© Fotos Baca Architects

Huset der har lært at svømme

Amfibiehuset bliver det kaldt. Boligen, der kan hæve sig og flyde under oversvømmelser. Og den slags arkitektur er der brug for i Danmark.

Man skulle tro, vi havde fået regn nok. Men der kommer mere. Og mere. Klimaforandringerne kan mærkes nu, især i danske kystområder, hvor kraftige regnskyl giver oversvømmelser. Den jyske vestkyst og det sydlige København er blot to af de områder, hvor vandstandene vil stige så meget de kommende år, at et hus tæt på havet er i fare for at drukne.

Men det er nok for tidligt at vinke farvel til Amager, trods alt. Flere steder i verden arbejdes der med vandtætte arkitektoniske løsninger. Fx i Storbritannien, hvor voldsomt vejr og regnmasser har kostet samfundet milliarder.

Denne bolig kaldes Amfibiehuset og ligger ved Thames River, en flod, hvor vandmasser presses ind under storme. Oprindeligt var det bygget på stylter, men vandstandene steg så hurtigt, at man var nødt til at tænke helt nyt. Det tog Baca Architects sig af. De udtænkte et hus bygget af letvægtstræ og med et betonfundament, der fungerer som skroget på et skib. Når vandet stiger, vil huset løfte sig på specialbyggede stålskinner (se hvordan på videoen).

Familien kan lægge sig trygt til at sove en regnfuld nat - næste dag vil deres udsigt bare være endnu bedre og helt i niveau med vandet. Altså ingen vand i kælderen, og når vandlinien falder igen, adlyder huset og følger med takket være sin amfibiekonstruktion.