© Jesper Ray/Realdania Byg

Dansk arkitektur: Huset, der ombygger sig selv

Hvad stiller man op med det store hus, når børnene flytter hjemmefra - eller ved skilsmisse? Henning Larsen Architects har skabt en fremtidsbolig, der (næsten) selv klarer problemerne ...

Det er et hus, der følger menneskets livscyklus. Hvis du får et barn mere, kan der sættes et nyt modul på. Når samme barn flytter hjemmefra, kan udbygningen fjernes igen. Du kan oven i købet have bedsteforældre boende en periode bag en midlertidig væg. Og hvis du skulle gå hen og blive skilt, kan det også fikses …

Henning Larsen Architect har tegnet et fleksibelt enfamilieshus, som kort fortalt kan klikkes fra hinanden og samles igen som byggeklodser. Det hedder MiniCO2, fordi det ikke kræver store ombygninger og renovering, som belaster miljøet.

Signe Kongebro, arkitekten bag det bæredygtige initiativ, fortæller, at hendes team har gennemtænkt alle de scenarier, en typisk dansk familie kan komme ud for. Modulerne er formgivet, så det ikke kræver nye materialer at rykke komponenter fra rum til rum.

  • Der er taget højde for mange situationer. Fx kan garagen laves om til en lille lejlighed, hvis en enlig forælder får brug for ekstra indkomst efter en skilsmisse, siger Signe Kongebro.

Og - hvad er endnu mere oplagt: Huset kan simpelt hen deles i to, når de voksne går fra hinanden, men stadig gerne vil bo i samme kvarter.

Henning Larsen Architects er ikke de eneste, der er bekymrede for, hvad nyt byggeri og overforbrug af el gør ved det globale miljø. I hele verden er der lignende initiativer på vej. Men MiniCO2 har givet genklang på flere internationale websites på grund af den simple idé. Husets vægge og skabe er ganske enkelt flytbare, og dermed sparer familien ikke kun penge på renoveringskontoen, men også elregningen holdes nede takket være husets konstruktion.