© Chateau Tongariro

Sådan lærer du kunsten at drikke ægte afternoon tea

Afternoon tea er, når damerne i Downton Abbey får serveret te af sølvkander og blomstret porcelæn og nipper til scones og kager fra overdådige opsatser. Lær kunsten her.

28. februar 2016 af Mette Nexmand

Når Violet Crawley i Downton Abbey drikker afternoon tea

Intet er så sofistikeret, som når Violet Crawley alias Maggie Smith i 'Downton Abbey' løfter en kinesisk porcelænskop med to fingre og kun lige lader læberne røre ved den varme væske, inden hun med en umiskendelig rynke over næseroden lader tjenestefolkene vide, at teen vist nok er en anelse for varm, mørk, kold, syrlig ... i dag.

Tv-serien følger den britiske og aristokratiske families liv fra 1912, og selvfølgelig kan man ikke komme uden om masser af scener, hvor især kvinderne nyder deres afternoon tea med kageopsatser, som de dog sjældent rører.

Den britske High tea-tradition

Det sidste er en vigtig del af historien omkring 'afternoon tea' og 'high tea'. Traditionen startede netop i det de velhavende cirkler i England i 1840'erne. Kvinderne kedede sig simpelt hen, og der var derfor brug for et ekstra måltid mellem frokosten og den sene middag, hvor man kunne samles og konversere.

De velpolstrede opsatser med scones, agurke-æg-lakse-sandwiches og forskellige former for mindre kager var ikke et tegn på sult, snarere et signal om, at 'vi er så velhavende, at vi ikke behøver spise det, der sættes på bordet'.

Det var Anna Maria, den 7. hertuginde af Bedford, som menes at have startet traditionen med at traktere sine gæster ved 16-17-tiden med afternoon tea.
Arbejderklassen havde til gengæld ikke disse luksusproblemer – de var sultne efter lange og fysisk hårde arbejdsdage, og derfor udviklede afternoon tea sig for de lavere klasser til 'high tea', hvor 'posh' kager blev erstattet af kød.

Se britiske afternoon tea-opskrifter på The Charm of Home

Oplev den herligt snobbede atmosfære på The Ritz

Overklassen udviklede naturligvis en masse regler for, hvordan man indtog afternoon tea, og du kan stadig opleve den helt rigtige og herligt snobbede atmosfære mange steder i England.

Det gælder for eksempel på det legendariske The Ritz Hotel i London, ligesom The Dorchester og Browns Hotel også holder fast i etiketten. Det er sjovt og hyggeligt at prøve, men bestil endelig bord i god tid.

I Danmark er den hæderkronede, gamle tebutik A.C Perchs i København et perfekt sted at nippe til afternoon tea. 

Strit aldrig med lillefingeren til et fint engelsk teselskab

På grafikken herunder kan du studere kunsten at drikke afternoon tea på den rigtige måde.

Lær for eksempel at røre rundt i koppen på en afbalanceret måde: 

  • Det bliver opfattet som uhøfligt at dreje hidsigt rundt med cirkelbevægelser i koppen. Kunsten er at lave en bevægelse fra kl. 6 til kl. 12 med skeen – UDEN at røre kanten af koppen.

Og drop alle forestillinger om den strittende lillefinger - dét er ildeset.

  • Hold på koppens hank med tommelfingeren og den midterste finger - det giver det mest elegante greb.

    Læs mere: Blossoms and Posies

Måske er du interesseret i...

Andre læser