Langt væk... fra langt væk

På Fogo Island, der ligger ved Newfoundland, har arkitekten Todd Saunders skabt en række spektakulære boliger.

© Mads Mogensen

Isolation og fordybelse

Det er her, på kanten af verden, at canadiskfødte Todd Saunders, der i dag bor i Norge, har skabt nogle spektakulære bygninger, der med kantede, minimalistiske former og et moderne udtryk står i skarp kontrast til den omgivende natur.

Her kan kunstnere fra hele verden søge om - eller blive udvalgt til - at bo en periode, hvor de kan bruge isolationen og ensomheden til at grave sig helt ned i deres arbejde.

Det er en trend, forskerne de seneste par år har haft øget fokus på: ressourcestærke mennesker, der i kortere eller længere tid vender ryggen til byerne, supermarkederne og et liv, der er online 24/7. I stedet for at tage på badeferie i Thailand eller på storbyferie vælger især de unge i stigende grad en hytte i de norske fjelde eller en overlevelsestur i ødemarken.

© Mads Mogensen

Det fem-stjernede hotel Fogo Island Inn var det første projekt, arkitekt Todd Saunders færdiggjorde på Fogo Island. Inspirationen er hentet fra de oprindelige træhuse på øen. Formålet med hotellet er at styrke turismen ved at tilbyde en unik oplevelse, hvor arkitektur og natur fremhæver hinanden på smukkeste vis.

© Mads Mogensen

Udsigten fra Fogo Island Inn ændrer sig hver dag, og på få timer kan vejret gå fra smuk sol til arktisk vildskab. I stueetagen ligger en restaurant bestyret af en af Canadas bedste kokke, og på taget kan man nyde udsigten til hvaler og fugle fra sauna eller spa. Et af målene med projektet på Fogo Island er at støtte den lokale kultur, og derfor er der et bibliotek, en biograf og et lille galleri i hotellet.

Evigtgyldige værdier og eftertanke

Det handler ikke kun om, at det skal være primitivt - fx bliver den traditionelle rygsækrejse til Østen i stigende grad fravalgt. Det, de søger, er noget oprindeligt og ægte, hvor de evigtgyldige værdier træder i forgrunden og lader det overfladiske og timelige sakke agterud.

Eftertanke, økologi, lokal produktion og nærhed er nøgleord for denne udvikling. For nogle af os betyder det, at vi ser Bonderøven på DR1 eller køber vores grøntsager hos den lokale bonde i stedet for i supermarkedet. Andre søger større udfordringer og vælger et inspirationsophold på en vindblæst ø i Nordatlanten i et studio indrettet med muldtoilet, solpaneler og vand, der samles i store tønder, når det regner.

Det er denne tendens, den visionære forretningskvinde og filantrop Zeta Cobb har fanget og kombineret med ønsket om at bringe nyt liv til den lille ø, der var ved at sygne hen på grund af afvandring og manglende erhvervsmuligheder. Zeta Cobb er selv opvokset på Fogo Island, inden hun fik fart i karrieren og skabte sig en formue.

Det er baggrunden for, at hun har skudt 10 mio. dollar i projektet The Shorefast Foundation, der vil bevare øens traditioner og skabe vækst gennem kunst- og kulturprojekter. Derudover har den canadiske stat støttet med 5 mio. dollar.

Den mest markante udkomme af projektet er hotellet The Fogo Island Inn, der rager fem etager op over klippegrunden og på spinkle, skæve ben læner sig mod havet, havfuglene, sælerne og de mange store hvaler, der har Fogo Island som et fast pejlemærke på deres jagt efter føde.

© Mads Mogensen

Bridge Studio ligger dramatisk placeret på en klippeside. Det er den mindste, og den mest isolerede, af de fire bygninger, Todd Saunders har bygget til kunstnere med behov for ro og fred. Formsproget er vovet i den vilde natur, men er et eksempel på, at sød musik kan opstå, når modsætninger mødes.

© Mads Mogensen

Squish Studio ligger som en strandet isskosse på kanten af vandet. Nærheden til naturen og vandet er overvældende og kan i hårdt vejr være næsten skræmmende.

Optimale muligheder for inspiration

Hotellet er den kommercielle del af projektet, hvor turister kan smage på livet på kanten af Arktis - og på maden fra en af Canadas bedste kokke. For selv om man er langt fra langt væk, skal niveauet være i orden. Det gælder såvel arkitekturen som forplejningen.

