Et enkelt liv på bjerget

Hvem har ikke lyst til at banke sneen af støvlerne og træde ind i dette hyggelige, originale bondehus med udsigt til sneklædte bjerge? Vi har besøgt Verena og Stefan Klotzner i den sydtyrolske landsby Rodenegg.

© Mads Mogensen

Tænk at bo i et hus, der kan forudsige vejret! Det kan Verena og Stefan Klotzners bjælkehytte i Rodenegg, nær den østrigske grænse.

Det idylliske, gamle bondehus er nemlig bygget direkte ind i bjergets klippevæg, og det giver flere fordele.

Den oprindelige klippe (i kælderen, red.) er meget praktisk, for den forudsiger vejret. Når klippen er fugtig eller drypper, så ved vi, at vejret kommer til at slå om og blive værre, forklarer Stefan Klotzner.

Huset emmer af historie, og man er tæt på naturen på flere måder – både hvad angår den spektakulære udsigt til alle sider og med husets rustikke materialer i træ og sten.

© Mads Mogensen

Verena og Stefan Klotzner på vej hjem fra en gåtur i den sneklædte landsby Rodenegg. Lyset og luften er exceptionel her i Sydtyrol, og parret nyder at lande i deres bjergbolig efter en travl arbejdsuge. Her hygger de sig med god mad, meditation og fåreavl.

© Mads Mogensen

Det gamle landsbyhus delvist ind i bjergets klippevæg. Her er vi i stuen på husets to øverste niveauer, hvor der er blevet åbnet op til kip, og nye, store vinduespartier er sat i for hente lyset og udsigten ind. Trappen fører op til en hyggelig loungekrog med fantastisk kig til dal og landsby, og inde bagved er husets soveværelse. De lette trælænestole er fundet i Finland. Den lilla puf i merinould er fra Arcade Avec.

© Mads Mogensen

Et stykke af fortiden – husets “stube” i stueetagen var det vigtigste rum for bondefamilien før i tiden, for det var her, varmen kom fra. Den store, hvidkalkede ovn til venstre i billedet buldrede derudaf, og bondefamilien sov i alkoven ovenpå. Det var også her, man opbevarede sine værdier og samledes om vinteren. Verena og Stefan Klotzner har bevaret og restaureret alle de originale træpaneler og bruger rummet som spisestue.

© Mads Mogensen

Kig fra indgangspartiet med trappen op til øverste plan med stue, bad og værelser. Hernede er indrettet køkken, spisestue og kontor.

© Mads Mogensen

Parrets arbejdsrum er et hyggeligt sted til fordybelse. Her er husets oprindelige træbeklædning også bevaret, og det helt enkle og moderne bord i glas og stål danner en flot kontrast hertil. Stolen er en Cortina Chair fra Lammhults, på bordet en Tolomeo-lampe fra Artemide.

© Mads Mogensen

Det store, åbne stuerum er åbnet op til kip, og husets smukke, gamle bjælkekonstruktion er kommet frem i lyset. Fra stuen fører den enkle ståltrappe op til et lille loungeområde på reposen under taget. Den hvide sofa og lænestolen er fra Culti ligesom det lille, sorte sidebord. Gulvlampen er fra Artemide, og det lilla tæppe er fra Effeitalie. Lænestolene i træ er fra Heikki, og den lilla puf er fra Arcade Avec.

© Mads Mogensen

En hyggelig spisekrog i husets gamle stube, som var, hvor bondefamilien holdt varmen i gamle dage. Her er rustik stemning med originale almuemøbler og bænk hele vejen rundt langs væggen. I vinduet står lidt moderne keramik fra Rina Menardi.

© Mads Mogensen

Køkkenet er enkelt opbygget og designet til huset af arkitekten bag ombygningen, Lorenz Pobitzer. Det er bygget af lokale håndværkere med træ fra skovene omkring landsbyen. Køkkenet har også en hyggelig lille spisekrog til morgenmad og kaffe. Herude er der lagt et nyt skiffergulv.

© Mads Mogensen

Huset er bygget på en skrænt og det giver de mange niveauer – og dermed mulighed for balkoner, hvorfra man kan nyde det storslåede kig.

© Mads Mogensen

Her fornemmer man virkelig huset unikke placering på skrænten. Vi er 600 m over havets overflade, og Verena og Stefan Klotzner har 180 graders udsigt til dalen og Dolomitterne.

© Mads Mogensen

På den lille, åbne repos under loftet er indrettet et hyggeligt loungeområde til en god bog eller en meditativ stund. Alle møblerne er fra Culti, og den pyramideformede kurv i baggrunden er en traditionel, håndlavet kurv, som bønderne har brugt til at samle hø i.

© Mads Mogensen

Der er lidt hulestemning over det træbeklædte soveværelse, der støder op til stuen på førstesalen. Her nyder Verena at krybe ind med en god bog og sit strikketøj, der står i en kurv på natbordet. Sengen og den lille lampe er fra Culti, puderne er fra Avec, og sengetæppet fra Society.

© Mads Mogensen

Unikt er ordet når man træder de tre trin op til parrets badeværelse på førstesalen. Husets originale træbeklædning får stramt og moderne modspil af fx den stringente håndklædeholder, designet af husets arkitekt, og de fine, dråbeformede lamper, Goccia, fra Album.

Relaterede Artikler