Krydderurter - hårde og bløde - kræver forskellig opbevaring
© iStock

Få dine krydderurter til at holde længere med disse 2 tricks

Der er to typer af friske krydderurter: de bløde og de hårde. De kræver hver sin strategi til opbevaring, hvis du vil holde dem friske så længe som muligt.

2. januar 2017 af Mikkel hede

To typer krydderurter

Der er bare ærgerligt at blive svigtet af sine krydderurter. Lige når man står og skal bruge dem som prikken over i'et i sin store gæsteret, viser det sig, at de er klasket sammen.

Risikoen for, at det sker, kan minimeres ved at opbevare krydderierne ordentigt.

Som det allerførste er det væsentlig at finde frem til, hvilken kategori af krydderurter de planter, du har indkøbt eller høstet, hører til: de hårde eller de bløde?

  • Bløde krydderurter omfatter blandt andet persille, koriander og estragon. Det er køkkenurter med bløde og skrøbelige stilke og særligt vandholdige blade.
  • Hårde krydderurter omfatter urter som oregano, merian, timian og rosmarin. De har alle træ- eller busklignende stilke, og bladene virker tørrere.

Sådan opbevarer du bløde krydderurter

Bløde krydderurter skal behandles ligesom en buket blomster: stilkene skal skæres af med et skråsnit og derefter skal krydderbuketten stilles ned i et glas med frisk aftappet, lunkent vand.

Ligesom med blomster skal vandet jævnligt skiftes: en gang om dagen eller hver anden dag. Sørg som hovedregel for, at vandet aldrig bliver grumset. Undgå helst at vaske krydderurterne indtil umiddelbart før brug.

De forskellige bløde krydderurter skal opbevares ved lidt forskellig temperatur:

  • Koriander skal opbevares køligt. Meget gerne i køleskabet. Overdæk dem løst med en plastikpose i køleskabet.
  • Persille kan både opbevares i køleskabet og ved stuetemperatur.
  • Basilium skal kun opbevares ved stuetempatur og ikke i køleskabet.

Med disse fremgangsmåder kan bløde krydderurter gerne holde sig i op til 2-3 uger.

Sådan opbevarer du hårde krydderurter

Strategien til opbevaring af de busklignende krydderurter er markant anderledes.

  1. Rul de "hårde" afklippede krydderurter ind i enten et fugtigt stykke køkkenrulle eller et let fugtigt stykke bomuldsstof.
  2. Rul køkkenfilm omkring de indpakkede krydderurter eller anbring dem i en plastikpose, der kan forsegles.
  3. Opbevar krydderurterne i køleskabet.

2-3 ugers opbevaringstid er ligeledes mulig for nogle af de hårde krydderurter med denne metode. 

Måske er du interesseret i...

Andre læser