Men udover hotellet har Todd Saunders også tegnet fire unikke studioer til de tilrejsende kunstnere. De ligger drysset rundt på steder, der er nøje valgt i forhold til udsigt, lys og omgivelser - og på afstand af de huse, der allerede findes på øen.

Det er traditionelle huse, som meget lig resten af den arktiske verden er farvestrålende træhuse i blå, røde og gule farver. Smukke i deres slidte enkelhed og helt umulige at efterligne på en meningsfuld måde, mente Todd Saunders, som derfor valgte sorte og hvide farver.

  • Sort og hvid er en del af Fogo Islands farvepalet. Hvid for den blændende vinter og sort for de lange vinternætter, forklarer Todd Saunders.

Målet er at give kunstnerne de mest optimale muligheder for at finde inspiration, uden at de bliver forstyrret af andet end de flokke af tamrener, der også bor på øen, og en gang imellem en af de lokale beboere, der kigger ind for at se, om alt er, som det skal være.

På Fogo Island er der plads til, at man kan isolere sig - men man er aldrig helt overladt til sig selv her langt oppe i Canada, hvor der er næsten lige så langt til hovedstaden Ottawa, som der er til Kap Farvel i Grønland.

© Mads Mogensen

_Tower Studio er med sine skæve linjer og leg med lys-skygge blevet et vartegn for Fogo Island. Det er, som de øvrige bygninger, næsten udelukkende bygget
i træ. Der er lagt vægt på, at husene skal være selvforsynende, og derfor er de alle udstyret med solceller og muldtoilet, ligesom der samles regnvand ind fra taget, som gemmes i tønder inde i huset. _

En drøm om fred og ro

Fred, ro og tid til eftertanke er dyrebare begreber i en stresset hverdag, hvor arbejdet skal passes, børnene hentes, indkøbene ordnes, og maden gøres klar.

En hurtig håndsoprækning i en forsamling vil vise, at de fleste har det sådan, og at mange på et eller andet tidspunkt har drømt om at trække stikket ud og søge mod ødemarkens stilhed.

Det er dog de færreste, der gør drømmen til virkelighed, og mindre kan også gøre det, fx et værelse dedikeret til afslapning, en tid på dagen afsat til fordybelse eller blot en briks, man kan smide sig på, når tankerne bliver for mange og for påtrængende. Nogle af dem, der er professionelt afhængige af uforstyrrethed er kunstnere, og nogle få af disse er så heldige at blive inviteret til Fogo Island ud for øen Newfoundland ved Canada, hvor man er isoleret i naturen og overladt til sig selv og sine tanker.

Der bor 2700 beboere på øen, som er lidt mindre end Mors - hvor der til sammenligning bor mere end 20.000 mennesker. Traditionelle farvestrålende, men vejrbidte huse ligger mere end spredt i landskabet, og det tager tre timers rejse med færge og bil at nå den nærmeste ”større” by, Lewisporte, med kun et par tusinde indbyggere.

Long Studio er det største af de fire studioer. Det er placeret lidt inde på øen, ved indsøen Deep Bay, men er hævet op på pæle, så der er kig til havet.

© Mads Mogensen

Long Studio.

© Mads Mogensen

Interiør fra Long Studio og Bridge Studio. Alt er holdt i hvidt for at understøtte kunstnernes arbejde og undgå elementer, der kan forstyrre det.

© Mads Mogensen

Interiør fra Long Studio og Bridge Studio. Alt er holdt i hvidt for at understøtte kunstnernes arbejde og undgå elementer, der kan forstyrre det.

© Mads Mogensen

Todd Saunders er født på Newfoundland i 1969. Men allerede som 16-årig drev udlængslen ham mod Indien og Kina og derefter Europa, hvor han arbejdede sig gennem Frankrig, Østrig og Tyskland, før han endte i Danmark. Her blev han arresteret for at blaffe på motorvejen og skyndte sig videre til Norge, hvor han i dag har familie og eget arkitektfirma. Todd Saunders er uddannet fra bl.a. Nova Scotia College of Art and Design og McGill University i Montreal, Canada. Byggeriet på Fogo Island har fået en lang række priser, bl.a. HISE Award for Sustainable Excellence, og han er udnævnt til en af verdens fem bedste arkitekter under 50 år af Huffington Post.