Den gamle tjenestefløj

Da forfatter Hélène Wagn og hendes familie i sin tid overtog denne bolig nord for København, flyttede de ind i en oprindelig tjenestefløj, som med knofedt og kreativ tænkning blev forvandlet til en rummelig, moderne villa.

© Case Study

Ejendomsmæglerens annonce lød cirka sådan her: Charmerende, ældre dobbelthus i to plan med gammel frugthave beliggende i Charlottenlund. Men spørger man familien selv, var det snarere en lille, nedslidt tilbygning til en statelig herskabsvilla, opført af en fabrikant Braun i slutningen af 1800-tallet.

Tilbygningen indeholdt grovkøkken, pejsestue og værelser til tjenestefolket – og al nødtørft foregik i retiraderne (små skure med latrintønder, red.) i gården.

Familien Braun levede her i flere generationer, men med tiden blev tjenestefolkene overflødiggjort af opvaskemaskiner, tørretumblere og andre nymodens installationer, så i 1960’erne blev tilbygningen omdannet til selvstændig bolig for Braun-familiens inkarnerede ungkarl …

Her skulle med andre ord ske noget, før de 100 m² kunne blive til et tidssvarende hjem for forfatter Hélène Wagn, hendes mand, Jakob Møller, og deres to børn.

© Case Study

Den hvide veranda udvider den gamle, gule tjenestefløj med spisestue og arbejdsplads mod haven – og en dejlig, overdækket terrasse med aftensol på førstesalen.

© Case Study

Sådan så villaen fra 1890’erne ud, før familien gik i gang med renovering, veranda og vinduer ...

© Case Study

Hélène Wagn i det åbne køkken, som er bygget op omkring en kogeø og en indbygget skabsvæg magen til en i stuen. Fra gulv til loft er væggen fyldt ud med skuffer, skabe og åbne reoler efter et stramt system. Kogeøen gemmer på opvaske-maskine, kombiovn, vask, blus og gryde- skabe. Køkkenet er snedkerfremstillet efter Hélène Wagns mand, arkitekt Jakob Møllers, tegninger.

© Case Study

Haven er blot 516 m² men da villaen ligger i skellet, føles haven større. Familien har lagt en del arbejde i at rumopdele haven i mange forskellige kroge og funktioner.

© Case Study

Trappe til førstesalen er ny – smal og smuk. Man behøver ikke mange møbler og nips, når selve murværket er skulpturelt.

© Case Study

Et kig ud i verandaen der fungerer som spisestue og arbejdskrog. Her er lige præcis plads til seks Myrestole og et langt spise- bord, som er specialdesignet til rummet i en ekstra smal udgave. Verandaen er husets lyseste rum – også om vinteren, hvor solen står lavt ind ad vinduerne.

© Case Study

Hele stueetagen er åben men da væggen mellem stue og køkken ikke kunne fjernes helt, valgte familien at lade to enkle søjler holde muren. Resultatet er blevet en lys og luftig dagligstue med god kontakt til resten af huset.

© Case Study

Enkelt og æstetisk er forældresoveværelset på førstesalen, der både har udgang til den overdækkede terrasse og en lille balkon med havudsigt til Sverige. Indretningen er lys med mørke indslag i form af en smuk cello, et fint gammelt arbejdsbord og et grafisk miks af indrammede malerier og fotografier.

© Case Study

Fra sengen kan man træde direkte ud ad døren til den overdækkede terrasse og kigge ud over haven. Sengen med indbyggede natborde er fra Auping, væglamperne er fra Luxo.

© Case Study

Det lille, funktionelle badeværelse er lyst og enkelt med badekar og varme i gulvet under de sandfarvede fliser. Rummet har fået et hyggeligt og personligt præg med de gamle spejle og billedrammer samt et praktisk skuffedarium i træ, i stedet for traditionelle skabselementer.

© Case Study

Det gamle hønsehus er blevet til et moderne kontor på 17 m², der huser Hélène Wagns aktiviteter som journalist og forfatter. Hele sydfacaden er skrællet af og erstattet med store ateliervinduer ud mod haven. Hvis vejret tillader det, foregår korrekturlæsning og research gerne ude på terrassen.

© Case Study

Hélène Wagn har netop udgivet bogen Verdensmad for Gyldendal, hvor hun sammen med kokken Carsten Kyster guider til lækre måltider med råvarer fra din lokale, etniske købmand.

Relaterede Artikler