Nyt sommerhus - fra første samtaler med arkitekt til færdigtegnet sommerhus
Arkitekt Erik Juul indvier her vores læsere i, hvordan et sommerhus bliver til. Kig med på sidelinien os se drømmene og skitserne forvandle sig, indtil planen ligger klar.
En af de sager vi fik ind på min tegnestue, Erik Juul Architects, på en årets sidste kolde og mørke vinterdage, var at tegne et nyt sommerhus for et ægtepar med tre børn.
Forløbet med den opgave vil jeg gerne fortælle lidt om her på bloggen, fordi det kan give en god fornemmelse af, hvad det vil sige at samarbejde med en arkitekt, og herunder hvilke processer man typisk skal igennem.
Første møde med bygherren
Ud fra min holdning om, at arkitektur bør handle om at skabe rammerne om det liv, man gerne vil leve, talte vi om børn og deres venner, familie, udendørs cocktail bar, og at et sommerhus gerne må invitere til at leve et anderledes liv i forhold til, hvad man normalt gør. Og at arkitekturen skal sandsynliggøre, at børnene også får lyst til at tage med i sommerhus, når de bliver ældre. Det vil sige, at vi talte mere om holdninger, stemninger og følelser, end vi talte om form og æstetik.
Landskab - huset skal ikke dominere
Vi talte også om, hvordan hus og landskab kan berige hinanden. Og at det er vigtigt, at huset ikke kommer til at dominere landskabet, fordi det er en meget smuk grund med høje og flotte gran- og fyrretræer. Men også fordi vi tager i sommerhus for at nyde naturen, og at det derfor vil være forkert, hvis huset ”fylder” og dominerer naturen. Det smukkeste er, når hus og landskab fremhæver hinanden.
Men det er naturligvis også vigtigt at drøfte det såkaldte rumprogram, altså hvilke funktioner og rum der skal være i boligen. Hvor mange værelser, udekøkken, depot faciliteter udebrus, osv. Det er i den sammenhæng en god ide at overveje, hvor lidt man kan klare sig med. Også i forhold til størrelser på soveværelser. Måske kan det være meget charmerende, at værelserne ikke er så store?
Budget - ingen listepriser
Noget at det vigtigste er naturligvis budgettet. Altså hvad er bygherrens økonomiske ramme.
Et arkitekttegnet hus er at betragte som haute couture i modsætning til prêt-à-porter. Dvs. at det er skræddersyet efter kundens helt personlige behov og ønsker. Dette i modsætning til et typehus. Og det betyder også, at der ikke findes et eneste magen til, og at vi derfor i sagens natur ikke har listepriser, som vi kan gå ud fra.
Men vi har til gengæld en professionel erfaring med, hvad det koster at bygge, og den viden deler vi naturligvis med bygherren. Men understreger også, at der er tale om et estimat, og at projektet skal justeres, når det har været i udbud. Dette foregår i en tæt dialog med entreprenøren og bygherren.
Det skal helst være en fornøjelse at bygge, og en af de store irritationsmomenter er, når tidsplanen overskrides. Derfor er det en god ide arbejde ud fra en rummelig og realistisk tidsplan. Og fordi et sommerhus er hus nr. to, burde det være muligt. Man bør huske på, at det er et privilegium at have råd til at bygge hus.
Første idé
Efter det første møde følte jeg mig sikker på, at det skulle være et hus, der består at flere huse. Skitserne viser hvordan flere huse danner en læ-givende gårdsplads. Til ethvert hus hører der ofte en række sekundære huse: garage, skur, værkssted osv. De bør tænkes ind i en arkitektonisk helhedsplan som bl.a. betyder, at de placeres, så de skaber attraktive rumligheder. I Danmark kan vi jo rent faktisk være ude det meste af året, bare vi er beskyttet mod regn og vind, og de sekundere bygninger kan være med til at skabe læ.