Smukke materialer skaber smukke boliger
Men desværre prioriteres kvantitet frem for kvalitet: "Jo rigere vi er blevet, jo færre penge vil vi bruge på byggematerialer."
”Kvantitet prioriteres frem for kvalitet”
Der er en ting der undre mig, og det er, at jo rigere vi er blevet, jo færre penge vil vi bruge på fødevare og byggematerialer.
I efterkrigstiden opnåede diverse tilsætningsstoffer i madvarer stor udbredelse.
De skulle gøre maden billigere at producere, samtidig med at den skulle kunne holde sig længere. Og det resulterede bl.a. i kødpølse uden kød og jordbæris uden jordbær. Det skal ligne og smage af noget det ikke er, og kvantitet prioriteres frem for kvalitet.
Her er et eksempel på det modsatte: Kvalitet frem for kvantitet. Huset er på kun 30 m2 men der er kælet for materialer og detaljer.
På samme måde med byggematerialer
Man opfinder en lang række byggematerialer med det fælles mål, at de skal gøre det billigere at bygge. Og så må de gerne ligne noget de ikke er.
For en stor del at disse byggematerialer gælder det, at man ikke ved nok om deres holdbarhed, vedligehold og miljømæssige konsekvenser. Det måske bedst kendte eksempel, er de asbestplader der erstattede traditionel tegltage.
Og det nyeste eksempel er de famøse vindspærre plader fra Kina, der har kostet en formue for flere entreprenørfirmaer.
Tapet i stedet for mursten
Et andet eksempel er billigt fyrretræ der skal trykimprægneres og males med plastikmaling, for at kunne holde til at stå ude om natten. Eller murstenshuse der er blevet til “tapet huse” fordi murstenen er reduceret til en simpel facadebeklædning, uden på en bagmur af gasbeton og et tykt lag af stenuldsisolering og plasticmembraner.
Det arkitektoniske resultat er, at vi bygger boliger der patinere dårligt og som er blottet for stoflige kvaliteter. Det er hvidmalet gibsplader eller beton, billige laminat gulve i stedet for massivt træ, komposit materialer hvis indhold er et mysterium, og som kun bliver grimmere og grimmere.
Det er hvad størstedelen af nyt dansk boligbyggeri har at byde på. Og det er uanset om det er dyre boliger til 40-50.000 kr. i Carlsbergbyen, eller om det almindelige parcelhuse.
En af årsagerne er vel at markedet, ikke efterspørger en højere kvalitet?
Men det er ærgerligt, fordi når vi bygger bruger vi mange penge på at grave, støbe fundament, trække vand og el, isolere osv.
Og selvfølgelig koster det mere at bruge bedre materialer, men set i forhold til det samlede budget, er det forkert at spare på de sidste 5-10 cm, fordi det er det vi sanser og oplever. Dvs. gulvet, vægge lofter, facader og andre overflader.
Norsk tegnestuen bruger fjeldet som tapet
Men der er selvfølgelig også eksempler på det modsatte, og i den sammenhæng vil jeg fremhæve den norske tegnestue Lund Hagem, der i en række meget smukke, følsomme og indlevende boliger, viser hvor stor betydning materialer, overflader og stofligheder har for den rumlige oplevelse.