Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Signore Design - hjemme hos Alberto Alessi

Alberto Alessi, administrerende direktør i designvirksomheden Alessi, er mr. Design. Eller signore Design, hvis vi skal tale hans eget sprog.

© Mads Mogensen

Alberto Alessi, Italiens grand old man inden for design og administrerende direktør i den verdenskendte designvirksomhed Alessi, flyttede i foråret ind i et nyrenoveret drømmehus sammen med sin familie.

Huset ligger misundelsesværdigt placeret i det bakkede landskab med udsigt ned over Orta-søen i Lombardiet i det nordlige Italien og omgivet af egne vinmarker. Og det er både en nuværende drøm og en investering til alderdommen for Alberto Alessi.

Jeg er vokset op her ved Orta-søen, og jeg har kendt huset her i mindst 30 år. En dag var det pludselig til salg, og jeg måtte straks slå til. Her kunne jeg tænke mig at blive gammel, hygge mig med at opfylde en gammel drøm om at blive vinbonde og være omgivet af familie og venner.

© Mads Mogensen

Alberto Alessi er Italiens grand old man i designbranchen og tredje generation i familiefirmaet Alessi. Oprindeligt har han en juridisk uddannelse, men arbejder i dag som kreativ chef for firmaet med et team af cirka 200 designere og arkitekter fra hele verden.

© Mads Mogensen

Det er her ved Orta-søen i det nordlige Italien, at Alessi-familien har holdt til i generationer. Det er også i dette område, virksomheden har ligget siden 1921. Largo d´Orta er den vestligste sø i det nedre alpine område. Den er omgivet at runde bakker og naturskønne områder.

© Mads Mogensen

Alberto Alessis hus ligger på de grønne skråninger ned mod Orta-søen i Norditalien. Huset står næsten, som da det blev bygget i midten af 1800-tallet. Med kommunens tilladelse fik man lov til at skære lidt af højden og ændre tagets hældning en smule. Det sjove tårn med rækværk har altid været der – så man kan hejse det italienske flag. – Det er min datter, der har syet flaget. Det er dog lidt for lille, så jeg har bestilt et større, fortæller Alberto Alessi.

© Mads Mogensen

Alberto Alessi ønskede sig en bolig bestående af ét stort rum, hvor familien kunne være sammen til det meste. Det har han fået i dette multirum, der inde- holder køkken, spisestue og stue – og samtidig er huset blevet åbnet op til førstesalen. Den smukke etageadskillelse giver rummet en særlig nordisk karakter og varme til rummet. Det seks meter lange spisebord er tegnet af Mendini og udført i kastanjetræ fældet på grunden under renoveringen. Et væld af forskellige stole omkranser bordet. De fleste er fra firmaet Magis, udført af designere som Fukasawa, Jasper Morrison, Bouroullec-brødrene med flere.

© Mads Mogensen

På førstesalen har Alberto Alessi indrettet et helt bibliotek til sin lokalhistoriske samling. Biblioteket har reoler på tre af siderne. Den fjerde side har vinduer med en pragtfuld udsigt ud over Orta-søen. – Jeg har samlet bøger om området i massevis, siden jeg var 14-15 år gammel. Nu har jeg endelig styr på samlingen, og det hele står her!

© Mads Mogensen

Spisebordet er –naturligvis – dækket med service fra Alessi. Tallerknerne er tegnet af David Chipperfield. Bronzeskulpturen midt på bordet er en gave fra husets arkitekt Alessandro Mendini.

© Mads Mogensen

Et raffineret og helt unikt Alessi-køkken i stål afslutter det store fællesrum. Den let krummede form er ny, men giver en dejlig arbejdsgang og et harmonisk udtryk. Vask og gaskomfur er integreret, og blandingsbatteriet er fra Oras og tegnet af Alessi. En kraftig hylde i lyst træ former spise- eller fralægningspladsen og giver køkkenet varme. Den pompøse emhætte er naturligvis tegnet af husets arkitekt, Alessandro Mendini. Den blanke taburet er fra Magis, mens de skægge rullende barstole med gult læderbetræk er fra Vitra.

© Mads Mogensen

Husets spændende arkitektur byder også på niveauforskelle i stueetagen, og det giver en hyggelig fornemmelse i stuen, at den ligger lidt forsænket. De dekorerede vægge i baggrunden har husets arkitekt designet og kreeret.

© Mads Mogensen

Alessi-familiens nye hus' historie rækker helt tilbage til det 18. århundrede og har et lille udkigstårn på toppen, hvor det italienske flag blafrer. Alberto Alessi og Alessandro Mendini har i Rom fået produceret en ny rødlakeret støbejernstrappe, der strækker sig op gennem tårnet. Trappen er på én gang tro mod husets stil og historie, mens den samtidig fornyer det hele på en fræk måde med sin skarpe røde farve. – Det store loftsrum oppe under taget har jeg på sigt tænkt mig at anvende som mit kontor og showroom. Jeg drømmer om at kunne tilbringe mere tid her end på fabrikken, nyde huset og pusle med vindyrkningen.

© Mads Mogensen

Alt inventar i huset er tegnet af vennen og arkitekten Alessando Mendini. Det gælder også det smukke rækværk i eg med en lidt mørkere ramme i pæretræ. De mange glaspendler på husets førstesal hedder Brera og er tegnet af Achille Castiglioni for Flos. Alle gulve på førstesalen er i oliebehandlet eg. Lofterne heroppe er hvidmalede medens væggene er tonet svagt rosa.

© Mads Mogensen

Ud over biblioteket ligger soverummene også på husets førstesal. Der er soveværelse, børneværelser og gæsteværelser, men også et helt enkelt badeværelse. Bemærk den vandrette struktur i trædørene og den sjove effekt af den gulorange overvæg i glas, som både omkranser soverummet og badet. Trægulvet er ført videre ud i badeværelset, og det giver rummet en særlig lunhed. Vask og toilet er fra Alessis badserie Il.

© Mads Mogensen

Ren velvære og luksus Arkitekten Alessandro Mendini har tegnet en stor indendørs swimmingpool med en skøn mosaik i bunden, så man på den måde kan bringe noget af familiens elskede sø op til huset.

Relaterede Artikler