Din sunde bolig | Skab bedre indeklima i dit hjem

Er det slut med at have tøj i det rum, hvor man sover? Burde køkken-alrummet være på retur? Skab de bedste rammer for et godt indeklima.

sunde boliger med godt indeklima

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

SUND BOLIG MED SUNDT INDEKLIMA

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

De ligner hinanden udenpå, men er vidt forskellige indeni. Realdania By & Byg har bygget tre eksperimenterende huse i Holstebro, der skal gøre os klogere på, hvordan vi skaber det bedste indeklima i vores boliger. Og lytter man til forskningen, er der grund til at blive inspireret. Her er det velkendt, at partikelforurening, afgasning og fugt er de faktorer, som har den største negative effekt på indeklimaet, og sidste år fastslog CISBO, Center for Indeklima og Sundhed i Boliger, at hele 76% af partiklerne i boligen stammer fra indendørs kilder.

– Vi skaber altså selv de usunde partikler, forklarer Jørgen Søndermark, der er projektleder i Realdania By & Byg.

Partiklerne stammer især fra vores madlavning, de tændte stearinlys, vores elektriske apparater og afgasning fra byggematerialer, møbler og legetøj. Og det er den viden, projektet med navnet Sunde Boliger hviler på.

– Vi vil gerne vise, at vi ved omtanke, og for cirka de samme penge som ellers, kan bygge et hus, som opfylder bygningsreglementets krav og samtidig giver et langt bedre indeklima. Det handler bare om at flytte rundt på nogle prioriteter, og rykke indeklimaet op på førstepladsen, når man begynder at designe et hus, siger Jørgen Søndermark.

Husene har alle fokus på at mindske forureningen i køkkenet, soveværelset og børneværelset, hvor der er oftest er problemer med indeklimaet. Men de er opført efter tre forskellige metoder og har fået navnene YEStech, NOtech og NOWtech. Som navnet antyder, er der skruet op for teknologien i YES-tech-huset, mens NOtech-huset i stedet er tegnet ud fra viden om typiske problemer i indeklimaet. NOWtech-huset er opført med tidens standardløsninger og fungerer som et referencebyggeri til de to øvrige huse, der prismæssigt matcher husene i Holstebro-området.

Snart skal tre børnefamilier rykke ind, og de næste tre år skal der laves en række undersøgelser af indeklimaet, mens familierne skal deltage i flere interviews. De første resultater forventes at ligge klar i 2018. Men allerede nu tager vi et smugkig på indeklimaløsningerne i YEStech- og NOtech-husene.

YES-TECH

Yes-tech-huset siger "ja" til teknologien – og det betyder ja til avanceret ventilation. Her sikres det sunde indeklima af et intelligent, zoneopdelt ventilationssystem, hvor alle rum er udstyret med en sensor, der måler rummets temperatur, fugtighed og niveauet af CO, partikler og støj. En server bruger datamaterialet til at regulere ventilationen automatisk, når behovet opstår. Eksempelvis skrues der op for ventilationen i soveværelset om natten, når sensoren registrerer forhøjet CO-niveau fra de sovendes vejrtrækninger.

Moderne parcelhus med hvide vægge umøblereret

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

Ingeniørerne har derudover gjort systemet støjsvagt ved at lave større huller i akustikloftet, der også gør det nemmere at blæse luften ind i rummet, uden at det kan mærkes.

sund bolig med køkken og kogeø og vinduesfacade

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

En væsentlig detalje i køkkenet er, at komfuret er placeret ved væggen fremfor på kogeøen, mens emhætten er specialudviklet til at begrænse spredning af partikler. Den er for det første bredere end typisk, og derudover blæser der luft ud fra kanten af emhætten, hvilket danner et lufttæppe, der fanger de partikler, som ikke blev suget ud i første omgang, og fører dem op i emhætten og direkte ud af huset.

værelse med terrassedør ud til grønne områder

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

En ulempe ved energirigtige (og tykkere) ydermure er, at vinduerne er placeret dybt inde i væggen, hvilket begrænser mængden af dagslys. Og for at få mere dagslys i husene er både YEStech- og NOtech-modellen udstyret med skrå lysninger omkring vinduet i stedet for traditionelle karme, så lyset reflekteres på større flader.

NO-TECH

No-tech-huset fokuserer på kontrol af de kilder, som truer indeklimaet. Her er det ikke smart teknologi, men smart indretning af huset, der skaber rammerne for mindre partikelforurening.

VÆRELSE UMØBLERERET KUN MED EN STOL OG ET BORD

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

Husets to børneværelser er krympet en smule til fordel for et separat legeværelse. Det sikrer, at afgasning fra legetøj og støv ikke sker der, hvor børnene sover. Efter samme princip er hele familiens tøj samlet i bryggerset sammen med vaskemaskinen og tørretumbleren for at undgå partikler og tekstilfibre i soveværelserne.

HVIDT KØKKEN MED GRÅ FLISER

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

Det åbne køkkenalrum er erstattet af et lukket køkken, hvilket skal begrænse spredningen af partikler og fugt. Glasdøren ud til køkkenet sikrer dog, at der stadig er visuel kontakt til stuen. Fra køkkenet er der direkte adgang til et udekøkken, for rykker man madlavningen helt ud af huset, når det er muligt, har det selvsagt også en positiv effekt på indeklimaet.

UDENDØRS BRUSER LAVET AF MURSTEN

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

Fra soveværelset er der også nem adgang til et udendørsbad, som kan mindske produktionen af fugt fra badeværelset.

OVENLYS VINDUE OPPE I LOFTET

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

De "beskidte" rum som legerummet, køkkenet og badeværelset har en såkaldt solskorsten, der ud over flot lysindfald, skal skabe naturlig ventilation i rummet. Da varm luft stiger opad, skabes der et undertryk, som får skorstenens ovenlys til at lukke partikelfyldt luft ud, mens frisk luft suges ind gennem kanaler over vinduerne i de "rene" rum og daler ud gennem akustikloftet. En lille ventilator i solskorstenen kan hjælpe den naturlige ventilation, hvis det er nødvendigt. Så helt no tech er huset ikke.

VINDUER FRA GULV TIL LOFT I STUE MED UDKIG TIL TERRASSE OG HAVE

© Helene Høyer / Realdania By & Byg

Der er gjort meget ud af at vælge ikke-afgassende og fugtabsorberende materialer som en diffusionsåben naturmaling og de synlige OSB-plader, der holder fugtbalancen i huset.

Relaterede Artikler