© Tetsuya Ito

Designer kæmper for japansk arkitektur

OL i Japan 2020 truer en arkitektur-arv, som også er dansk. Se videoen med de overvældende bygningsværker, der måske ofres.

Der er langt fra Tokyo til et villakvarter i Danmark. Og dog ... Mange af de huse, som blev opført i efterkrigstiden, var stærkt påvirkede af byggekulturen i Japan. Den japanske modernisme er nært beslægtet med dansk modernisme. Det ses især på de flade tage, udvendige træbeklædninger og store vinduespartier i typiske danske parcelhuse.

Men sommer-OL i 2020 i Tokyo går ud over nogle af de ikoniske bygninger fra denne periode. De smukke, funktionalistiske varemærker bliver ganske enkelt jordet til fordel for den nye OL-by, og det bekymrer en stort antal af designere og arkitekter verden over.

  • Bagefter, når byens ansigt er ændret, vil vi græde, siger den tyske modedesigner Tomas Maier, som står i spidsen for huset Bottega Veneta, og samtidig er dybt involveret i kampen for bevare de modernistiske bygninger.

Se videoen, hvor han bl.a. viser rundt i det yndefulde Hotel Okura, der risikerer at ryge i svinget, når den effektive OL-maskine tromler af sted.

Hotellet er et eksempel på minimalisme kombineret med orientalske udsmykninger fra fortiden. Brugen af farver og træsorter er et tilløbsstykke for designinteresserede og arkikter fra hele verden. Faktisk minder flere rum om danske Arne Jacobsens indretningsideer og projekter fra 50'erne , og den afsmitning fra Japan til Danmark er værd at gå i brechen for.

© Tetsuya Ito
© Tetsuya Ito