Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Familie mangler gode løsninger på pladsmangel

Ved at ændre to ting i alrummet kan familien få en fornemmelse af mere plads. Her er arkitektens råd.

Skal vi bygge til?

Hej Lone,

Vi bor i et toplans typehus, som vi selv var med til at indrette for nogle år siden.

Dengang var vi os med to små børn, og derfor valgte vi et meget åbent plan for at få så meget plads at være sammen på som muligt, med de behov man nu en gang har med småbørn.

I dag er de fem år ældre, - surprise, og der er rigeligt med larm når alting foregår i samme rum.

Vi har en overetage med gode, rummelige værelser, men der vil de ikke være uden os endnu.

Vi har overvejet om vi kan lave et værelse nedenunder for så at kunne indrette en lille tv-stue ovenpå, men vi kan ikke helt se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre. Så stort er alrummet heller ikke.

Vi har også mulighed for at bygge til, men vil først høre dig, om du har en god løsning.

Mange hilsener Louise

Kære Louise,

I kan få en fornemmelse af mere plads at råde over ved at ændre to ting i alrummet.

Den ene er at vende trappen, så I går op fra entreen. Derved får I mulighed for delvist at udnytte pladsen under trappen, fordi trinnene så kommer op over ståhøjde inde i stuen i stedet for i entreen.

Den anden mulighed for at få mere plads er ved at nedlægge køkkenøen og i stedet lade køkkenet gå rundt i hjørnet, med vasken placeret foran vinduet. Det giver mindre bordpladeplads men samme antal elementer, og så giver det jer mulighed for at rykke spisebordet tættere på køkkenet, og derved få bedre afstand omkring ganglinjen igennem rummet.

Ved at vende sofaen rundt som vist, kan I ”lukke” sofagruppen lidt mere sammen om sig selv, så man vender delvist væk fra køkkenet. Det giver lidt mere ro men selvfølgelig ikke mindre støj, om I forstår.

Skal I forbedre forholdene rent fysisk, skal der nok bygges en stue til, men flytter I sofaen derud, kan man jo spørge, hvad I så skal bruge al den tomme plads til i alrummet?

Måske skal den lille tilbygning i stedet for indrettes til opholds- og legerum, så børnene har et sted at være nedenunder, tæt på jer, men ikke oveni hovedet på jer?

Tænk på, hvor kort tid det drejer sig om, før de meget hellere vil ligge på deres værelser med lukket dør og ørebøfferne på. Så nyd at de vil være sammen med jer, men lav plads til det. Det ekstra rum vil I altid få glæde af også siden hen som arbejdsværelse, gæsterum, træningsrum, osv.

Tegningen viser både hvordan I kan møblere stuen som først beskrevet, og hvordan I kan indrette tv-stue i en tilbygning på 3,5 x 5 meter netto. Legerumsindretningen kan I nok tænke jer til.

Bedste hilsener Lone

© Lone Barslund – NU

© Lone Barslund – EFTER

Relaterede Artikler