En landlig designperle midt i byen
Husets stilart fra 30'erne er bevaret, men med et moderne præg.
Idyl i Bygdøy
Stylisten Margrethe Gilboe bor med sin familie i en betagende villa fra 1934 på den idylliske halvø Bygdøy i Oslo.
I sin stemningsfulde bolig laver hun hele tiden ændringer, men altid med nænsom hånd uden at rokke ved den iboende atmosfære.
Margrethe Gilboe bor sammen med sin mand, deres to børn og hunden Billi i en idyllisk Bygdøy-bolig fra 1934. I baggrunden skimtes Arne Jacobsens ikoniske Ægget-lænestol fra Fritz Hansen og en Arco-lampe designet af Achille og Pier Giacomo Castiglioni for Flos.
Med det bølgende, smukke træpanel i olieret eg og messinglister kan entréen næsten minde om et moderne museum. Væggen er tegnet af Margrethe og bygget af Oslo Snekkerverksted. Det store spejl fra B&B Italias Maxalto-kollektion reflekterer flot lyset fra den originale glasdør i eg. I loftet skimtes Enzo Catellanis Lederam-lampe for Catellani & Smith.
Arkitekttegnet trævilla
På den smukke halvø Bygdøy i Oslo bor Margrethe Gilboe med sin mand, deres to børn og hunden Billi i et fantastisk hus tegnet af arkitekten Nies Torp i 1934.
Huset er en hvidmalet trævilla med glaserede mørke tagsten. Det ligger på en hjørnegrund med gamle frugttræer blot fem minutter fra centrum, men med en følelse af at bo langt ude på landet.
Margrethe er stylist i Pudder Agency, som arbejder i modeverdenen og repræsenterer både fotografer, hår- og makeupstylister.
Siden begyndelsen af 1800-tallet har Bygdøy været et populært ferie- og udflugtssted med de dejligste badestrande og flere af
byens museer.
Vinduerne er typiske for husets originale arkitektur, og de er bibeholdt overalt. Over den lille skænk fra Utopia hænger et oliemaleri af Terje Moe. Den skulpturelle Panton-stol af Verner Panton fra Vitra bløder rummets linjer op sammen med grønne, grupperede planter.
Der er et flot miks af gammelt, nyt og hjemmelavet i hjemmet. Skænken er et arvestykke fra Margrethes mormor; den er malet i en rosa, helblank farve, mens det grønne sidebord er lavet af en kastanjetræstub, som parret selv har hugget ud og lakeret. Værket på væggen er af Karl Hansen.
Moderne hjem med bevaret charme
Parret har i løbet af de snart 20 år, de har boet i huset, renoveret og ombygget ad flere omgange. Undervejs har de altid forsøgt at tage hensyn til husets arkitektur og stilart fra 1930’erne, samtidig med at de har prøvet at skabe et moderne hjem med et personligt udtryk.
Det er dog også en overraskende anden verden, der møder en, når man træder ind i huset. Facaden har sit helt eget sprog, som er skabt med en respekt for den oprindelige charme og stil, men med et moderne præg.
Spisestuen er omkranset af vinduer, så familien kan få mest ud af dagslyset og udsigten. Lange gardiner i lys silke rammer spisezonen ind og giver et let og luksuriøst præg. Panton-stolen, der er designet af Verner Panton, er fra Vitra, mens IC-gulvlampen er designet af Michael Anastassiades for Flos.
Sammen med den store, grønne plante udnytter den skulpturelle Arco-lampe, designet af Achille og Pier Giacomo Castiglioni for Flos, hele den rumlige taghøjde. Sofaen fra B&B Italia i cognacfarvet kalveskind klæder de gyldne toner i Arne Jacobsens Ægget-lænestol fra Fritz Hansen. Panton-stolen af Verner Panton i orange er fra Vitra, og det store maleri er af Thomas Trum. Sofabordet har parret selv lavet.
Stilart fra 30'erne
Samtidig har det været vigtigt hele tiden at opdatere i forhold til tiden og ændrede behov.
Da der skulle laves nye gulve, valgte parret i både entré, badeværelser og vinkælder at bruge terrazzo. Det er huset ikke oprindeligt født med, men som Margrethe siger:
– Det var almindeligt at bruge terrazzo i 1930’erne, og vi synes faktisk, at det klæder huset særdeles godt. I tilgift er det moderne igen, så det var ikke så svært at få det lavet, og så er det tilmed nemt at vedligeholde.
Parketgulvet i stuen er til gengæld det originale, og ellers er gulvene malet sorte.