Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Moderne arkitektur i smuk natur

Hård arkitektur og blød natur smelter sammen i dette smukke arkitektegnede hus.

arkitektur huse

© Pia Enghild

Foran stålmuren ser du blandt andet prydgræsser og hortensia. Solpaneler på husets tag og et jordvarme-anlæg under græsset leverer strøm og varme til boligen. Indgangspartiet snører sig perspektivisk ind mod hovedindgangen – det bliver smallere, jo længere du går op ad det. Det giver et indtryk af, at der er længere til døren, end der i virkeligheden er.

Tor Haddeland peger på den tonstunge stålvæg, der let bryder en skarp kant og ender omtrent en halv meter ude i belægningens granit, og siger:

– Det ville være så synd, hvis den ikke brød trappens kant og kom herud. Den detalje er med til at stjæle lidt af magten fra det store indgangsparti, og den gør, at du er tvunget til at flytte blikket og få den oplevelse med, når du går op mod hoveddøren.

arkitektur bolig hunde

© Pia Enghild

Tor Haddeland er havearkitekt og manden bag DesignHaver. Han viser rundt i en af de nyeste af de hundredevis af minimalistiske haver, han har iscenesat. Det særlige ved denne have er de mange linjeskift, tre stålmure og et væld af detaljer – som den, han lige har udpeget. Særligt er også den måde, de bærende linjer styrer blikket og rumopfattelsen på.

arkitektur bolig Arne Jacobsen

© Pia Enghild

Det hvidpigmenterede gulv er leveret af Flotte Gulve og er børstet for at give et rustikt look. Listerne på vægge og loft er også eg. De to svanestole fra Fritz Hansen er med coqnac-farvet læder. I loftet hænger to af PH’s pendler, og til højre ses hans kugle-lamel Snowball, der forhandles af Louis Poulsen.

Det lå dog ikke i kortene, at det var DesignHaver, der skulle tegne og anlægge haven. Da Tor Haddeland en dag parkerede i byggerod ved villaen, var han i konkurrence med andre havearkitekter.

Han lyttede grundigt til ejerparrets ønsker til haven og de retningslinjer, arkitekten havde foreslået. Men i stedet for at levere præcis det, de gerne ville have, så tog han en chance.

arkitektur bolig koglen

© Pia Enghild

Den højloftede stue er oplyst af PH’s Koglen i kobber. Lædersofaerne er af Børge Mogensen. Sofabordet er af japansk design. Zebraskindet har herren i huset selv skaffet under en jagt i Sydafrika. Op ad væggen står to PH-lamper.

– Jeg skrottede simpelthen deres oplæg. I stedet udfordrede jeg dem. Mit første indtryk af selve huset var, at det er et fedt hus, men med en meget dominerende arkitektur. Jeg så det derfor som min opgave at trække blikket mere ud i omgivelserne. Det er helt unikt at have naturen 360 grader rundt om et hus. Her er ingen naboer, kun natur. Og den natur ville jeg gerne åbne meget mere op for, fortæller Tor Haddeland.

arkitektur bolig spisebord

© Pia Enghild

Stuebordet, som er specialfremstillet af en snedker, består af to egeplanker, og i midten er de to planker samlet med rustfrie beslag. Omkring det står Wegner-stole med betræk af sort læder, imens lamperne over bordet er af en japansk designer.

Foran de overraskede ejere tegnede han på et papir hovedlinjerne i den have, de snart sagde ja tak til. Blandt de elementer, havearkitekten udfordrede ejerne med, var murene af cortenstål, der flammer op i rustfarver.

Tor Haddeland står stadig ved enden af stålmuren. Han forklarer, at murene som tre skulpturelle elementer skal trække opmærksomheden væk fra husets høje vægge. Han lader sit blik løbe over toppen af murene og videre ud over de øde, grønne marker, der forsvinder et sted blandt læhegn og skovklynger i horisonten.

arkitektur bolig gang

© Pia Enghild

I hallen hænger endnu en kogle i kobber fra Louis Poulsen. Marmor-gulvet er leveret af Dialux Gulve. Højtaleren i kobber på væggen bag glasgelænderet med en håndliste af eg er en 90 års-jubilæumsmodel fra B&O. Alt lyd, tv, biograf-skærm mv. er leveret af Bremdal Radio.

– Murene er placeret, så de ikke blot trækker blikket væk fra huset, men også leder det videre. Formationerne driver blikket ud i naturen, og der er helt bevist ikke lavet en hæk om haven, så du kan lade dit blik bevæge sig ud i naturen uden skarpe afgrænsninger. Du ser simpelt hen ingen overgange mellem granit, græs og den grønne mark. Det smelter sammen.

