©

Verdens byer og bygninger skal være CO2-neutrale i 2050

The International Union of Architects har fremlagt en ambitiøs plan om, at verdens byer og bygninger skal være 100 procent CO2-neutrale i 2050.

Klodens byområder står for 70 procent af verdens samlede energi-forbrug, og dermed CO2-udledning, der mest af alt kommer fra bygninger. De næste tyve år står et område, der svarer til 60 procent af verdens samlede byggemasse, imidlertid enten til at blive nybygget eller renoveret. Det giver en hidtil uset mulighed for at reducere brugen af fossilt brændstof, og dermed CO2-udledningen, og hvis arkitekterne og byggesektoren går ind på vejen, kan det føre til en udfasning af CO2-udledningen i 2050.

På den netop overståede verdenskongres for The International Union of Architects i Durban erklærede organisationens 124 medlemmer, at de vil bakke op omkring en ambitiøs plan, der består af disse fem punkter, og så må man bare kippe med hatten og krydse alle sine fingre, for, at det gode tiltag ikke druknes af uambitiøse pengemænd!:

  1. Byplanlægning og designet af byer, nye bygninger og byudviklingensprojekter skal være CO2-neutrale, hvilket betyder, at de kun må bruge den samme energi i løbet af et år, som de selv kan producere eller importere fra bæredygtige energikilder.

  2. Eksisterende byer og bygninger skal renoveres, så de lever op til kravende om at være CO2-neutrale og skal på samme tid respektere kulturelle og historiske værdier.

  3. I de tilfælde, hvor det af forskellige årsager ikke er muligt, at nå målet om CO2-neutral bæredygtighed, skal projektet forberedes til at kunne importere al energi fra bæredygtige energikilder i fremtiden.

  4. Vi forpligter os til at udvikle nye tiltag, der går det muligt at nå målet i 2050.

  5. Vi forpligter os til at oplyse om og promovere socialt bæredygtig arkitektur for lokalsamfundet og udvikle og levere adgang til information og værktøjer, der er nødvendige for at kunne planlægge og designe bæredygtige, fleksible, inkluderende og CO2-neutrale miljøer. Vi skal også designe billige løsninger til genanvendelse af energi, såsom passiv opvarmning og nedkøling, vandopsamling og opbevaring, solcelleanlæg, inddragelse af dagslyset og udvikle naturlige ventilationssystemer.