Hvorfor bygge luftkasteller ...

Den franske arkitekt Charles Bessard, der er dansk gift og har kontor i København, har tegnet dette hus i Holland.

© Christian van der Kooy

Ikke langt fra den hollandske storby Utrecht, lukket af fra vejen og omgivet af høje træer på en kæmpegrund ligger denne drøm af en pragtvilla.

Den er tegnet af den dansk-franske arkitekt Charles Bessard, der er medejer af firmaet Powerhouse Company og også er medlem af Danske BoligArkitekter, i samarbejde med hans partner i Rotterdam, Nanne Ru.

Husets ejere er en velhavende familie med tre halvstore børn, og det første, arkitekterne gjorde, var derfor, at skaffe sig viden om familien.

  • Det er en familie med et meget aktivt socialt liv med tre børn, der meget ofte har mange kammerater med hjem. Også den flydende overgang til haven var vigtig for familien, fortæller Charles Bessard, som besluttede at bygge Villa L i tre etager.

En kælder med fitnessrum, pool og flere rum til opbevaring, en stueetage med opholdsrum og køkken og en førstesal med plads til soveværelser og privatliv. Huset er smallest på midten, så det breder sig ud til begge sider og omfavner haven og det grønne.

Charles Bessard fortæller, at de asiatiske pagoder var en af hans inspirationskilder. Og med de store udhæng mellem etagerne er sammenligningen da også oplagt.

Et centralt element i huset er trappen, der i en spiral fører fra kælderen hele vejen op til førstesalen, der er tilegnet soverum og privatliv. Her kan man trække sig tilbage og være sig selv. Foruden et stort forældresoveværelse er her tre værelser til børnene og et gæsteværelse - alle sammen med eget bad.

I stuen finder man her et stort aktivitets- og legeværelse, indrettet specielt med henblik på børnene og deres gæster, samt køkkenet, der ligger i den østligste ende.

Charles Bressard var under tegneprocessen meget opmærksom på, at en families behov ændrer sig, og at især børnene får behov for privatliv. - 1.-salen har vi indrettet, så beboerne har hver deres egen hytte at trække sig tilbage i, forklarer Charles Bessard og understreger, at det skal være huset, der tilpasser sig familien og ikke omvendt.

Selv om Villa L ligger tilbagetrukket og skjult for omverdenen, har den vakt opmærksomhed både i lokalsamfundet og udenfor. Således blev det sidste år nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe-pris og har også været beskrevet i flere internationale arkitekturtidsskrifter.

© Christian van der Kooy

Plads er ikke en mangelvare i den 1500 m2 store villa, og 12-personers sofaen fra Living Divani står flot placeret med udsigt til haven. Lampen Genesy er designet af Zaha Hadid for Artemide.

© Christian van der Kooy

Den smukke spiralformede trappe slynger sig fra kælderetagen hele vejen op til førstesalen. Trappen er en af de overraskelser, Charles Bessard har drysset med let hånd flere steder, som er med til at gøre Villa L til noget helt specielt.

© Christian van der Kooy

Udgangen til terrassen og haven er designet af Charles Bessard og specialfremstillet i glas. Tanken var, at haven skulle bringes helt ind i huset, samtidig med at indhakket fungerer som en krog, hvor man kan sidde i læ.

© Christian van der Kooy

I den gigantiske have, som familien har fået anlagt med 10.000 lokale planter, dukker pludselig et hus i spejlglas op, som bruges af husets børn, når de skal holde fester. Effekten er overraskende og nærmest overrumplende.

© Christian van der Kooy

Den skulpturelle trappeopgang binder husets tre niveauer sammen.Man kan dog også vælge at tage elevatoren. Selv om vi nu er i kælderen, er der et flot lys, som skyldes en uddybning i haven, der giver adgang til den indendørs pool.

© Christian van der Kooy

Huset har flere kontorer, der er placeret mod nordsiden, hvor der, til forskel fra haven, er flere muligheder for at kigge ind. Derfor er facaden mere tillukket, og kontorerne udstyret med spejlglas.

© Christian van der Kooy

Fra værelserne på 1.-salen er der udsigt til det smukke grønne halvtag med sedum. Træklædningen på facaden er sorte, imprægnerede fyrretræsplanker.

© Christian van der Kooy

Den indendørs pool er anlagt på en måde, så det er svært at se, om man er inde eller ude. Den amfiteaterformede udgraving er beklædt med lokale planter, og under den er der gjort plads til opbevaring af havemøbler o.lign.

Danske Boligarkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet og illustreret på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed. Læs mere om Danske Boligarkitekter, og se flere boliger, på www.danskeboligarkitekter.dk.

Relaterede Artikler