vindue eller dør i i væggen mod syd.
Så er der hele logistikken omkring stue og værelser og entré.

Se de nye dørplaceringer fra stue til sydvendt værelse (1) og imellem stue og fordelingsgang (2): Dem har jeg flyttet for at få et stort, uforstyrret hjørne til sofaerne og en mulighed for at få lys fra syd igennem værelset i forbindelse med stuen, hvor I sætter et vindue eller ny havedør i mod syd (3). Dette værelse er oplagt til arbejds/gæsteværelse.
Ved at ændre døren i det andet hjørne (2)og blænde den ekst. dør, får I mulighed for at etablere et stort garderobe/ depotrum (4) i stuens inderste, lidt klemte hjørne. Da det ligger lige ved siden af jeres entré kan I sagtens have jeres overtøj og sko her, så I kan nøjes med knager i entreen.
I det andet værelse mod syd kan I også sætte et nyt vindue i udfor værelsesdøren, så der kommer mere lys til fordelingsgangen,- og sæt gerne et glasparti over døren, så dagslyset altid kan sive ud i gangen, selvom døren er lukket.
Værelse nr. 2 har jeg udvidet ud i den lidt mærkelige baggang, mens værelse 3 er uforandret.

© Lone Barslund

Relaterede Artikler