Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Bevinget arkitektur

Ejerens passion for fritidsflyvning og arkitektens ambitioner om at skabe en personlig kvalitetsbolig var udgangspunktet, da arkitekt Knud Holscher tegnede denne families hjem i Lumsås i Nordvestsjælland.

© Jesper Ray

Så kan en fritidsinteresse vist ikke integreres meget mere direkte i en bolig. Arkitekt Knud Holscher fik for en lille håndfuld år siden til opgave at tegne denne families bolig. Han tog fat i ejerens store passion for fritidsflyvning og konstruerede et meget karakteristisk tag formet som en flyvinge.

Udvendigt står det som et mægtigt monument. Indvendigt danner det en smuk indadgående bue af ludbehandlede birketræsplader. På terrassen giver vingens udhæng lidt tørvejr, når man går langs huset. Ligeledes hjælper vingen på akustikken i den store stue, så lyden fordeler sig mere diffust, end den ville gøre med et fladt loft. Søjler med en sindrig ordning af et synligt stålkryds og solide trækonstruktioner, som er støbt godt ned i grunden, sørger for, at huset ikke letter fra grunden.

© Jesper Ray

Naturen er vild og smuk i det nordvestsjællandske, og så er der “højt til loftet”, især på stranden, som kun ligger et langt stenkast fra huset, og som er stor nok til, at den aldrig er overfyldt af mennesker.

© Jesper Ray

Her ses det store, åbne rum med sine forskellige “baser” i fuld længde. Rummet skulle efter arkitektens plan have været 18 meter langt, men det blev ”kun” 15 meter, fordi ejerne syntes, det måtte være rigeligt.

© Jesper Ray

Stuens eneste gang som kun har en egentlig adskillende væg ganske få meter bag pejsen. Ellers er det søjlerne, der skaber gangen.

© Jesper Ray

Det har krævet mange beregninger at forankre taget, så det ikke letter, hvis en orkan en dag skulle kigge forbi.

© Jesper Ray

Denne del af den store stue bruges til afslapning ved Morsø-pejsen, der er designet af Knud Holscher, eller til tv-kigning. Tv’et gemmer sig bag nedrulningsskærmen ved siden af pejsen. Loftshøjden i det åbne rum er på det højeste sted 4,20 meter. Ruderne i hver ende vejer 350 kg .

© Jesper Ray

Køkkenet har fået sin egen lille krog men er stadig i åben forbindelse med den store stue. Elementerne er fra HTH, passet ind efter loftslinjerne. Med mørke kalkstensfliser under skabene, Siemens-kogeplader og -ovn samt -opvaskemaskine.

© Jesper Ray

Ovenlyset og lyset fra stuens mange vinduer giver en dejlig fornemmelse af at være til stede i omgivelserne – også i køkkents lille krog. Søjlerne i rummet har den bærende rolle i forhold til flyvingen, og det krævede virkelig en dygtig tømrer, som var klar til at tænke utraditionelt.

© Jesper Ray

Husets flyvinge-tag ligger elegant oven på det store rum i glas og dækker en stor del af terrassen.

Håndplukket til dig