Kunst skal sige bang

En af danmarks dygtigste samlere af samtidskunst fortæller her, hvad han lægger vægt på, når han køber kunst ind til sit private hjem.

© Tim Wahlfried

Jens-Peter Brask er manden bag restauranterne Sommerhuset og Halvandet i København. Men han er også en af Danmarks mest kendte kunstsamlere, som i løbet af få år har opbygget en samling på mere end 200 stykker samtidskunst fortrinsvis fra Danmark og USA.

  • Jeg købte mine første kunstværker i 1993. Det var to tegninger af Michael Kvium, fortæller Jens-Peter Brask.

Siden da er det gået stærkt, og når man er hjemme hos Jens-Peter Brask, er man ikke i tvivl om, at kunst er hans store passion. Alle vægge, vindueskarme og hjørner er besat med malerier, keramik og skulpturer.

  • Det gør mig glad at se på det, og når jeg kommer hjem, bliver jeg inspireret. Jeg skifter ud, så der kommer nye værker op mindst hvert halve år, og så bliver jeg i godt humør. Når man ser rundt, er der hele tiden noget at kigge på, siger han og peger ivrigt rundt på Kørner-figurerne i vindueskarmen, fotografierne på endevæggen og Olafur Eliasson- lampen, der som en sol bager ned på hunden Frederik - som også kaldes HKH - der slænger sig på et bjørneskind.
© Tim Wahlfried

Entréen er altid indrettet som en udstilling med en enkelt kunstner. I øjeblikket er det HuskMitNavn, som Jens-Peter Brask har fulgt, lige fra han slog igennem med sin streetart. Ved at vise alle værkerne frem i sammenhæng, får man et enestående overblik over den udvikling, kunstneren har gennemgået.

© Tim Wahlfried

Et hyggeligt hjørne på 1. sal Maleriet er af Leo Gabib, den kantede, røde skulptur er faktisk et barskab lavet af kunstneren Vincent Szarek og lampen er fra Luceplan. Ægget, der er betrukket med renskind, har Jens-Peter Brask fundet i New York og fået transporteret hjem.

© Tim Wahlfried

Den amerikanske maler Dan Schien er en af de nye kunstnere, Jens-Peter Brask er meget glad for. Han har ifølge Brask talentet til at nå hele vejen til toppen, men er indtil videre relativt ukendt uden for galleri-kredse. Under malerierne et værk af Michael Olsen.

© Tim Wahlfried

Lige meget hvor man kigger hen er der kunstværker. Fra venstre ser man i vinduet Kørner-figurer, tre tidligere tatovører, der nu arbejder som kunstnere, et sort-hvidt værk af Shane Bradford, tungerne, der stikker ud af væggen, er af Not Vital, og maleriet er af Wes Lang. Pendlen er udført af Olafur Eliasson, stolene er Catifa 46 fra italienske Arper og bordet er fra Ilva.

© Tim Wahlfried

Hunden Frederik ligger på bjørneskindet og holder vagt. Ægget er en af to ens stole købt i New York, lampen er af Olafur Eliasson, og bordet er lavet af FOS. I vindueskarmen to kranier af Maria Rubinke og Brian Dettemer.

© Tim Wahlfried

Også haven er spækket med spændende kunst. Her to værker af den danske kunstner Jesper Dalgaard, som har arbejdet meget med organiske materialer og samspillet mellem kunst og natur.

© Tim Wahlfried

Jeppe Heins bænk er en del af serien Modified Social Benches. Nogle af bænkene blev vist frem i Aarhus i 2009.

© Tim Wahlfried

En af Jens-Peter Brasks bedste venner amerikaneren Eddie Martinez, begyndte sin karriere som graffitimaler i New York. Det ser man tydeligt i de to værker, han har sprayet på Jens-Peter Brasks garage.

© Tim Wahlfried

Et sort dannebrog og en sort barrikade af Hesselholdt & Meljvang. Gennem huller i trævæggen, kan man følge ukrudt og buske, der får lov at vokse vildt. Selv om det ikke er tilladt at flage med andet end Dannebrog i Danmark, er det sorte flag lovligt. Der er nemlig tale om et kunstværk - ikke et flag på en flagstang.