Tor Haddeland går videre op af indgangspartiet og forbi den øverste stålmur. En terrasse med natursten i store dimensioner kommer til syne, og et retvinklet bassin, hvor tre øer fyldt med runde søsten er placeret symmetrisk i det himmelspejlende vand. Tre øer, der med havens øvrige belysning kan flamme op om natten – der er gasbål under søstenene.

arkitektur huse terrasse

© Pia Enghild

Værket i bronze er skabt af Dariusz Zelinski og gør krogen bag huset til en kunstgård. Ejerne kalder værket: ”Jeg er glad for at se dig”. Stålpodiet under figurerne er lavet af DesignHaver. Granitplankerne omkring podiets fod er fra Design-Havers serie Lysefjorden. Stenpanelet på muren er fra brandet Kongebro.

Så følger Tor Haddeland en sti af trædesten, DesignHaver har anlagt langs stuefløjens gavl. Han stopper igen. Lige dér, hvor en anden af hans grundlæggende ideer står skåret ud i granit. Et hjørne af terrassen stikker ud under husets mure og hviler ude i græsplænen. Men linjerne følger ikke husets. Terrassens linjer er drejet 30-40 grader i forhold til husets.

– Det var vigtigt for mig at frigøre os fra husets linjer, selv om der bare i huset i forvejen er mindst tre forskellige hovedlinjer. Men jeg må indrømme, at det kræver nogle modige kunder. Mange er tilbøjelige til at lægge sig op ad én af de eksisterende linjer. Her har vi valgt at bygge haven op af tre linjesæt, hvor to af dem er uafhængige af huset. Det giver en effekt af, at haven synes større og får sit eget liv, siger han.

arkitektur huse køkken

© Pia Enghild

Der er fyret op i indsatsen fra Austro Flamm i skorstenen, som er klædt i Kongebro-granit. Køkkenet er leveret af Multiform, der også har leveret løsningerne i husets badeværelser. Armaturet er fra Dornbracht.

Tor Haddeland er nået rundt om huset. Han står ved foden af trappen og betragter indgangspartiet, der perspektivisk og med pertentligt planlagte afbrydelser leder fra perlegrus til hoveddør.

Løsningen skyldes ifølge Tor Haddeland, at ejerne har været åbne – og heldigvis er de lige så glade for den som ham.

– Processen har bekræftet mig i de muligheder, der er i at bygge havens linjestruktur op fra bunden. Jeg er meget tilfreds med den måde, haven og terrassen spiller op til huset på. Du får et væld af små oplevelser, når du bevæger dig rundt, og haven har et harmonisk udtryk helt ned i detaljen.

arkitektur huse uderum

© Pia Enghild

De rustrøde mure i cortenstål møder stedsegrønne taks og hvide lavendler. Gasflammerne spejles i bassinet. Skiftet mellem de mørkere nuancer i naturstenene slutter op mod de kridhvide granitplanker. Som mørket sænker sig, skruer gasbål og en stribe sirligt placerede spots op for en ny oplevelse af haven. Skiftene kan nydes fra stole og bord i teak under udhænget fra svenske Brafab.

arkitektur huse bad

© Pia Enghild

Kobberbadekarret er specialfremstillet hos en bilfabrikant i England. Gulv, vægge og rumdeler er af marmor og leveret af Dialux. Det fritstående armatur er fra Dornbracht. De orientalske krukker bruges til stearinlys.

arkitektur huse bænk

© Pia Enghild

Udeloungen i antracitgrå er Tor Haddelands værk. Bordet er i azobé-træ, og naturstenene fra serien Kongsberg er også leveret af DesignHaver. Ved loungen ser du krukken Jar teak root fra The Organic Sheep. I loungen ses Ekko Throw blanket fra Normann Copenhagen, puden Boxter i brun/grå, puden Baby Alpaca Herringbone samt tre puder fra serien Outdoor orlando i lysegrå, grå og mørkegrå. Alle fra Skriver Collection. På bordet står en Christal-karaffel og 4 x Rocking glass fra Normann Copenhagen samt skålen Black wood fra The Organic Sheep.

arkitektur huse aftenlys

© Pia Enghild

Indgangspartiets trappetrin er understreget med LED-lys, der skaber en effekt af, at de tunge granittrin svæver. DesignHaver har placeret deres Capella-spots under sydbøgen til højre og under prydgræsserne ved muren til venstre. Grundens terrænfald er udnyttet til at bygge en biograf over garagen i fløjen til højre.

Relaterede Artikler