Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Kilden til sommerglæde ligger i Provence

Ved foden af Mont Ventoux og med en livgivende kilde i undergrunden, der giver næring til en frodig have og vinmarkerne omkring, ligger en perle af et provencalsk landhus.

© Case Study

Christina Berntsen, Anders Houmann og deres fire børn er én del af et familie-trekløver, som efter flere års tålmodig venten har slået rødder i et lille stykke af Provence. Sammen med Christinas søster og Anders’ kusine og deres familier blev de i 2007 de lykkelige ejere af et større originalt landhus med tilhørende vinmark.

Optakten var ellers både lang og nervepirrende. De tre familier havde længe talt om at købe et hus sammen i Sydfrankrig. Stedet havde de allerede fundet, for de sidste fem år var de sommer efter sommer vendt tilbage til en smuk og frodig del af Haut-Provence, øst for byen Orange. Her lejede de det samme hus et stykke uden for den gamle middelalderby, Vaison-la-Romaine, hvis historie strækker sig helt tilbage til romertiden. Et hus med udsigt over vinmarker, frodige dale, pittoreske landsbyer og det skovklædte, bjergrige landskab med Mont Ventoux, Provences højeste bjerg, som fokuspunkt. Og så havde det lige præcis den rette størrelse.

© Case Study

Den brede gang som forbinder spisekøkkenet med opholdsstuen, har udgang til den overdækkede terrasse på den ene side og et grovkøkken til den anden. Gulvene er lagt med rustikke klinker - hvert rum i forskellige mønstre og størrelser, som giver en smuk variation gennem hele huset.

© Case Study

Husets soveværelser er holdt enkle og kølige med fine smedejernssenge lavet specielt til huset. Lågerne på det indbyggede skab er lavet af gamle vinduesskodder, og lysekronen er et fransk loppefund.

© Case Study

Blå provencefliser og originalt badekar, armaturer og toiletmøbler fra lokale marskandisere giver badeværelset på førstesalen en autentisk, sydfransk stil. Herfra er der udsigt til haven og vinmarkerne bag.

© Case Study

En slags pergola med udspændte solsejl giver skygge til måltiderne på den varme gårdsplads. Herfra kan man træde indenfor i alle stueetagens rum. Om bordet sidder Christina Berntsen og Anders Houmann med deres børn og et venner, som er på besøg i det sydfranske.

© Case Study

Opholdsstuen ligger i den ombyggede lade, der er forenet vinkelret med det gamle hus. Det gamle ildsted fungerer som pejs i de køligere måneder. Lysekronen er fransk, mens rokoko-stolen er arvegods hentet hertil fra Danmark. De sorte veloursofaer er fra franske Alinea.

© Case Study

Husets originale, gamle egetræsdør åbner op til den klinkebelagte entré, hvor en bred trappe fører op til den nyopførte førstesal. Fra entréen er der også adgang til en lille vinkælder udgravet i skrænten bag huset. Indretningen er et miks af originale loppefund fra bondehusets barndom og nyere indslag.

© Case Study

Én af de tre familier Christina Berntsen og Anders Houmann med de yngste af deres fire børn, Ida og Carl.

© Case Study

De lyseblå skodder står flot til husets lyse facade i gamle sten og okkergul mørtel, der er de lokale huses kendetegn.

© Case Study

De tre danske familiers sommerrefugium ligger uovertruffent i det smukke, provencalske landskab. Poolen er omgærdet af blomstrende hvide nerier, roser, lavendler samt cypresser og skyggefulde træer, der får næring fra husets egen kilde. Over den lave hæk er der udsigt til vinmarker og det enestående bjerg Mont Ventoux.

© Case Study

Et kroget figentræ kaster skygge over den overdækkede brønd. Her er pyntet med levende lys, kurve med tørrede afgrøder og andre frugtbarhedssymboler til ære for stedets livgivende kilde, der løber i undergrunden under huset og vinmarkerne omkring.

Relaterede Artikler